Meitenīte turpinās atveseļoties Bērnu slimnīcā

Meitenīte turpinās atveseļoties Bērnu slimnīcā

23. Sep 2011, 23:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No vakardienas meitenīte, kurai Hamburgas klīnikā veiksmīgi veica aknu transplantāciju, ārstējas Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.


BKUS Bērnu slimību klīnikas virsārste un meitenītes ārstējošais ārsts Ieva Eglīte saka: „Meitenītes veselības stāvoklis ir vērtējams kā apmierinošs. Šodien lemsim jautājumu par iespēju bērnu izrakstīt mājās. Protams, bērns paliks stingrā ārstu uzraudzībā un mums kopā ar vecākiem būs ilgstoša sadarbība, lai pakāpeniski bērns varētu atgriezties ierastā dzīves ritmā, ka arī paredzētas atkārtotas veselības pārbaudes, lai sekotu līdzi atveseļošanās periodam. Vienlaikus jāatzīmē, ka bērnam, lai saglabātu transplantēto orgānu pastāvīgi būs jālieto medikamenti”

 

Bērnu slimnīcas mediķi vēlas uzslavēt vecākus par viņu izturību un gara spēku cīnoties par bērna dzīvību. Bērnu atveseļošanās procesā, īpaši situācijās, kad ir apdraudēta bērna dzīvība ļoti svarīgs ir vecāku domu spēks un ticība labajam.

 

Atgādinām, ka 9.oktobrī meitenītes veselības stāvoklis bija ļoti smags un vienīgais palīdzības veids bija aknas transplantācija, ko veic atsevišķos specializētos centros. Operācijas risks bija augsts, bet tā bija vienīgā iespēja glābt meitenes dzīvību. Par donoriem piekrita būt abi bērna vecāki, bet par piemērotāku tika izvēlēts bērna tēvs. Meitenītei aknu transplantāciju veica Hamburgas Universitātes klīnikas Pediatriskās aknu transplantācijas centrā.

 

Valsts apmaksā aknu transplantācijas operācijas bērniem. Latvijā šādas operācijas nav iespējams veikt, tādēļ valsts izsniedz šādiem pacientam garantiju operācijas apmaksai jebkurā Eiropas Savienības dalībvalstī. Savukārt NMP dienests nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību, ja no Latvijas uz Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts vai Šveices Konfederācijas ārstniecības iestādi dzīvībai kritiskā stāvoklī nepieciešams neatliekami pārvest bērnu (kurš ir saņēmis E112 veidlapu).