Māllēpenes skaistumam un veselībai!

Māllēpenes skaistumam un veselībai!

19. Feb 2012, 09:21 saulux10 saulux10

Vai dieniņa saulaina? Ejam lūkot vai mūsu smaržīgās,medus aromātam līdzīgās māllēpes jau uzziedējušas,ir uzziedējušas,tad nu varam ķerties pie lielum lielā darba...


Kas tad īsti ir māllēpe?


Māllēpe ir īpašs augs,no sākuma virs zemes izaug viegli violets vai balts,zvīņots ziedkāts,kura galā uzplaukst pienenei līdzīgs zieds koši dzeltenē krāsā.

Māllēpes ziedu maigais medum līdzīgais aromāts ir valdzinošs un saistošs ne tikai bitēm, bet arī cilvēkiem.

 

Ko varam darīt ar māllēpēm?


*pirmkārt, skaistumam- mēs varam palutināt savas mazās princeses ar smaržojošu,zeltaini saulainu vainadziņu,kas padara princeses par saulainām zeltainām princesēm,un, protams, ielikt skaistās puķītes vāzītē,lai ienes mūsu mājās skaistu medus smaržu un saulainu noskaņojumu.

 

*otrkārt, veselībai-Tas palīdz dziedināt aizsmakušu kaklu,mīkstina klepu un remdē arī dziļāku elpošanas orgānu,bronhu,iekaisumu.Tējās to lieto ļaujot ievilkties ne ilgāk kā 5 minūtes(Uz divām tējkarotēm lej 1/4l vāroša ūdens)Labi garšo un labi noder dzerot ar medu.Var izmantot skalojumiem un kompresēm.

 

Kad māllēpes ziedi ir jāvāc?


*Tie ir jāvāc,kad ziedi ir pilnziedā,bet ne pārziedējuši,savādāk kaltēšanas laikā pāri paliks vien pūkas,nevis skaisti,medaini smaržojoši bāli dzeltenīgi ziediņi.

 

Tikai tad, kad ziedi ir noziedējuši,virs zemes parādās lapas,to virspuse ir zaļa un gluda,pat cieta un raupja,tūbaina,bet apakšpuse balta,klāta ar maigiem matiņiem.Lapas lieto kompresēm gan svaigas(liekot maigo tūbaino pusi pie ādas) gan uzlējumus.Mālļēpju lapām piemīt asinsapturošs,pretiekaisuma un pretbaktiricīdas īpašības, Šo augu lapām piemīt spēja uzlabot gremošanas sistēmu darbību.Tā ir arī apetītes uzlabojoša tēja.

 

Lasīsim māllēpes un būsim veseli un skaisti ;)

 

Vai jūs lasat māllēpes savai veselībai un skaistumam?

Lasīsim kopā:) Baiba.