Mazais slikti pieņemas svarā

Mazais slikti pieņemas svarā

23. Sep 2010, 18:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko darīt,ja no visa, izņemot kartupeli, mazajam pūšas vēders? Ieskaties bērnu ārstes Gerdas Lielauses atbildē!

 

Māmiņa Ieva jautā:

 

Dēliņam 1. oktobrī būs 8 mēneši, bet man liekas viņš ēd par maz. Turklāt pēdējās dienās visu laiku ir caureja. Pēdējā ārsta vizītē 6.5 mēnešos viņš svēra 6600, kas esot nedaudz par maz, sāku spiest viņam ēst, vienīgais, ko viņš ēd labprāt, ir kartupelis ar vistiņu, putras neieredz, tās es nevaru iebarot nekā.

 

Visas Milupas, saldās, augļu un citas putras viņš neēd, taisīju arī šķidrāk un liku klāt biezeņus, bet nekā... Bērnam 2 mēnešos ārsts noteica alerģiju pret govs pienu un ieteica man izslēgt piena produktus no savas ēdienkartes.

Izmēģināju, jā, bija labāk, tagad pienu lietoju minimāli, bet nesaprotu vai atkal uzliesmoja šī alerģija vai kas? Kāpēc ir caureja, jo ēdienkarte principā nav mainīta- kartupelis, burkāns, vista, augļu biezenis ar jogurtu, mans piens. Kad  sākām piebarojumu, bija normāls vēders. Daktere teica, lai pamēģinu barot arī ar lakto un biezpienu, taču tās bija visīstākās caurejas zāles, sanāk, ka nevaru dot bērnam piena produktus vispār.

 

Ko man darīt? Visu laiku dot tikai kartupeli? Un vidēji bēbis pa dienu izēd 150 ml piebarojuma. Tas ir labākajā gadījumā. Naktī prasa krūti kā minimums 3 reizes un arī kopš caurejas sākšanās miegā raud. Esmu mēģinājusi dot dažādus piena maisījumus, mazais neēd tos. Šorīt devu griķus, blenderētus- arī viss velti...

 

Vēl man nav skaidrs, kāpēc ārsti iesaka zīdaiņiem govs pienu un arī Gaiļezerā taisa putras uz piena bāzes, bet visur kur lasu- govs pienu līdz gadam nedrīkst. Kā īsti ir? 

 

{pic:1}

Atbild bērnu ārste Gerda Lielause:

 

Svarīgi ir zināt, kā mazulis ik mēnesi pieņemas svarā. Analizējot šo situāciju, domāju, ka bērnam tiešām pietrūkst uzturs. 8 mēnešu vecumā jādod gaļu, sakņu biezeņus, augļus, putras.

 

Ja Jūsu bērnam ir alerģija pret govs pienu, tad rekomendēju biezputras gatavot vai nu ar Jūsu pienu, vai ar adaptēto maisījumu, kas satur sojas pienu ( piem., Similac Isomil).

 

Papildus varētu lietot 10- 14 dienas probiotiķi( „labās baktērijas” )- Jogurta kapsulas vai Linex- 1 kapsulu 2reizes dienā. Jāsaka, ka „Milupas” putras gatavotas uz govs piena olbaltuma bāzes. Bez tam šie saldinātāji, kas pievienoti saldajām putrām, var izraisīt caureju, vēdera pūšanos, alerģisku dermatītu. Bērniem līdz 1 gada vecumam govs piens nav vēlams.

 

2

Veselības centrs "ASCLEPIUS",
Gaujas iela 11-6 (Ādažu terases),
Ādažu novads,
Rīgas rajons.
e-pasts: siainfocentrs@inbox.lv
Tālr.: 26610243