Mazulis neguļ naktī

Mazulis neguļ naktī

14. Jun 2010, 20:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzdod jautājumu Māmiņu Kluba speciālistiem un saņem atbildi! Ārstu prakses pediatre Inguna Bērziņa stāsta par negulētājiem un iespējamiem negulēšanas iemesliem.


Jautājums:

 

Man ir gandrīz 8 mēnešus vecs dēliņš. Viņš visu laiku gulēja visu nakti līdz pat 6/7 rītā un gāja gulēt ap deviņiem vakarā. Tagad jau kādu laiku viņš iet ap deviņiem gulēt un ceļas uz vieniem, trijiem un sešiem naktī. Bet viņš neceļas, lai paēstu, bet vienkārši vēlas spēlēties. Šonakt 1,5 stundu negulēja. Intereses pēc pabaroju un domāju, ka varbūt gulēs, bet nekā. Kas varētu būt par vainu? Pa dienu viņš paēd, paspēlējas un tad pēc 2 stundām vēlas gulēt. Viņš noguļ 2 stundas pa dienu un šādas gulēšanas viņam dienas laikā ir 3. Citi jau saka, ka mazais sajaucis dienu ar nakti, bet es tā nedomāju,


Atbild Ārstu prakses "Auxilia Prima" pediatre Inguna Bērziņa:

Protams, var būt tā, ka reizēm bērnam samainās diena ar nakti un dienā mazais ir miegaināks un vairāk guļ un naktīs ir lielāka aktivitāte. Te varbūt nav runa par konkrētiem vecumiem. Māmiņa varētu mēģināt piestrādāt pie mazuļa režīma.

 

 

Lai izmainītu režīmu, māmiņai jāpievērš vairāk uzmanības mazuļa aktivitātēm dienā- jāspēlējas, jādarbojas, jāvelta visa uzmanība bērnam. Tā kā nekas tuvāk nav paskaidrots par to, ko bērniņš ar mammu dara pa dienu, bet tas ir ļoti svarīgi bērna režīma izveidē.

 

 

Būtu jāaplūko bērna režīms pašreiz- vai bērns ir nodarbināts, vai bērns rāpo, vai ar bērnu spēlējas vai varbūt viņš savā nodabā vienkārši sēž un garlaikojas.

 

Ēšanas ziņā 8 mēnešus vecam bērnam ēst pa nakti fizioloģiski negribas, bet gribas mīļumu, tuvumu ar mammu. Varbūt mazulī ir kāds nemiers un kas traucē miedziņu, piemēram, pačurājis miega fāzē, kad miedziņš ir trauslāks. Tad bērniņu nolikt gulēt varētu būt sarežģīti gadījumos, ja bērniņam pietrūkst mammas klātbūtne, tāpēc šim jautājumam vajadzētu pieiet ne tik daudz fizioloģiski kā psiholoģiski.

 

Mēs visu mūžu rīkojamies pēc kādiem rituāliem. Arī bērnam tie ir svarīgi, tāpēc jau no pirmajām dienām vajadzētu izstrādāt gulētiešanas rituālu – mazulis paēd, nomazgājas, mamma palasa pasaku vai padzied dziesmiņu, iedod buciņu, paglauda galviņu. Sākumā pat nav īsti svarīgi, ko runā vai stāsta, bet galvenais ir mammas tuvums, kas ir nomierinošs bērniņam. Vēlākam laikam noteikti vajadzētu kādu mīļmantiņu vai lupatiņu, ko mazulis pie sevis var piespiest, ejot gulēt. Mīļmantiņas ieradināšana ir laba iespēja izveidot šo rituālu, jo ar laiku ikreiz, kad mazais sajutīsies noguris un vēlēsies iet gulēt, viņš meklēs un tvers pēc lupatiņas.

 

8 mēnešos pilnīgi noteikti ir mīļuma prasīšana. Viņš ir jāsamīļo, jānodzied dziesmiņa, varbūt pirms miega paturēt nedaudz rociņu un iziet laukā no istabas. Ja mazais joprojām neguļ, tad nevajadzētu iet istabā uzreiz pēc pirmā sauciena, bet mācīt bērniņam pacietību. Ja pamošanās ir naktī, tad nevajadzētu uztraukties, ka bērns atkal naktī neguļ, bet var mierīgi pastāstīt, ka tētis guļ, ka rotaļlietas guļ un arī viņam ir jāguļ.

 

Negulēšana naktī var būt saistīta arī ar zobu nākšanu, jo tad bērniņš var būt nemierīgāks un vairāk prasīgs pēc māmiņas mīlestības.

Ārstu prakse "Auxilia Prima"

Vīlandes iela 13, Rīga, LV-1010
Telefons: +371 67211000

www.esivesela.lv

1

 

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

24. Oct 2009, 22:36

mums tagad ir 7.mēn,un nu jau kādus 1.5.mēn,arī ļoti slikti guļ....pa nakti ceļas augšā 4 un pat 5 reizes,dažreiz ļoti esmu nogurusi un neizgulējusies.un Arsts teica,ka tie esot zobi,kaut arī pa dienu viņai nav niķi,ka smaganas sāpētu.

24. Oct 2009, 20:14

LAKRICA-man mazajai tas pats vecums un ir tieshi tapat, neesam ar vīru izguleejushies, man liekas no tā, ka zobinji spēcīgi nāk ārā....