Latvijā reģistrēts šogad pirmais "cūku gripas" gadījums

Latvijā reģistrēts šogad pirmais "cūku gripas" gadījums

12. Oct 2011, 22:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā reģistrēts šogad pirmais laboratoriski apstiprinātais "cūku gripas" saslimšanas gadījums. Pirmais saslimušais bijis bērns, ziņu aģentūru LETA informēja Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle.

 

Kā norāda Rozentāle, bērns dzīvo Rīgā, un viņa tēvs, kurš nesen atgriezies no komandējuma Eiropā, pagājušajā nedēļā cietis no gripai līdzīgiem simptomiem, līdz ar to esot pamats domāt, ka infekcija ievesta tieši no turienes.

 

Pēc Rozentāles teiktā, epidemioloģiska "cūku gripas" izplatība sākas pāris mēnešus pēc pirmā gadījuma apstiprināšanas. "Līdz ar to es prognozēju, ka plašāka saslimstība varētu parādīties nākamā gada janvāra beigās vai februāra sākumā," komentē centra direktore.

 

Latvijas Infektoloģijas centra virusoloģijas laboratorija šodien apstiprinājusi, ka bērnam konstatētas antivielas, kas raksturīgas gripas A/H1N1 paveidam.

 

Rozentāle uzsver, ka cilvēkiem, kuri ietilpst riska grupā, būtu jāvakcinējas, kā galvenās grupas minot hronisku sirds asinsvadu, plaušu, endokrīno slimību un imūndeficīta vīrusu slimniekus, cilvēkus, kuri lieto imunitāti nomācošus preparātus, kā arī bērnus un cilvēkus vecākus par 65 gadiem.

 

"Protams, dzīvojot nomaļā viensētā, saslimšanas risks ir minimāls, taču pilsētu, kurās ir liels iedzīvotāju blīvums, iemītniekiem vakcinēšanās būtu ļoti ieteicama," klāsta Rozentāle.

 

Saskaņā ar Starptautiskā gripas uzraudzības tīkla datiem Eiropas reģiona valstīs gripas izplatības intensitāte pašreiz tiek raksturota kā zema. Tomēr vairākas valstis ziņo par gripas aktivitātes pieaugumu un pašreiz atsevišķi gripas gadījumi vai lokāla gripas izplatība ir novērota 20 valstīs. Izmeklējumu dati liecina, ka šajā sezonā Eiropas reģionā cirkulē gan A tipa gripas vīrusi, gan arī B tipa gripas vīrusi, un tie atbilst pretgripas vakcīnā iekļautajiem vīrusu antigēniem.

 

Jau ziņots, ka aizpagājušajā nedēļā, iespējams, Latvijā bija konstatēts pirmais saslimšanas gadījums ar gripu.

Kārlis Pots
LETA

 

 

1

SEPTIVON® roku higiēnas želeja 100ml


Viens no priekšnosacījumiem, lai aizsargātu sevi no mikrobiem un vīrusiem ir regulāra roku mazgāšana!

SEPTIVON®:

  • Attīroša, antibakteriāla želeja rokām
  • Piemērota ikdienas lietošanai pieaugušajiem un bērniem no 3 gadu vecuma.
  • Atbilst ES normām.
  • Pēc lietošanas rokas nav jāmazgā, jo Septivon satur glicerīnu, kas mitrina ādu. 

 

Francijā veiktie testi pierāda, ka Septivon aizsargā pret H1N1 vīrusu jeb mums plašāk pazīstamo Cūku gripu!

 

SEPTIVON® roku higiēnas želeja 100ml, aptuvenā cena aptiekās 1,90 Ls.