Laimīgas ģimenes noslēpums

Laimīgas ģimenes noslēpums

21. Feb 2010, 10:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā mums katram gribētos izlasīt recepti, kā izveidot laimīgu ģimeni! Laimīgie, kuriem tā ir pasmiesies, tiem, kuriem neveicas, cītīgi mās ar galvu – jā, gribētos gan! Izrādās, ka laimi tomēr var definēt. Kā to darīt, stāsta seksologs Artūrs Šulcs un psihoterapeite Inta Zīle.

 

Kas tad ir normālas attiecības? Norma ir tā, ja cilvēki ir līdzvērtīgi – ja ir sagājis kopā pāris, kuriem ir abiem pieaugušā identitāte, starp kuriem nav, piemēram, bērna – tēva attiecības, vai mātes-dēla attiecības, jo atklāti runājot: kāds sekss starp māti un dēlu?!

 

Seksologs A. Šulcs iedala Latvijas ģimenes apmēram šādi - 50% ir šķirtās ģimenes , 10% ir ģimenes šķiršanās procesā un pastāv formāli, vēl kādai daļai  nav normālu partnerattiecību jo viens ir simbolisks tētis, viena simboliska meita un tā tālāk. Tad ir ģimenes, kur viens vai abi ir narkomāni vai alkoholiķi, vai kā savādāk atkarīgie un līdzatkarīgie. Tātad – cik procentuāli Latvijā vispār ir normālas ģimenes? Pēc A. Šulca domām tikai kādi 10-12%. Tomēr sanāk, ka katrs 10-12 pāris var teikt – ar mūsu ģimeni viss ir kārtībā!

 

Normālas un laimīgas ģimenes noslēpums ir šāds - laimīgi un iemīlējušies arī pēc ilgiem gadiem būs tie pāri, kuri:

-         arī bez seksa māk atrast kaut ko kopīgu, piemēram, hobijus,

-         kuriem būs vienojošas lietas, uzskati,

-         kuri jutīsies arī kā sieviete un vīrietis.

-         kuri mācēs izbaudīt attiecības un viens otru.

 

Psihoterapeite Inta Zīle skaidro:”Dzīves laikā ir krīzes un situācijas, kuras nevar paredzēt, bet , ja pāris mācēs viens otru uzmundrināt un uzticēties, tad attiecības ies dziļumā ar katru gadu. Var lēkāt kā zaķītis purvā no ciņa uz cini, bet tad attiecības būs tikai kaisles stadijā un nekad šādi cilvēki neuzzinās, kā ir zelta kāzās skatīties ar mīļumu uz partneri.”

 

Artūrs Šulcs piebilst, ka laimīgu attiecību ķīla ir arī spēja mīlēt pašam sevi. Ja cilvēks nevar mīlēt sevi, viņš nav spējīgs mīlēt neko – ne bērnus, ne partneri, ne Dievu, ne valsti. Protams, vēl satuvina kopīgi piedzīvotais un kopīgā pieredze un, nenoliedzami – sekss! Ja cilvēkiem nebūs kaisles dzirkstelītes vienam pret otru, nebūs arī laimīga laulība vai partnerattiecības.

 

Pastāsti par savas laimīgās ģimenes noslēpumiem!

princesemince princesemince 12. Feb 2012, 09:17

Tu domā par tām "pieaugušais - bērns" attiecībām?