Māmiņu Klubs diskutēs par jaunā gripas vīrusa ietekmi uz grūtnieču un bērnu veselību

Māmiņu Klubs diskutēs par jaunā gripas vīrusa ietekmi uz grūtnieču un bērnu veselību

20. Jul 2010, 16:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Trešdien, 11.novembrī radio raidījumā "Māmiņu Klubs" diskutēs par jaunā gripas vīrusa ietekmi uz grūtnieču un bērnu veselību!

 

LR1 programmā, laikā no plkst.15:05 - 16:00 "Māmiņu kluba" studijā viesosies Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska un SVA epidemioloģe Raina Nikiforva.

 

9.novembra Imunizācijas padomes sēdē tika nolemts, ka Latvijai ir nepieciešams iepirkt vakcīnas pret H1N1 vīrusu, jo jaunā gripa pieņemas spēkā. Sēdē tika noteiktas arī riska grupas, no tām tieši grūtnieces ir bīstamā situācijā.

 

Radio raidījumā izskanēs ieteikumi, kā aizsargāt bērnus no saslimstības, ko darīt skolām un pirmsskolas izglītības iestādēm, ja konstatēti saslimšanas gadījumi.

 

Ja Latvijā nonāks gripas vakcīnas - cik drošas tās būs grūtniecēm? Vai bērni būs iekļauti riska grupā?

 

Ieklausīsimies ģimenes ārstu ieteikumos par bērnu un grūtnieču aizsardzību pret jauno gripu!

 

Zvani uz  radio un uzdod jautājumus: tālr: 67222888 vai 67225599!

 

Tālrunis studijā 67222888!

NOSKATIES radio raidījumu tiešraidē šeit!

 

Kas Tev ir jādara?

Ieej mājas lapā http://lr1.latvijasradio.lv/ un spied uz pogas "Skatīties tiešraidi".

Ar web kameras palīdzību tagad piedāvājam saviem klausītājiem ne tikai klausīties raidījumus, bet arī redzēt, to, kas notiek radio studijā un kā izskatās gan raidījumu vadītāji, gan studijas viesi.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

muuna

Piekrītu, ja es personīgi būtu stāvoklī, man būtu nedaudz bail vakcinēties, bet es biju vesela grūtniece, man paldies Dievam nebija nekādu fona saslimšanu, bet kā zināms, jaunā gripa smagi skar tieši hroniskos slimniekus, turklāt grūtniecība ir vēl pastiprinošs faktors..

es nezinu, kā es rīkotos, bet piekrītu, ka galvenais ir pastaigas svaigā gaisā , ārpus pilsētas, vēlams, un veselīgs uzturs

Muuna Muuna 11. Nov 2009, 17:55

es arī piekrītu, ka nav ko vispār domāt par vakcīnām, kuru nav. Turklāt sen jau bija skaidrs - visas šobrīd pieejamās vakcīnas pasaulē nav pienācīgi testētas. Pa kuru gan laiku? Ikvienam medikamentam ir t.s. novērošanas laiks, kad konstatē blakusparādības utt., bet ko mēs varam gaidīt no potes, kura radīta steigā kā atbilde uz pēkšņo vīrusu... Labāk laikus izsargāties un stiprināt imunitāti - dzert vitamīnus un ēst veselīgu uzturu 😀

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

kjiparinjsh
'
Tas būtu vispareizākais!😀

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Es nesapritu, kāpēc visi tagad domā par vakcīnām, kuru nemaz nav, bet nevis par to, kā izsargāties no gripas un kā nesaslimt?

Raidījumā skaidri un gaiši pateica - panikai nav pamata, katru gadu slimo ar gripu! Kāpēc tās vakcīnas tiek pieminētas priekšā un pakaļā, un par tām tik daudz panikas celts, ja NAV LATVIJĀ VAKCĪNU?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Starp citu, ja palasa ārzemju avotus, tad lielākās sūdzības ir par nazālo spreju - poti, kas ir izplatīta Amerikā - to nerekomendēja grūtniecēm, jo ir blakusparādības, bet šāda veida pote te nebūs pieejama.

Pošu instrukcijās ir arī norādīts, kam der, kam nē. Ārsti par to tiks informēti

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Katra zinja vakcineties vai ne ir looti rupigi jaizsver kopa ar savu gimenes arstu. Es varu dertet, ka nemaz visiem nebus pieejams, ka bus tikai noteikts skaits posu, un ne jau visas tas bus grutniecem. Ari veciem un hroniski slimiem cilvekiem un arstiem sakuma bus si pote.

Bet kura no 3-4 vakcinam bus Latvija, to tagad neviens nezin, un tapec neviens konkreti nevar atbildet uz siem jautajumiem, jo katrai potei ir sava specifika.

Potes nav obligatas, nevienu ar varu nespiedis. Vienkarsi Latvijaa tagad ir situacija (ari Baltija, bet Igaunija iepirks potes), ka salidzinot ar cita, valstim, nav nekaa! Pat gribedams tu nevari to poti dabut, ne par kadu naudu pat nee

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Viesi 16:18

Ātrāk par mēnesi noteikti ne, iespejams tikai uz februari. Bet ko bridinaja, ka busot iespejams otrais vilnis, tad ari pote bus laikam visvairak vajadziga.

Daktere ir loti kompetenta sajos jautajumos, jo ari vina ir Imunizacijas valsts padome un saja sede pirmdien bija tiesi detalizeti par visam vakcinam.

Jautajums jau vel ir par to, vai vispar tas vakcinas bus, cik daudz un kadas.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Būs drīzumā arī rakstiski pieejams sarunas atšifrējums

11. Nov 2009, 14:41

Jautājums- kur un kā iespējams pārbaudīt vai es jau neesmu izslimojusi šo gripu? Un cik tas maksā?
Visa ģimene esam izslimojuši kautkādu vīrusu- pirmais saslima vīrs (lauza kaulus, klepus, nogurums, nedaudz paaugstināta temperatūra. Darba dēļ nākas saskarties ar dažādiem cilvēkiem , dažādās vietās- lidosta, bankas, lielveikali, medicīnas iestādes......). Pēc 4 dienām saslimu es - uznāca liels nespēks, strauji sakāpa 38 temp., lauza kaulus, sāpēja kakls, nelielas iesnas. Nākmā dienā temperatūra vairs nebija, bet toties šķidra vēdera izeja (Esmu 28. grūtniecības mēnesī). Vēl pēc četrām dienām saslima vecmāmiņa- temperatūra divas dienas turējās 37.7-39 un visi tie paši simtomi. Bērnam bija tikai iesnas un caureja. Konsultējāmies ar ārstu. Diagnoze- "Nu, tad jau jums būs bijusi gripa(sezonālā)". Bet vai sezonālā gripa jau ir sākusies?

11. Nov 2009, 14:36

1. Sakiet, lūdzu, vai ir iespējama gripa bez paaugstinātas temperatūras, tikai ar klepu un sajūtu it kā "kaulus lauztu"!?
2. Vai klepus un kakla sāpes (nedaudz sastrutojis) atstāj iespaidu uz grūtniecību?
Paldies!

Muuna Muuna 11. Nov 2009, 14:10

Vai grūtnieces drīkst un vai tagad būtu jēga vakcinēties pret parasto gripu? Cik ilgā laikā iestājas t.s. imunitāte pēc potes saņemšanas?

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Viesis 18:23

Nē, man nav nekas pret dažādiem viedokļiem. Vienkārši es biju vakar Imunizācijas valsts padomes sēdē un tur tieši sprieda par vakcīnām. Jā, tā ir taisnība, ka no 3-4 vispār eksistējošām vakcīnām Eiropā ir tādas, kas grūtniecēm nav piemērotas, bet ar tām nevienu vakcinēt netaisās, jo katrai vakcīnai ir savas indikācijas un neviens grūtniecēm netaisās neko sliktu vakcinēt.

Pie tam, tiks noteiktas riska grupas . Pote jau jebkurā gadījumā būs brīvprātīga.

Rīt būs ārstu viedokļi - neviens neuzstāj uz vakcināciju, jo potes Latvijā nav, nevienam nav nekādas pieredzes šeir ar jaunās gripas poti. Pat nav zināms, kuras tieši vakcīnas iepirks (ja iepirks) un kad tas notiks.

Vienīgais, uz ko pandēmijas gadījumā var balstīties, ir citu valstu pieredze - kas notiek citās Eiropas valstīs.

Pie tam, raidījums rīt neb'/us par vakcināciju (tā kā vakcīnu nemaz nav), bet gan par slimību kā tādu, un tās iespējamo ietekmi uz bērniem un grūtniecēm.

nevajag satraukties! Katru gadu ir bijusi gripa - kaut kā neatceros, ka pērn par šo tik ļoti kāds uztrauktos.

10. Nov 2009, 18:58

Mīļās topošās un esošās māmiņas-galvenais bez stres-stress novājina imņsistēmu. Domājat labas domas,veselīgi ēdat,lietojat kādu tautas recepti imūnsistēmas stiprināšanai un ejat svaigā gaisā-neejat tagad uz teātriem,lielveikaliem,utt-tas var pagaidīt!

10. Nov 2009, 18:48

Cilvēki mirst nevis no cūku gripas,bet gan no tās komplikācijās,kas visbiežāk ir pneimonija. Un parasti tie ir cilvēki ar hroniskām kaitēm-piemēram nieru mazspēja, sirds slimības, cukura diabēts. Arī grūtniecība ir šī riska grupa.Ja cilvēkam,kam piemēram ir nieru mazspēja rodas pneimonija-tad tas var beigties letāli. Bet veselam cilvēkam,bez hroniskām kaitēm-visam jābūt kārtībā. Arī šī sieviete,kas Latvijā nomira-viņai bija hroniska nieru mazspēja,viņa bija cilvēks,kas regulāri bija ārstu uzraudzībā arī bez visas gripas.

10. Nov 2009, 18:33

ir neizpētīta. Un 100% zinu,ka tās sastāvā ir grūtniecībai kaitīgas vielas,kas patiešām var izsaukt nervu sistēmas problēmas.

10. Nov 2009, 18:32

Es kā mediķis 100% esmu pārliecināta par šo vakcīnu kaitīgumu. Mīļās mammas jebkura vakcīna-A hepatīta,Poliomielīta vai kāda cita ir pētīta mēnešiem.Šī vakcīna

10. Nov 2009, 18:29

Es par to,lai vakcīnas labāk nemaz nebūtu. Lasīju Ukrainas zinātnieku info-ka šīs vakcīnas ir bioloģiskais ierocis. Zinātnieki pat nav noteikuši precīzu devu bērniem!!! Kā gan vecāki,kam rūp bērnu veselība var potēt bērnus-nekāda gadījumā!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Viesi

Bērniem (vismaz visiem bērniem noteikti ne!) potes nemaz nebūs pieejamas, tā kā neiztraucies

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Viesi

Latvijā nekādu vakcīnu nav!!! Un maz ticams, ka būs, bet ja būs, tās nepietiks visiem un būs pieejamas tikai hroniskiem slimniekiem, kas no šīs gripas diemžēl mirst (viens jau Latvijā nomira). Nevienu potēties ar varu nevilks. Maksāt par šīm potēm nevienam nevajadzēs.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Izmantojiet iespēju un uzdodiet šeit jautājumus vai rīt radio raidījuma laikā zvaniet!

1 2