Ko ēst un ko neēst tievējot?

Ko ēst un ko neēst tievējot?

30. May 2011, 15:43 Ambera_2012/ Jelgavas MK Ambera_2012/ Jelgavas MK

Klāt ir piektdienas rīts, esmu apmierināta ar sevi, jo katru rītu gaidu ar sajūsmu.  Aiz muguras ir vakardiena - atslodzes diena, ko esmu godam izturējusi. Esmu nolēmusi, ka svēršos 1 reizi nedēļā. Laimīgās vai ne tik laimīgās dienas būs piektdienas!

 

 

 

Runājot par ceturtdienas atslodzes dienu. Piektdien uzkāpjot uz svariem biju sabēdājusies, jo svari rādija atkal 81.1kg, bet tad es atcerējos, ka neesmu bijusi vēl uz WC. Protams, pēc kādas stundas aizgāju uz WC un svari tagad rāda savādāk 80.6kg. Tātad -500g. Vēl nedēļa nav beigusies, bet normāli un pareizi ēdot esmu jau zaudējusi 1kg un 300g. Protams, būs dienas, kad man neveiksies tik labi, bet, kad svari rāda tik labus rezultātus, gribas lēkāt aiz sajūsmas! Nevienu brīdi nejutos, ka būtu badā. Visu laiku pa galvu bija doma - es to varu, jo es to gribu! Atslodzes dienas ievērošu ceturtdienās un svētdienās. Pagaidām tikai 2 reizes nedēļā. Jāskatās kā man ies turpmāk ar kg nomešanu.

 

 

Kādu laiciņu iepriekš es biju veikusi eksperimentu. Iegāju portālā www.dietas.lv un izmēģināju 10 dienas mistisku un drastisku diētu. Pirmajā dienā man bija pa visu dienu jāsadala vārīti rīsi 500g. Otrajā dienā 6 vidēja lieluma kartupeļi uz 3 ēdienreizēm, trešajā dienā 500g siera ĶIMEŅU VAI TALSU, ceturtajā dienā 6 vārītas olas, piektajā dienā 500g vistas filejas, septītajā dienā griķi 200g un 300g zupas. Un tad atkal no sākuma. Un tā cik var izturēt? Es vairāk par 7 dienām neizturēju nometu tikai 1,500kg! Biju vīlusies, badīga, kašķīga un jēgas tam visam nekādas. Ar savu veselīgo ēšanu esmu paēdusi un zaudēju tādu pašu svaru nedēļas laikā!

 

 

Ieteikumi, lai vieglāk būtu veselīgi ēst un nekrist grēkā:

 

  • Uz veikalu paņemt tik naudu, lai sanāk tikai tas ko tiešām varat pirkt un ēst! Tā ir mazāka iespēja nopirkt ko nelāgu.
  • Pa rokai lai vienmēr ir pudelīte vai glāze ūdens, vai tēja.
  • Skapī ir noslēpts kāds veselīgs našķis, melnā šokolāde 70% „Laima”.
  • Skaistas meitenes foto uz ledusskapja vai savs foto.
  • Svarus izmantot tikai 1 nedēļā.
  • Izdomāt sev kādu nodarbi, iet svaigā gaisā. Tā teikt tālāk no ledusskapja.
  • Ledusskapī ieviest savu veselīgo plauktu, ja vīrs ēd neveselīgi :)
  • Atrast sev atbalstu (draudzeni, Interneta vidi, piemēram, blogu kā es).
  • Būt pacietīgai un saprast, ka rezultāts nāks ļoti lēnam.
  • Ēst ik pēc 3-4h mazām porcijām.

 

 

Jā, iepriekšējā blogā es uzrakstīju, ko nedrīkst ēst, un bija komentāri, ka daudzas lietas minētajā sarakstā ir ļoti garšīgas. Arī es pirmajā reizē biju šokā! Vistrakāk bija uzzināt, ka no papildus sāls un vegetas uzņemšanas būs jāatsakās. Ka ēdienu nevarēs vairs vārīt sāls vai vegetas ūdenī. Vai varat iedomāties kā garšo vārīti kartupeļi vai zupa bez ierastās vegetas vai sāls? Pirmajās 2 nedēļās garšo šausmīgi. Es biju dusmīga un apvainojusies uz visu pasauli.

 

 

Iesākumā, kad sāku papildus neizmantot sāli, svars zuda strauji. Vīram no 115kg 2 mēnešu laikā pazuda 10kg. Man pazuda -7 kg pirms diviem gadiem. Protams, vēlāk, kad organisms ir izvadījis lieko šķidrumu, ko sāls un vegeta aiztur organismā, svars krītas lēnām pa gramiem. Tāpēc tievēšana notiek lēnām un ar pacietību! Iesaku izslēgt papildus sāls lietošanu no uztura un būs rezultāti no sākuma ātrāk. Sāli, kā jau minēju, ja ļoti kārojas, var vārītajiem kartupeļiem pa virsu uzbērt un tāpat ar salātiem. Bet Vegetu gan nevajag lietot!

 

 

 

Tagad produkti, ko drīkst ēst:

 

  • Augļi, ogas
  • Dārzeņi (divas reizes dienā svaigā vai vārītā veidā)
  • Zaļumi,
  • Rieksti (nesālīti),
  • Šokolāde 70%,
  • Žāvēti augļi,
  • Sēnes sautētas bez sāls,
  • Zirņi, pupas, kukurūza vārītus vai sautētus bez sāls,
  • Auzu pārslas (tādas kā es iepriekš rakstīju blogā),
  • Griķi, brūnie rīsi,
  • Pilngraudu makaroni (brūnie makaroni),
  • Parastais musli + klijas.

 

 

Piena produkti:

 

  • Piens līdz 2%, paniņas un kefīrs, tāpat visi skābētie produkti, tos var dzert cik grib,
  • Jogurts Laktio vai kāds cits bez piedevām,
  • Vājpiena biezpiens – 0,5%,
  • Sieri - mēreni trekni līdz 20%,
  • SALDĒJUMS - plombīra, noteikti ar augļiem kopā,
  • Olas vārītas cik grib.

 

 

Gaļa:

 

 

Liesa gaļa, vārīta, tvaicēta, speķis vārīts, aknas vārītas, auksto gaļu, mājās taisīto, bez sāls drīkst.

 

 

Zivis:

 

 

Svaigi gatavotas, 2 reizes mēnesī karsti kūpinātas vai marinētas.

 

 

Šķidrums:

 

  • 1,5l dienā – ūdens, minerālūdens, zāļu novārījums, tēja, kafija, sulas dabīgas, svaigi spiestas.
  • Alkohols – mēreni, labāk šņabis nekā alus.

 

 

Garšvielas: 

 

 

Visas izņemot tās, kur klāt ir sāls. Par vegetu var aizmirst! Es izmantoju garšvielas "Anniņas" bez sāls, kaltētus dārzeņus.

 

 

Sāli var izmantot, piemēram, tikai gatavai gaļai vai kartupeļiem uzberot pa virsu. Vārīt sāli nevajag.

 

 

 

Zupas:

 

 

Pirmo gaļas novārījumu noliet nost!

 

 

Ko drīkst ēst, bet nedaudz:

 

  • 4 tējkarotes medus vai ievārījums, vai cukurs,
  • 3 ēdamkarotes eļļa vai krējums,
  • Bez mizas nomizoti kartupeļi tikai vienu reizi dienā, bet ar mizu vārītus kartupeļus var ēst cik gribas.
  • 2 šķēles rupjmaizes,
  • 3 šķēles tosterētas graudu maizes, kliju sausiņi, galetes utt.

 

 

 

Kādus garšīgus ēdienus sev esmu atklājusi?

 

 

Man par nelaimi lielākā daļa, ko drīkst ēst, man ne visai iet pie sirds :) Tad nu es centos sev iestāstīt, ka auzu putra ir garšīga!

 

 

Vienu dienu bērnam gatavoju auzu pārslu putru savādāk. Ielēju pannā 4 ēdamkarotes ūdens, pieliku rozīnes, svaigu ābolu, žāvētas aprikozes. Tad citā pannā ieleju pienu 2% un klāt piejaucu auzu pārslas, un maisu kādas 2-3 minūtes, kamēr tās sabiezē. Vēlāk putru un augļus sajaucu. Brīdinu, skats nav labs, bet garša salda ļoti. Mazajam bērnam arī tādu var dot, tik jāsablenderē.

 

 

 

Deserts:

 

 

Man garšo saldējums kopā ar augļiem un sarīvētu melno šokolādi. Tas arī šodienai viss par garšīgo!

 

 

 

Kas man negaršo, bet ko vajag ēst!

 

 

Viennozīmīgi, man negaršo griķi, dilles, pētersīļi un cita zāle :) Bet es saprotu, ka man jāsāk domāt savādāk. Tas nekas, ka man negaršo. Vairs nav es gribu vai negribu! Vienkārši man tas ir jāēd! Kāpēc man tas jāēd? Jo ar savu iepriekšējo garšo, negaršo esmu tālu tikusi, līdz pat 85kg uz savu 1,65 augumu! Es nedrīkstu vairs arī sekojoši domāt. Kas tad notiks, ja es tagad paņemšu un apēdīšu vienu bulciņu? Vai tad uzreiz 1kg uz dibena vai vēdera uzbriedīs? Tas bija naivi no manas puses, jo tā arī notika. Protams, ne jau uzreiz. Bet pakāpeniski, dodot sev zaļo gaismu maziem kārumiem un grēciņiem, sanāk iet pa apburto loku.

 

 

Katra no mums zina, ka pēc katras darba nedēļas sākas brīvdienas! Brīvdienas arī bija mans klupšanas akmens. Parasti brīvdienās ir kādi pasākumi ģimenes lokā, ar draugiem un tad noteikti ir arī gastronomiskās izvirtības. Ja tā padomā, tieši tā - gastronomiskās izvirtības tiešajā nozīmē. Vai kāds ir padomājis, ko mēs apēdam un cik daudz? Pierakstot, ko mēs apēdam piknikā kopā ar draugiem, varētu ķert galvu un teikt "Ak ,šausmas!" Tā nu es kādu labu laiku atļāvu sev grēciņus brīvdienās, bet pirmdienā, uzkāpjot uz svariem, nolaidās rokas. Pa nedēļu grūti sūri nomestais 1kg ir atnācis atpakaļ un sākas viss no gala. Citreiz pat vēl + 2kg! Tāpēc šādi grēkot var tikai tad, kad mērķis ir sasniegts ar vēlējamiem kg! Savādāk ir riņķa dancis, kuru ilgi nevar izturēt.

 

 

Runājot par fiziskajām aktivitātēm, esmu sākusi sportot kopā ar Jelgavas māmiņām, bet tagad pa karsto laiku vairs nesportojam. Ir doma atkal atsākt un turpināt vismaz divas reizes nedēļā. Tagad sāku apsvērt domu, ka pastaigas ātrā solī ar ratiem (kamēr vēl dēlam ir rati) nāks tikai par labu!

Ceru, ka brīvdienās būs jauks laiks, jo taisos braukt ar riteni! Plāni jau kā māja, bet vai sanāks?

 

 

 

Mana dienas ēdienkarte ikdienā, kad nav atslodzes diena! 

 

 

Pirms brokastīm noteikti glāze ūdens vai auksta zaļā tēja, tad riņķa griešana 10-15 min.

Brokastīs sagriežu zaļumus vairāk nekā 2 ēdamkarotes. Tad sagriežu papriku, gurķi, tomātus, Mozzarella siers tādā šķidrumā izskatās šādi.

 

 

 Vai arī izvārītu olu klāt var apēst!

 

 

Pēc ēšanas padzeru siltu zaļo tēju vai kefīru. Kafiju vispār nedzeru, bet melno tēju bez cukura negribu dzert. Man uz vienu krūzīti vismaz 2 karotes cukura vajag. Bet, tā kā pa dienu var 4 karotes, es dažkārt dzeru melno tēju. Šonedēļ vienkārši dzeru zaļo tēju, pienu vai kefīru.

 

 

Pēc 2-3 h apēdu ābolu vai nektarīnu, padzeru zaļo tēju. Tad taisu sev pusdienas, vāru vistas fileju, jo man prasās gaļa, tad ir arī sāta sajūta. Izvāru zirņus, ja grib var griķus, vai kartupeļus ar visu mizu. Tad atkal zaļumi, dārzeņi. Ja grib  pirms ēšanas var vēl izdzert glāzi ūdens. Pēc ēšanas, ja nav sāta sajūtas, apēdu bumbieru.

 

 

Pēc 2-3h ieēdu banānu un saujiņu žāvētu augļu, aprikozes, padzeru siltu tēju. Tad taisu sev launagu, paņemu glāzi kefīra 2% un sakblenderēju kopā ar mellenēm un vienu karoti ievārījuma vai cukura.

 

 

Atkal pēc 2h taisu vakariņas, sautēju dārzeņus, visam iepriekš minētajam klāt pievienoju vēl kāpostu. Tad nedaudz vistas filejas un zaļumus. Daudz jau neko neieēdīsi, jo negribas.

 

 

Ja tomēr kādai vēl gribas ko saldu un garšīgu, tad var Laimas šokolādi vai arbūzu paēst.

 

 

Galvenā bilde no Flickr.com

10. Aug 2010, 16:25

bildes par to kādu laimas šokolādi es pērku - ir nākošajā blogā😃