Kas ir "agrīnā attīstība"

Kas ir "agrīnā attīstība"

31. Jul 2012, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visiem labdien! Prieks sveicināt jaunajā projektā "Izaugt kopā ar Huggies® Super Dry" ir arī Sabīnei Bakilinai, Māmiņu Kluba pedagoģei. Šajā projektā piedalīsies arī viņa pati! 

Ar daudziem no jums esmu pazīstama virtuāli, rubrikas "Attīstām mājās" ietvaros. Caur maniem blogiem par dēliņu Maksimiliānu iepazināmies tuvāk. Ar kādu esam tikušies attīstošās arī nodarbībās, kas notiek Māmiņu Kluba Vecāku skolā.

Projekta ietvaros es katru dienu rakstīšu pa vienam padomam, kas noderēs māmiņām ar bērniņiem vecumā no dzimšanas brīža līdz pat 3 gadiem. Padomi būs dažādi - gan praktiski, gan abstrakti, bet visi skars tieši mazuļa attīstību. 

Projekts ilgs 30 dienas jeb vienu mēnesi. Pirmajās 10 dienās runāsim par mazuļiem no dzimšanas līdz gadam, nākošajās 10 dienās par bērniņiem no 1 gada līdz 2 gadu vecumam, un pēc tam par bērniņiem no 2 līdz 3 gadu vecumam. 

Bet sākt man gribas ar kaut ko tādu, kas būtu kopējs, aktuāls visam šim vecuma periodam - no 0 līdz 3 gadu vecumam. 

Agrā attīstība

Agrīna attīstība patlaban ir ļoti moderns termins, vecāki, neiedziļinoties niansēs, ķeras pie eksperimentālās attīstības metodēm un gaida, ka viņu mazulis kļūs, kā minimums, par ģēniju. 

Pirmkārt, gribētos atvērt acis uz to, kas tā tāda agrīnā attīstība vispār ir. Tā ir tikai pieeja, kuras gadījumā biedrošanās ar bērnu nenoslēdzas vien ar to, kas viņam ir mugurā, un vai viņš ir paēdis. Vecāki rūpējas par sava mazuļa attīstību un visādi to stimulē, palīdzot attīstīties tām iemaņām, kas bērnam jāapgūst līdz 3 gadu vecumam - runas attīstība, krāsu, formu atpazīšana utt. 

Bet kas gan ir intelekts, ņemot vērā moderno terminu "intelektuālā mazuļa attīstība"? Intelekts - tā, pirmkārt ir spēja izmantot zināšanas praksē. Ar to tad arī tas atšķiras no erudīcijas. Ir cilvēki, kas ir ļoti gudri un tomēr dzīvē neko nav sasnieguši. Vai tādu cilvēku var nosaukt par intelektuāli attīstītu?

Ja intelekts, tā ir spēja izmantot savas zināšanas, tad kāpēc lai divgadnieks lasītu? Mehāniski to var iemācīt, bet praksē tam nav jēgas. Jo mazulis nelasīs grāmatas un neiedziļināsies jēgā, kas tajās ielikta...

Tad kāpēc mums to visu vajag? Lai palepotos citu vidu ar to, ka mūsu bērns ir pats gudrākais. Bet cik ļoti bērnam ir grūti dzīvot ar šo "underkinda" smagumu uz pleciem, tas retajam ir saprotams. 

Fakts ir un paliek fakts. Līdz 3 gadiem attīstās 80% galvas smadzeņu, bērns kā sūklis uzņem visu, ko viņam piedāvājat. 

Ko mums būtu jāsniedz saviem bērniem, lai stimulētu viņu attīstību?

Divos vārdos par galveno - mīlestība, maigums, pieņemšana, saskarsme, kopīgas rotaļas. Viss ģeniālais ir vienkāršs, rotaļājieties ar saviem bērniem, attīstiet viņu iztēli, palīdziet iepazīt apkārtējo pasauli visās tās krāsās... 

Un vienkārši mīliet bērnu, nevis gaidiet, kad viņš kļūs par Mocartu... 

Jūsu Sabīne Balikina

JAUNS PROJEKTS: Izaugt kopā ar Huggies® Super Dry

KONKURSS!!!

Iesūti savu īpašo padomu!

Lai šī ideju krātuvīte izdotos patiesi vērtīga, ar redakcijas gatavotiem padomiem vien būs par maz, tāpēc mums būs vajadzīga tava palīdzība.

Ja katrs tajā ieliks daļiņu sevis, pēc tam kopīgi papildinātā rubrika varētu noderēt arī citiem vecākiem un praktiska pieredze taču ir kaut kas neizmērojams!

Tātad četru nedēļu laikā aicinām iesūtīt praktiskus padomus, vēlams ar fotogrāfijām, ko un kā darāt kopā ar bērnu savās mājās, lai palīdzētu mazulim.

Te nu jāsaka, ka vienalga, vai mazulim ir viens mēnesītis, viens gadiņš vai jau divi gadiņi - attīstīties. Jo galvenā doma jau ir un paliek tā pati- ko mēs, vecāki, varam sniegt, ierādīt, iemācīt savam bērnam, lai attīsītu viņa potenciālu!

IESŪT SAVU PADOMU ŠEIT!

Katra māmiņa var iesūtīt vairākus padomus, ieteikumus, blogus! Mēs par to tikai priecāsimies!

BALVU FONDS

Katru nedēļu - veicināšanas balva

Katru nedēļu katrā portālā - www.maminuklubs.lv un www.maminklub.lv - par nedēļas ieguldījumu mūsu ideju krātuvītē (vērtēsim gan aktivitāti, gan kvalitāti) viena māmiņa saņems veicināšanas balvu.

Katru nedēļu tās būs

dažādas galda spēles

no bērnu preču veikala "Princese" (Saharova iela, 8, Rīga)

 

Katru otro nedēļu papildus pasniegsim

masāžas paklājiņu no dizaina studijas Kabinetto

Katru reizi tie atšķirsies pēc savas faktūras

GALVENĀ BALVA

Visi iesūtītie padomi un blogi piedalīsies lielās balvas izspēlē -

mēneša abonementam uz attīstošajām nodarbībām Māmiņu Klubā

Tāpat kāda māmiņa saņems

lielo iepakojumu Huggies® Super Dry autiņbiksīšu,

kas sniegs aizsardzību mazulim līdz pat 12 stundām!

 

Izspēlēsim arī

vienu mobilā alfabēta komplektu

(to var pasūtīt pa e-pastu sabina.bakilina@gmail.com)

Konkurss norisināsies līdz 26.augustam ieskaitot

AUGSIM UN ATTĪSTĪSIMIES KOPĀ!