Latvijā ar jauno gripu ir inficēts 31 bērns

Latvijā ar jauno gripu ir inficēts 31 bērns

18. Jul 2010, 19:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunā H1N1 gripa Latvijā pēc 6. novembra datiem pierādīta 31 bērnam. Brīvdienās konstatēti vēl vairāki aizdomīgi gadījumi, tomēr līdz šim ļoti smagas slimības formas ar dzīvībai bīstamām komplikācijām Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā nav novērotas.

 

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca ir gatava bērniem sniegt nepieciešamo medicīnisko palīdzību, tomēr stacionārā vajadzētu ārstēt tikai tos bērnus, kuriem slimība norit smagā formā vai ir liels risks nopietnām komplikācijām. Pārējos gadījumos ārstēšana mājās neatšķiras to tās, kuru izmanto parastās sezonālās gripas ārstēšanā.

 

Vecākiem gripas laikā nevajadzētu kopā ar bērniem apmeklēt publiskus pasākumus un organizēt lielveikalu apmeklējums. Iesakām gan maziem, gan lieliem bieži mazgāt rokas, lietot vienreizējas lietošanas salvetes klepus, iesnu un šķaudīšanas gadījumā, tās tūlīt pēc lietošanas aizmetot. Maskas ne vienmēr no gripas pasargā, un tās lietot var ne tikai veselie, bet arī slimie, lai klepojot un šķaudot sīkie pilieni ar vīrusiem neizplatītos plašā apkārtnē.

 

Bērniem klīniskie simptomi neļauj šo gripas formu atšķir no sezonālās gripas, tāpēc nepieciešama ir izmeklēšana, kas prasa zināmu laiku. Vecākiem nevajadzētu satraukties par analīžu atbildēm, jo ārsti pieņem lēmumu par pretvīrusu terapijas uzsākšanu, izvērtējot bērna klīnisko stāvokli. Esam novērojuši vairākus gadījumus, kuros slimība norit ļoti viegli un pretvīrusu terapija nav nepieciešama.

 

Bērnu slimību klīnikas vadītāja Prof. Dace Gardovska iesaka: ”Tikai neaizmirstiet par pastiprinātu šķidruma lietošanu un nedodiet bērniem paaugstinātas temperatūras gadījumā aspirīnu , jo tas var gripas laikā bojāt smadzenes un aknas ( ja nepieciešams, izvēlaties pie drudža, piemēram, ibuprofēnu vai paraceptamolu lietošanas instrukcijā noteiktās devās)”.

09. Nov 2009, 18:39

Es galīgi nestresoju-katru gadu ar parasto gripu slimo tūkstoši1!!!!

09. Nov 2009, 16:24

mēs LV laikam šo vakcīnu nekad nesagaidīsim-naudas tad nav☹