Latvijas ģimenes ārsti iebilst pret pediatru iekļaušanu primārās veselības aprūpes sistēmā

Latvijas ģimenes ārsti iebilst pret pediatru iekļaušanu primārās veselības aprūpes sistēmā

20. Sep 2010, 19:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) iebilst pret pediatru iekļaušanu primārās veselības aprūpes sistēmā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja LĢĀA prezidente Sarmīte Veide.

 

LĢĀA pauž neizpratni par veselības ministres Baibas Rozentāles (TP) attieksmi un izvairīšanos no dialoga, piedāvājot Ministru kabinetam izskatīšanai grozījumus "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā", kas paredz būtisku veselības aprūpes politikas pārskatīšanu Latvijā.

 

Asociācija uzsver, ka nevar piekrist kardinālām primārās veselības aprūpes politikas izmaiņām bez nopietnas izvērtēšanas un diskusijām. "Pediatru, kas ir vieni no tiešās pieejamības speciālistiem un ir pieejami kā konsultanti bez ģimenes ārsta nosūtījuma, specifiskās zināšanas un kvalifikācija nav apstrīdama bērnu sarežģītu veselības stāvokļu novērtēšanā un ārstēšanā. Tomēr primārā veselības aprūpē ir nepieciešama visaptveroša, nepārtraukta un labi koordinēta pacienta, ģimenes un sabiedrības veselības aprūpes sistēma, kas arī savās izmaksās ir sabiedrībai pieejama," uzsver Veide.

 

LĢĀA vairākkārt vērsusies Veselības ministrijā (VM) ar saviem ierosinājumiem par noteikumu projektu, bet nav saņēmusi atbildi.

 

LĢĀA arī uzskata, ka pašlaik un pārskatāmā nākotnē divu atsevišķu un paralēlu tīklu - ģimenes ārstu un pediatru - veidošana Latvijā nav racionāla, bet elitāru un tikai izredzētajiem pieejamu pakalpojumu veidošana ir neētiska. "VM nesniedz nekādus skaidrojumus par šo izmaiņu cēloņiem, mērķiem un praktiskiem realizācijas mehānismiem, cik tas izmaksās un kā tas funkcionēs ilgtermiņā?" norāda LĢĀA.

 

Tāpat asociācija uzsver, ka noteikumu grozījumos nav ievērota pēctecība saistībā ar iepriekš realizēto veselības aprūpes reformu, kura īstenota ar Pasaules Bankas aizdoto naudu. Šos līdzekļus Latvijas valsts vēl nav atdevusi.

 

"Kopš 90.gadu vidus Latvija sāka reformas, nosakot, ka primārā veselības aprūpe ir valsts veselības sistēmas pamats, prioritāte un pirmais veselības aprūpes posms, ar ko pacients saskaras," atgādina LĢĀA.

 

Primārā veselības aprūpē Latvijā ietilpst ģimenes ārsts, ārsta palīgs, māsa, vecmāte, zobārsts, zobārsta asistents, zobārsta māsa un higiēnists. Eiropas valstis paplašina un nostiprina primārās veselības aprūpes komandu un tajā bez ģimenes ārsta mērķtiecīgi iekļaujot mājas aprūpētājus, sociālos darbiniekus, farmaceitus, psihologus, administratīvos darbiniekus, tādējādi turpinot nostiprināt ideju, ka primārā veselības aprūpe ir komanda un tās centrā ir pacients, kura paša un viņa ģimenes locekļu problēmas risina ģimenes ārsts.

 

"LĢĀA vēlas neapstāties pie sasniegtā primārajā veselības aprūpē un negriezties atpakaļ, pieņemot pēkšņus un uz pagātni vērstus lēmumus, bet turpināt darbu, pilnveidojot primāro veselības aprūpi," aicina Veide.

 

Kā ziņots, vakar valdība pieņēma VM sagatavoto veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtību.

 

Noteikumu projektā paredzētas normas, kuras nosaka pediatra veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, proti, par primārās veselības aprūpes ārstu var būt pediatrs, kas veic noteikumos paredzētās ģimenes ārsta funkcijas, savukārt Veselības norēķinu centrs slēdz līgumu ar pediatru, ja pediatrs iesniedzis centrā rakstisku iesniegumu, kurā izteicis vēlēšanos strādāt par pediatru centra apstiprinātajā un ar attiecīgo pašvaldību saskaņotajā pediatra darbības pamatteritorijā.

Anta Blumberga 
Nozare.lv