Mazulis, ieraugot citu mazuli, raud

Mazulis, ieraugot citu mazuli, raud

19. Jan 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņš, ieraugot citus mazuļus, raud, kāpēc tas tā ir, skaidros psiholoģe Diāna Zande. 

 

JAUTĀJUMS

Esam ievērojuši, ka mūsu 7 mēnešus vecais bērniņš, ieraugot citu mazuli, vienmēr raud. Dažreiz uzreiz sāk raudāt, citreiz - pēc brītiņa, bet raud - vienmēr.  

Kāpēc tas tā ir? 

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:


Mazuļa raudām, ieraugot citu bērnu, var būt vairāki iemesli, un pēc māmiņas apraksta, diemžēl, nav iespējams noteikti apgalvot - kāpēc tas tā notiek tieši ar jūsu mazuli - kā jau regulāri minu, sniedzot atbildes - par maz informācijas.

 

Viens no iespējamiem skaidrojumiem ir, ka vecumā no 7 - 10 mēnešiem mazuļiem izteikti attīstās piesaiste. Viņi ir droši un priecīgi, iepazīstoties ar jauniem cilvēkiem vai izzinot vidi, ja mamma vai tētis ir klāt, un var būt izteikti nedroši, ja mammas nav vai svešu cilvēku klātbūtnē. Jā, arī citi bērni ir svešinieki.... Un šī nedrošība ir ne tikai normāla, bet pat norāda par bērna veselīgu attīstību!

 

Daudzi bērni arī "vajā" vecākus, rāpojot tiem pakaļ un esot mierīgi tikai tad, ja mamma ir redzeslokā. Šī ir vecumam normāla uzvedība! Daudzi bērniņi vecākus "uzmana" tikai pāris mēnešus, citi - aptuveni pusgadu.

 

Svarīgi mazuli nespiest būt kompānijā ar citiem cilvēkiem un draudzēties un atbalstīt viņu ikreiz, kad bērniņš ir nobijies, nedrošs, viņam sāp... Tā ir, ka no šī "mammas vajāšanas" un nedrošības perioda bērniņi izaug, bet svarīgi, lai viņi iegūst pieredzi, ka brīžos, kad viņš meklē atbalstu, viņš to saņem. Vecumā pēc pusgada mazuļi arī sāk izrādīt pirmos empātijas iedīgļus - raud, ja cits mazulis raud.

 

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.