Meikšāne: Vai mans bērns sver pietiekami daudz?

Meikšāne: Vai mans bērns sver pietiekami daudz?

06. Mar 2012, 18:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunās māmiņas uztrauc jautājums par to, vai bērns nesver par daudz vai varbūt par maz. Kā saprast, ka bērniņš attīstās normāli? Atbild pediatre Vizma Meikšāne.

 

„Aptuveni 1/3 bērnu ir mazāks svars nekā „būtu jābūt pēc grāmatas””, mierina pediatre Vizma Meikšāne. „Tāpat ir 1/3 bērnu, kurai svars pārsniedz normu, un 1/3 bērnu svars atbilst priekšrakstiem.”

 

Dodoties pie pediatra, galvenais viņa uzdevums ir novērtēt bērna kopējo veselības stāvokli, tāpēc bērns var nepieņemties tik daudz, cik rakstīts grāmatā, bet pozitīvai svara dinamikai ir jābūt, tāpat jāseko, lai bērna fiziskā un garīgā attīstība būtu atbilstoša vecumam.

 

„Papildus iepriekš minētajiem faktoriem pediatrs novērtē arī to, kāda ir gremošana, kāds ir kaulu stāvoklis, vai bērnam nav blakus saslimšanas,” stāsta Vizma Meikšāne. „Nereti tiek veiktas arī analīzes un mēģināts izslēgts iedzimtas sirds un nieru kaites, kas bieži ir iemesls, kāpēc bērns nepieņemas svarā.”

 

Un tā patiesi ir- ja bērnam ir kāda fona saslimšana vai blakus komplikācijas, tad ir redzama arī aizture attīstībā. „Ja bērnam ir iedzimta sirdskaite, tad bērnam ir zilgana ādiņa, viņš ir vārgs, viņam nepatīk fiziskā slodze, ir diezgan apātisks, lēns,” turpina pediatre. „Savukārt celiakijas pacienti parasti slikti pieņemas svarā, viņiem ir caureja, aizcietējums vai uzpūsts vēders vai ļoti bāla āda, jo viņiem ir arī ļoti zems hemoglobīna līmenis un dzelzs līmenis. Savukārt pēc dabas bērni ir kašķīgi un tramīgi, jo viņi ir slimi.”

 

Atceries, ka pats labākais uzturs mazulim ir māmiņas piens. Ja ir nepieciešama ēdināšana ar piena maisījumu,konsultējies ar savu ārstu!

 

Vai Tava mazuļa svars bija normā?

Similac High Energy satur:

 

  • garās ķēdes polinepiesātinātās taukskābes,
  • omega-3,
  • nukleotīdus un
  • galaktooligosaharīdus (GOS)


- Mākslīgais piena maisījums zīdaiņiem ar paaugstinātu kalorāžu 1.0kcal/1ml - nodrošina enerģiju nelielā tilpuma vienībā 10% enerģijas nodrošina olbaltumvielas, kas atbilst PVO ieteikumiem¹

- Lielāks mikroelementu daudzums

- Zemāka osmolalitāte salīdzinot ar citiem paaugstinātas kalorāžas maisījumiem

- Kā visi SIMILAC mākslīgie piena maisījumi - nesatur palmoleīneļļu

 

 

Gatavs lietošanai - zems risks baktēriju piesārņojumam un kļūdām sagatavošanas laikā