Ko ēd mazulis gada vecumā?

Ko ēd mazulis gada vecumā?

27. May 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tev ir lieliska iespēja uzdot jautājumus Māmiņu Kluba speciālistiem. Šoreiz pediatre Anna Birka stāsta par mazuļa ēdienkarti 1 gada vecumā.

Jautājums: Kas noteikti vajadzētu iekļaut 1 gadu veca mazuļa ēdienkartē?

Atbild pediatre Anna Birka:

Pastāv uzskats, ka pēc gada vecuma bērns pāriet uz kopgaldu. Tomēr, tas nenozīmē, ka bērniņam uzreiz tiek doti cīsiņi, desas, buljona kubiciņi un tamlīdzīga pārtika.

Bērnam noteikti būtu jāēd putras, jāizdzer piens vai piena maisījums 500 ml dienā (līdz 2 gadu vecumam), var ēst biezpienu, nesalītu sieru, olas, rupjmaizi, sviestu ( 15 g dienā), olīveļļu, omleti, var gatavot piemēram, sutinātus biezpiena plācenīšus. Atbilstoši gadalaikam jalieto uzturā saknes ( sautējumi, zupas), sulas ( dabīgi spiestās), augļi. Nevajadzētu vasarā un rudenī ēst kivi un banānus, bet gan pašmāju ābolus, bumbierus, plūmes. Jāēd zivis, gaļa, krējums, ka arī jādzer kefīrs vai lakto. Mazulis var ēst to pašu, piemēram, zupu, ko pārējie ģimenes locekļi, tikai tad to vārot nelieto sāli, Vegetu. Zupai pievieno liesu gaļu ( teļa, vistas). Ēdienus gatavojot var pievienot visas dabīgās garšvielas (selerijas, pētersīļus u.c.).

Esmu trīs lielo ēdienreižu piekritēja. Pa vidu var būt "mazās ēdienreizes" - ir kārtīgas brokastis, mazās brokastis, kārtīgas pusdienas, launags, kārtīgas vakariņas. Bērniņam jāmāca ēst ar karoti un dzert no krūzes.