Mediķi aicina pieaugušos novērst riskus, kas apdraud bērna veselību un dzīvību

Mediķi aicina pieaugušos novērst riskus, kas apdraud bērna veselību un dzīvību

12. May 2012, 13:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi atkārtoti aicina pieaugušos būt ļoti modriem un piesardzīgiem, lai savlaicīgi pamanītu un novērstu tos riskus, kas var nopietni apdraudēt bērna veselību un dzīvību, aģentūru LETA informēja NMPD pārstāve Ilze Bukša.

 

Viņa norāda, ka gadījumi, kad mazi bērni izkrīt pa logiem, nav retums. Pēc ātrās palīdzības mediķu pieredzes, visbiežāk šādās dzīvībai bīstamās situācijās mazuļi nonākuši tad, ja vecāki vai citi bērnu pieskatītāji nav apzinājušies visus iespējamos riskus bērna drošībai un veselībai.


NMPD mediķi atzīst, ka bērni pirmajos dzīves gados ļoti aktīvi iepazīst pasauli, tāpat viņiem ir liela vēlme to redzēt un aplūkot, skatoties no augstuma, piemēram, skatoties ārā pa logu, pār balkona margām, tāpēc nedrīkst pieļaut, ka mazulim ir ļauts spēlēties uz balkona. Savukārt pie loga nevajag novietot dīvānu un galdus, tāpat nedrīkst atstāt pie loga krēslus, pārtinamo galdiņu vai citus priekšmetus, uz kā bērns varētu pakāpties un pārliekties pāri palodzei. Jāapzinās, ka bērns arī pats var mēģināt piestumt pie loga kādu priekšmetu, lai pakāptos pie tā, kamēr pieaugušo nav istabā, un palūkoties pāri palodzei.


Mediķi aicina neatstāt vaļā logus vai balkonu, ja mājās ir mazs bērns. Ja jāvēdina istabas, tad logu var atvērt tikai vēdināšanas režīmā. Kā liecina ātrās palīdzības mediķu pieredze, diemžēl mazi bērni ļoti bieži savās mājās gūst nopietnas traumas tieši tajos brīžos, kad bērni bez pieaugušo uzmanības palikuši pavisam īsu brīdi.

Kā ziņots, vakar Rīgā un Jūrmalā pa logu izkrituši mazi bērni, gūstot traumas. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūru LETA informēja, ka Rīgā, Valdeķu ielā, pa devītā stāva logu izkrita 2009.gadā dzimis zēns. Cietušais bērns nogādāts slimnīcā ar diagnozi politrauma.

Savukārt Jūrmalā, Talsu šosejas ielā, no kāda nama ceturtā stāva loga izkrita 2010.gadā dzimis puika. Bērns ar politraumu nogādāts slimnīcā.

Abu bērnu veselības stāvoklis patlaban tiek vērtēts kā vidēji smags, tomēr pašlaik ārstu prognozes ir labas, aģentūrai LETA pastāstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Romēna Namniece. Abi zēni ir guvuši galvas un ķermeņa sasitumus, kā arī iekšējo orgānu bojājumus. Patlaban abi bērni ārstējas Intensīvās terapijas nodaļā.


Šajā situācijā ir ļoti palaimējies, ka bērnu stāvoklis ir tikai vidēji grūts, tas varēja būt krietni sliktāks, jo viņi krituši no ļoti liela augstuma, sacīja Namniece. Viens zēns ir gadu un desmit mēnešus vecs, savukārt otrs cietušais bērns ir tikai 11 mēnešus vecs.

 

Alina Lastovska
LETA