Latvijas bērnu kardioķirurgi neatpaliek no Itālijas kolēģiem

09. May 2010, 10:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā Neatkarīgajai pastāstīja slimnīcas Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikas vadītājs Aris Lācis, itāliešu kardiologi Frederiko Brunelli, Vitorio Vanini un Džuzepe Gizlandi šonedēļ veic piecas sirds operācijas. Trīs no tām jau ir notikušas – pirmdien ķirurgi operēja pacientu ar dekstrokardiju un lielu sirds kambaru starpsienu defektu, otrdien divus un astoņus gadus veciem bērniem operēja zemaortas vārstuļu sašaurinājumu. Vēl pa vienai operācijai notiks šodien un rīt.


A. Lācis norāda, ka itāliešu kardioķirurgu vizīte nav īslaicīgs projekts, bet gan daļa no sadarbības daudzu gadu garumā. Šo pieredzes apmaiņas braucienu organizēja Latvijas vēstniecība Itālijā un finansēja bērnu sirds veselības fonds The Heart of Children.


Vairāk nekā 70% bērnu ar iedzimtām sirdskaitēm operē līdz gada vecumam. Jo agrāk manipulāciju veic, jo rezultāts ir veiksmīgāks un bērnam ir lielākas iespējas dzīvot pilnvērtīgi, nebaidoties no fiziskas slodzes, stāsta A. Lācis. Protams, jo bērns ir mazāks, jo operāciju veikt ir grūtāk.


Šonedēļ operācijas veic vecākiem bērniem, tomēr tās ir sarežģītas. Piemēram, pirmdien operētajam bērnam sirds atrodas krūškurvja otrā pusē, nekā tam normāli vajadzētu būt, tāpēc operācija tehniski bija ļoti grūta. Pirmā operācija noritēja ļoti veiksmīgi, neilgi pirms otrās operācijas sākuma Neatkarīgajai pastāstīja Dž. Gizlandi. Viņš arī piebilda, ka Latvijas mediķi ir augstas klases profesionāļi. Arī F. Brunelli par bērnu slimnīcas speciālistiem izteicās atzinīgi, norādot, ka viņi ļoti ātri apgūst visu jauno un vizīte Latvijā viņam un kolēģiem ir vērtīga pieredze.


Dita Vinovska
Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai

30.09.2009

30. Sep 2009, 10:26

smaids uz lūpām ,lasot šo rakstu😀
izrādas,ka nevisi labie ārsti ir pametuši Lv,tas tiešām priecē😀

rita123 rita123 30. Sep 2009, 09:45

Prieks,ka mums tik labi ārsti😀Bērniņi varēs dzīvot veseli un laimīgi😀

30. Sep 2009, 10:26

smaids uz lūpām ,lasot šo rakstu😀
izrādas,ka nevisi labie ārsti ir pametuši Lv,tas tiešām priecē😀

rita123 rita123 30. Sep 2009, 09:45

Prieks,ka mums tik labi ārsti😀Bērniņi varēs dzīvot veseli un laimīgi😀