Kopējot citus: ko, kā un kāpēc?

Kopējot citus: ko, kā un kāpēc?

12. Dec 2011, 16:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzmanīgais vērotājs – Jūsu bērns ievēro visu, ko Jūs darāt. Viņš ar prieku kopē Jūsu darbības, atdarinot pat to, kā Jūs ķemmējat matus, vai to, kā tētis pīpē un lasa avīzi brokastu laikā. Šī visa nav vienkārši bērnu spēle, tas bērnam ir nopietns darbs. Un galvenais – noderīgs darbs.

 

Ir kontakts!

 

No pašas dzimšanas Jūsu mazulis meklē iespējas ar Jums izveidot dialogu. Sākumā kontakts ar pieaugušo organizēts tiek ar mīmikas un pantomīmikas palīdzību. Viņš kustina kājiņas, atver mutīti, taisa dažādas grimases, siekalojas. Bet ar laiku mazais jau cenšas pārņemt Jūsu mīmiku, viņš atbild ar emocijām, kad redz Jūsu smaidīgo seju. Viņš Jūs atdarina, atsaucoties uz Jūsu vārdiem un darbībām, visu laiku cenšoties ar Jums saglabāt kontaktu, uzturēt ar Jums saikni. Viņš izdara skaņas, kas līdzinās „agu-gū”, „da-dā”, atbildot Jūsu sveicienam, cenšas arī ar plaukstiņām darboties, kad Jūs spēlējat ar viņu „Cepu, cepu kukulīti”, un tāpat arī mācās māt ar rociņu, kad atvadās no tēta. Klausoties Jūs, iegaumējot intonāciju un sejas izteiksmi, mazais iegūst svarīgu pieredzi – iepazīstot jūtas un emocijas, krāj pasīvo vārdu krājumu, mācās saprast Jūsu runu un dzīvi uz to atsaukties. Visu to mazais vēro arī attiecībās ar citiem, paplašinot savas komunikācijas zināšanas, iemaņas. Ar laiku mazuļa iespējas un prasmes palielināsies, kopār ar tām augs arī viņa aktivitāte un atdarināšana.

 

Ap 2-3 gadu vecumu bērns jau veiksmīgi imitē daudzas Jūsu darbības, emocijas, žestus, uzvedību, manieres. Vēlaties zināt, kā Jūs izskatāties, runājot pa telefonu? Iedodiet mazajam telefona klausuli – un viņš veikli atdarinās Jūsu kustības, ar precizitāti izmantojot Jūsu intonāciju un sejas izteiksmi.

 

Paies vēl 2-3 gadi, un mazais uzstādīs galējo, specifisko, tikai un vienīgi savu saskarsmes veidu ar cilvēkiem. Šis veids būs krietni tuvāks viņa temperamentam. Tomēr, kā likums, šī individualitāte joprojām mazliet līdzināsies vecāku ritmam, tempam un intonācijai.

 

Atkārto aiz manis!


Māksla kopēt – tā ir brīnišķīga spēja. Svarīgi, ko vai kuru bērns kopē un kā to dara. Kādus piemērus atdarināšanai viņš izvēlas – noderīgus vai tomēr nē? Kas tā par atdarināšanu: „aklums”, bezmērķība… Vai tāda der, lai iemācītos tikt galā un izdarīt kaut ko sev, padarīt par savu, pagatavot savu neatkārtojamo uzvedības stilu?

 

Mammas rotaļlietas

 

Atdarināšana ir virzīta arī uz iekšēju sevis identificēšanu ar kādu konkrētu tēlu, ar mammu, tēti vai kādu citu svarīgu personību. Pirmie mēģinājumi spēlēt lomu spēles neizbēgami ir tieši sakarā ar ģimenes dzīvi. Jūs gatavojat virtuvē ēst, darbojaties ar putekļu sūcēju, mazgājat traukus, un neskatoties uz to, ka Jūsu ikdienas darbi šķiet Jums nepanesama rutīna, bērnam tie ir tiešām interesantas darbības. Viņš visas šīs rūpes uztver kā izklaidi un slepenu spēli. Visi priekšmeti, ar kuriem manipulē pieaugušie, viņā rosina iztēli, interesi, un darbības ar tiem mazais noteikti mēģinās atkārtot, lai saprastu šo lietu nozīmi un jēgu Jūsu darbībās ar tiem.

 

Apspēlējot tās vai citas pieaugušo darbības, bērns realitāti padara sev saprotamu. Tas ir ļoti svarīgs un nepieciešams attīstības posms, pie tam tāds posms, kas prasa ne mazums pūļu: uzmanīgi ieskatīties, ko un kā dara mamma, atcerēties darbību secību, „pagriezt” tās savā iztēlē un, beidzot, atdarināt, cenšoties tai pat laikā neatkāpties no redzētā parauga.  Agrīnā vecumā visi mazuļi ar prieku mācās apieties ar sadzīves priekšmetiem, kuri mums, pieaugušajiem, šķiet pavisam vienkārši un varbūt pat neinteresanti. Mazie vienkārši tad spēlējas ar „mammas/tēta rotaļlietām”, kuras, protams, bērnam šķiet krietni interesantākas par tām, kas guļ viņa rotaļu kastē.

 

Pacentieties maksimāli efektīvi izmantot šo laiku. Piepildiet mājokli ar mazām pieaugušo „rotaļlietu” kopijām, piemēram, rotaļu telefons (bet nu skaidrs, ka tieši tas, kas ir mammai, būs interesantāks), rotaļu trauki, plastmasas instrumenti un mīkstās birstes, švammes. Dariet visu ar mazo kopā: lai viņš ēd nevis atsevišķi, bet kopā ar Jums, kopā varat mazgāties, zobus tīrīt, ģērbties. Palīdziet viņam, komentējot savas darbības: „Tūlīt es ņemšu zobu birsti un uz tās mazliet uzspiedīšu zobu pastu. Tagad es iztīrīšu augšējos zobus, tad apakšējos, paskaties, kā es to daru. Varēsi atkārtot pēc tam?”. Tā, izmantojot mazuļa spēju atkārtot Jūsu darbības, Jūs ar lielu pacietības devu, mazajam iemācīsit ar daudz ko pašam tikt galā.

 

Izmantojiet mazuļa atdarināšanas prasmi!

Māmiņu Klubs

 

Vai Tavs mazais arī Tevi "kopē"?

 

 

NATURAL FIT

  • Labi pieguļ, jo ir speciāli veidotas mazuļu ērtībām
  • Elastīgas sānu maliņas!
  • Izcila uzsūktspēja!
  • Disneja varoņu attēli!
  • Vairākkārt attaisāmi un aiztaisāmi klipši!
  • Speciāli piemeklēti materiāli mazuļu labsajūtai!

 

HUGGIES® Natural Fit autiņbiksītēs mazulis jutīsies ērti, dabiski un bezrūpīgi!

Šīm autiņbiksītēm piemīt izcilas īpašības!

 

Apskati veikalu sarakstu, kur iegādāties Huggie®s Natural Fit autiņbiksītes!