Mans bērns ir agresīvs. Kā rīkoties?

Mans bērns ir agresīvs. Kā rīkoties?

09. Jan 2012, 16:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Agresivitātes problēma bērnu uzvedībā pašlaik ir pietiekoši aktuāla. Visbiežāk, vienīgais, kas iedarbojas uz tādiem bērniem – tā diemžēl ir pēršana (vai kā cits saka – miesassods) vai arī izvēle- uz noteiktu laiku jāmaina sava uzvedība uz to labāko pusi. Parasti gan šī izvēle ir uzspiesta, piemēram, ar nosacījumu – „Vai nu Tu maini savu uzvedību uz labo pusi, vai arī neļausim Tev to un to..”.

 

Liela ietekme tam, kā bērnā izpaudīsies agresivitāte, ir audzināšanai kā tādai ģimenē. Bieži agresīvu bērnu vecākiem pašiem nepieciešama psihoterapeita palīdzība un iemaņu apguve – kā pareizi sadarboties ar pašu bērniem.

 

Noderīgi padomi, ieteikumi, kas var palīdzēt vecākiem atrast ar bērniem kopīgu valodu:

 

  1. Pavadiet kopā ar saviem bērniem daudz laika mierīgā gaisotnē. Dalieties ar viņiem priekos un bēdās, stāstiet par savu bērnību, rīkojiet gājienus uz kino, muzejiem, vai vietām, kuru apmeklējums bērnā varētu radīt prieku.
  2. Kontrolējiet savas negatīvās emocijas un nerādiet tās saviem bērniem.
  3. Ja Jūs esat par kaut ko uztraukušies (Jūs – vecāki), mierīgi pastāstiet saviem bērniem par saviem pārdzīvojumiem. Svarīgi ir izrunāties! Tā, lai bērns jūt, ka Jūs viņu uztverat kā līdzvērtīgu.
  4. Jāiemācās iepazīties ar savu priekšnojautu. Galvenokārt, priekšnojauta jāsajūt pirms kārtējā emocionālā sabrukuma. Tikai tad veiksmīgi varēsit tikt ar to galā, neizrādot liekas emocijas bērnam.

 

Daudziem vecākiem, kuru bērni atšķiras no citiem ar agresīvu uzvedību,  ir nepieciešama pozitīva pieredze attiecībās ar saviem bērniem. Ja pašiem mājās ir grūti visu laiku uzturēt pozitīvu gaisotni, vērsieties pie psihologa, izrunājieties. Psihologs Jums ieteiks, kā tikt galā ar dažādām Jūsu bērna rakstura īpašībām, ko mazais pārsvarā izrāda caur agresivitāti.

 

Kā Tu tiec galā, kad bērns kļūst agresīvs?