Mans bērns masturbē. Ko darīt?

Mans bērns masturbē. Ko darīt?

08. Sep 2011, 13:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Manai meitiņai ir 3,5 gadi un jau kādu laiku viņa masturbē un mēs nezinām,ko iesākt," raksta kāda māmiņa. Kāpēc bērns tā dara un kā rīkoties, stāsta psiholoģe Diāna Zande.

 

Jautājums:

Manai meitiņai ir 3,5 gadi un jau kādu laiku viņa masturbē un mēs nezinām,ko iesākt. Kad redzējām, ka viņa to dara, novērsām uzmanību,bet šad tad vienalga viņa to dara..

 

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:


Masturbācija, šajā gadījumā, visticamāk, ir kā spriedzes mazināšana (jauna pieredze bērnu dārzā, kas VIENMĒR rada redzamu vai neredzamu, bet stresu, kas kaut kādā veidā jāmazina). Svarīgi pārrunāt ar audzinātāju, lai viņa mazo nekaunina. Dažos dārziņos, piemēram, pusdienas laikā ir nosacījums, ka roķeles ir virs segas, un apskāvušas mīļo mantu no mājām.... Protams, arī sava ķermeņa izpētīšana ir viens no masturbācijas cēloņiem maziem bērniem, pārāk ciešs apģērbs, arī zarnu parazīti vai alerģijas var izraisīt šādu uzvedību. jā, un arī pārmērīga koncentrēšanās uz ķermeni no vecāku puses, arī vecāku bailes par to, ka masturbēt ir slikti. Tai pat laikā, vairums mazo ( un arī lielāku ) bērnu to šad tad dara vai ir , vismaz, pamēģinājuši. Jautājums, vai "šad tad" kļūst biežāk, vai otrādi, arvien retāk? Kad mazā to dara - vai brīžos, kad satraucas? Vai tad, kad ir savā gultiņā? Kā Jūs reaģējat? Ja vecāku reakcija ir uzmanības pievēršana , kaunināšana, nosodījums - tas var sekmēt izjūtu par to, ka ķermenis nav labs, turklāt, masturbēšana var kļūt izteiktāka. Svarīgi palīdzēt meitiņai nomierināties citā , fiziski tīkamā veidā - maigi masējot viņas muguriņu, pēdiņas, glāstot... Svarīgi stāstīt par ķermeni, mācīt gan par ekstremitātēm, gan iekšējiem orgāniem ( tā ir arī agrīna seksuāla audzināšana) . Jo dabiskāk vecāki izturas pret ķermeni un ķermenisko, jo bērniem vieglāk pieņemt savu ķermeni. jā, un vēl būtiski - noteikti, negulēt kopā ar bērnu , jo tas sekmē ķermeņa pārstimulāciju, kas arī var sekmēt masturbāciju.

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem .