Kas krūšu implantiem „vēderā”?

Kas krūšu implantiem „vēderā”?

16. May 2012, 09:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gadu laikā, iz slavenību dzīves, dzirdēti daudzi nostāsti par plīsušiem implantiem, tajā skaitā – krūšu. No kā tad tie īsti gatavoti? Vai tiešām pastāv risks, ka implanti pārplīsīs? To jautājām Sieviešu Kluba ekspertam, plastikas ķirurgam Jānim Ģīlim!

 

Krūšu implanta apvalks


Pamatmateriāls, no kā tiek gatavoti krūšu implanti, ir kvarcs. „Tātad jūrmalas baltā smilts, kuras sastāvā ir silīcija dioksīds. Tas pasaulē ir otrs izplatītākais materiāls aiz skābekļa. Gadu laikā pierādījies, ka kvarcs ir visdrošākais un visprognozējamākais, un organisms ar to sadzīvo vislabāk, implantu neatgrūžot kā svešķermeni. Tāpat nav reģistrēts arī neviens alerģiskas reakcijas gadījums, kas rastos kvarca implantu dēļ,” skaidro Jānis Ģīlis.

 

 

Implanta pildījums

Pasaulē tiek izmantoti divu veidu krūšu implantu pildījumi – sālsūdens šķīdums un silikona gēls.

 

„Implanti ar sālsūdens šķīdumu Eiropā ir kļuvuši nepopulāri un arī Amerikā, kopš tiek izmantoti silikona gēla implanti, strauji zaudēji pieprasījumu. Es pats sālsūdens implantus pēdējo reizi esmu ievietojis pirms piecpadsmit gadiem,” atminas plastikas ķirurgs.

 

 

Šodien visas pasaules plastiskās ķirurģijas tirgu iekarojuši silikona gēla implanti. Tie ir drošāki un dabīgāki pēc taustes, ar mazāku risku, ka tie pārduroties iztecēs. Vēl silikona gēla implantiem raksturīga formas noturība – tāda, kāda ražošanas procesā implantam piešķirta, tieši tāda implanta forma arī saglabājas.

 

 

Šāda veida krūšu implantiem, salīdzinājumā ar sālsūdeni pildītajiem, ir arī mazāks, iespējamo atkārtoto operāciju risks.

 

 

Vai ir gadījumi, kad implanti ir jāizņem?


„Tad, ja organisms implantu neatgrūž un nav noticis nelaimes gadījums, kurā tas pārdurts, silikona gēla implanti kalpo visu mūžu. Nav tādas rekomendācijas šos implantus mainīt reizi piecos, desmit vai divdesmit gados!

 

 

Protams, mēdz būt atsevišķi gadījumi, kad implantu tomēr ir vēlams nomainīt. Piemēram, traumu gadījumā. Ja notikusi avārija un izmeklēšanas laikā ārsts konstatējis, ka implanta apvalciņš ir saplēsts, tad implantu iesakām nomainīt pret jaunu.

 

 

Vēl viens gadījums, kad vēlams ievietot jaunu krūts implantu, ir tad, ja sievietes organisms ap to izveidojis pārlieku biezu, cietu kapsulu, kas implantu saspiež un deformē, radot vai nu nepatīkamas sajūtas un sāpes, vai krūšu asimetriju. Šādi gadījumi gan ir ļoti reti. Savu 26 gadu praksē neatceros nevienu gadījumu, kad ķermenis nebūtu pieņēmis krūšu implantu un to būtu jāizņem,” apgalvo Jānis Ģīlis, piebilstot, ka tas ir mazs risks.”

 

 

Līva Zaksa, www.sieviesuklubs.lv

 

 

Kāda ir tava attieksme pret krūšu implantiem?