Katras sešas minūtes kāds bērns iegūst traumas uz kāpnēm

Katras sešas minūtes kāds bērns iegūst traumas uz kāpnēm

21. Mar 2012, 15:00 Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv

Kad mazulis sāk pārvietoties pa mājām lienot, rāpojot, staigājot, vecāki mēģina padarīt mājokli drošāku, aizklājot elektrības rozetes, noņemot no galda galdautus un veicot citus drošības pasākumus,tomēr kādai vietai mājās netiek pievērsta pienācīga uzmanība. To atklāj arī jaunākie žurnāla Pediatrics pētījuma dati.

Izrādās ik sešas minūtes kāds bērns pasaulē, jaunāks par 5 gadiem, nokrīt pa kāpnēm un visbiežāk viss beidzas ar vizīti pie ārsta vai došanos uz slimnīcu. Te, protams, nav runa tikai par bērna nejaušu nokrišanu pa kāpnēm, bet arī nokrišanu kopā ar vecākiem,kad vecāki, rokās turot bērnu, nes viņu lejā pa kāpnēm un šādā veidā traumē ne tikai sevi,bet arī bērnu.

Attiecībā uz kāpņu bīstamību, pastāv trīs bīstamākie aspekti, kā liecina analizētie vecāku dati.

Pirmkārt, krišana no augstākā pakāpiena. Daudzās mājās augšējais pakāpiens ir lielākā atstatumā nekā pārējie, jo parasti kāpnes tiek pasūtītas atsevišķas un tad pievienotas būvēšanas laikā. Un tad, kāpjot lejā pa kāpnēm, mamma liek pirmo soli, kas ir visai garš, un domādama,ka arī visi pārējie būs tikpat gari, notiek kritiens...

Otrkārt, margu atstatums- ja starp margām kāpnēm ir lielākas atstarpes, tad augštsāvā vai kāpjot pa kāpnēm lejā, kritiens var notikt arī, izkrītot pa margu starpu. Risinājums būtu izveidot trepes ar šaurākiem margu atstatumiem vai izveidot tādu kā sienu.

Treškārt, vārtiņi. Protams, tie mēdz nostrādāt, bet mēdz arī radīt vilšanos, sevišķi tāpēc, ka kāpnes un vārtiņi tiek ražoti atsevišķi un ir jo īpaši tie jāpiemeklē,lai perfekti derētu konkrētās mājas konkrētajām kāpnēm vai vislabāk- pasūtīt tās pie vietējā galdnieka!

Kā ir Tavās mājās? Kā Tu parūpējies par kāpņu drošību?