Kas ir patriotisms?

Kas ir patriotisms?

30. Jul 2010, 16:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vakar radio raidījumā par godu Latvijas 91. dzimšanas dienai runājām par patriotisma jūtu modināšanu mūsos un apkārtējos. Nonācām pie viena secinājuma – mums ir jāapzinās, ka esam latvieši, jājūtas lepniem un jāciena apkārtējie, tad arī tauta un valsts zels un plauks. Bet tagad ieskaties, ko par patriotismu sacīja radio raidījuma viesi!

 

NBS dižkareivis Raimonds Bergmanis: „Tās sajūtas īsti nevar izstāstīt. Lai gan arī ikdienā sanāk staigāt karavīra formas tērpā, 18. novembra rītā pamostoties un velkot formas tērpu pārņem jocīgas sajūtas. Tomēr ikdienā var redzēt, ka mūsu valstī mēs neprotam cienīt, sevišķi tas izpaužas pret militārpersonām un cilvēkiem, kas valkā formu. Tie ir valsts pārvaldes pārstāvji, piemēram, pastnieki, ugunsdzēsēji, ārsti, policisti. Kad mēs iemācīsimies cienīt šos cilvēkus un dziedāt himnu nekautrējoties, tad viss būs kārtībā.”

 

Folkloras kopas „Grodi” pārstāve Irita Vimba: „Tas ir normāli, ka sabiedrība mainās un ir jauni uzskati, tomēr patriotisms ir kaut kas paliekošs un ilgstošs. Man tā ir godpilna attieksme, kas sākas no tēva, mātes, vecvecākiem. Cilvēkam ir jāciena ikviens darbs un ikviens cilvēks. Ja nebūtu mūsu senču, nebūtu neviens no mums. Mūsu senču godāšana vienmēr ir notikusi. Sevišķi aktuāli tas bija veļu laikā, kad gada tumšajā laikā tika veikti ziedojumi, lai turētu senčus garā stiprus, jo tas ir mūsu morālais atbalsts.”

 

Talkas „Pēdas” organizatore Vita Jaunzeme: Manā izpratnē patriotisms ietver arī rituālus. Protams, grūti ielīst otrā cilvēkā un pateikt, kāpēc to dara un grūti pateikt, cik daudz cilvēku izkar karogu aiz patriotisma jūtām, jo par neizkārtu karogu pienākas sods. Man patriotisms ir tuvākā mīlestība pret savu zemi, savu ģeogrāfisko teritoriju. Mūsos visos noteikti ir šī mīlestība, jo tā ir fundamentāla lieta mūsos, kas ir ielikta jau ģenētiski.”

 

Dziedāsim šovakar plkst.21:00 himnu kopā un jutīsimies lepni, ka esam latvieši un dzīvojam tik skaistā zemē kā LATVIJĀ!

 

18. Nov 2009, 10:44

Latvija ir skaista valsts,bet es nedomāju par šiem svētkiem...nav noskaņojuma ....

rita123 rita123 18. Nov 2009, 10:00

Patriotisms nav vārdiem aprakstāms.Mūsu ģimenē patriotisms-lai kādi laiki ir,bija un būs,mēs paliksim Latvijā un cīnīsimies par sevi un mūsu bērniem,lai viņi varētu uzaugt Latvijā,runāt dzimtajā valodā un zināt Latvijas vēsturi.Priecāties par skaisto dabu,kā tā izmainās katrā gadalaikā...