Kas ir skarlatīna?

Kas ir skarlatīna?

19. Jan 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Skarlatīna ir infekcijas izraisīta saslimšana, kam ir raksturīga organisma intoksikācija, drudzis, mandeļu iekaisums un punktveida izsitumi pa visu ķermeni. 


Saslimšanas iemesls ir baktērijas - streptokoki, kas izstrādā eritogēno toksīnu. 

Infekcijas avots ir ar skarlatīnu sirgstošie, bet infekcija izplatās pilienu veidā pa gaisu. 

 

Slimības attīstības process. Infekcijas perēklis ir mandeles. Sterptokoku izstrādātai eritogēnais toksīns izsauc asu augšējo ādas slāņu saslimšanu. Līdzīgi kā angīnas gadījumā, nepietiekami efektīva skarlatīnas ārstēšana var izraisīt citas saslimšanas - piemēram, reimatismu, miokardītu, glomerulonefrītu. Skarlatīnai ir nosliece uz komplikācijām sirdī, nierēs, locītavās, limfmezglos.

 

Pēc skarlatīnas izslimošanas atkārtota saslimšana ar šo slimību nav iespējama, jo organisms kļūst pret šo slimību imūns uz visu mūžu. 

 

Ar skarlatīnu pamatā sirgst bērni. 

 

Skarlatīnas simptomi, iemesli.

 

Inkubācijas periods ilgst no 1līdz 12 dienām.

 

Saslimšanai ir straujš sākums. Strauji paaugstinās ķermeņa temperatūra līdz 38-39 grādiem. Tiek novērots vājums, galvas sāpes, sāpes kaklā rīšanas laikā. Pirmās slimības dienas beigās uz kakla augšējās daļas parādās nelieli, sarkani izsitumi, kas ir tā kā virs ādas līmeņa, mazie, sarkanie pleķīši ir apmēram 1-2mm lieli, un šie izsitumi ātri izplatās pa visu ķemeni, izskata ziņā tie atgādina sarkanas krāsas zosādu. Viesbiežāk izsitumi vērojami locītavās, padusēs. Bieži vien šie izsitumi izraisa niezi. 

 

Arī uz sejas, pieres, vaigu rajonā mēdz būt izsitumi, slimnieka augšlūpa un zods ir bāli, bet vaigi sārti. Pirmajās 2—3 slimības dienās mēle pārklāta ar baltu aplikumu, sākot ar 3. dienu, tā notīrās, mēles kārpiņas ir stipri izteiktas, mēle iegūst spilgtu aveņsārtu nokrāsu Mēdz gadīties, ka augšlūpa nav bāla, bet slimnieka seja visa ir bāla, izņemot apsārtušos vaigus un lūpas, kas ir koši sarkanas. 

 

Skarlatīnai raksturīga ir arī limfmezlgu saslimšana, ko var noteikt pataustot kakla apakšējo daļu gan labajā, gan kreisajā pusē: tie ir palielināti.

 

Mandeles, mēle ir koši sarkanā krāsā. Uz mandelēm var būt strutas vai redzami laukumi, kuros strutas krājas. 

 

Ķermeņa temperatūra paaugstināta ir 2-4 dienas, pēc tam pakāpeniski tā izlīdzinās līdz normālai ķermeņa temperatūrai. Kopš slimības 5.-6.dienas vietās, kur bijuši izsitumi, iespējama ādas lobīšanās, kas var turpināties 2-3 nedēļas. 

 

Sarežģījumi. Vidusauss iekaisums, deguna dobuma iekaisums, reimatisms,glomerulonefrīts. 

 

Ārstēšana noris mājas apstākļos, tāpat kā angīnas ārstēšanas gadījumā.

 

Hospitalizācija nepieciešama, ja saslimšana ir smaga, vai vidēji smaga, un tāpat tā nepieciešama slimniekiem, kuru mājās ir bērni vecumā no 3 mēnešiem līdz 7 gadiem, kas nav izslimojuši ar šo slimību. 

 

Pasargāt pārējos mājiniekus no skarlatīnas var, ja slimnieks ir izolēts, atrodas citā istabā, viņam ir atsevišķi savi trauki, dvieļi un citi higiēnas piederumi, ko citi lietot nedrīkst. 

 

Slimnieka izolācija jāievēro līdz pat 10 dienām no pirmās saslimšanas dienas. Bērniem, kas mācās skolā un ir izslimojuši skarlatīnu, uz skolu jādodas pēc 12 mājās papildus pavadītām dienām. 

 

Bērni, kas ir pirmsskolas iestāžu apmeklētāji, vai pirmo 2 klašu skolēni, gadījumā, ja viņu ģimenē kāds slimo ar skarlatīnu, nedrīkst atrasties savā bērnu dārza vai skolas kolektīvā vismaz 7 dienas.