Kalcijs un D vitamīns – svarīgākie veselīgu mazuļu sabiedrotie

Kalcijs un D vitamīns – svarīgākie veselīgu mazuļu sabiedrotie

11. Jan 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan ziema nav nemaz tik slikts gadalaiks, šis tomēr ir periods, kad daudziem – gan lieliem, gan maziem – trūkst vitamīnu. Mēs esam daudz runājuši, cik svarīgs bērniem ir veselīgs, sabalansēts uzturs, lai mazie saņemtu augšanai visu nepieciešamo. Tomēr nereti kā paši svarīgākie elementi bērnu uzturā tiek minēts kalcijs un D vitamīns.

Bērnu ārste Anna Birka gan uzsver, ka svarīgi ir visi vitamīni, jo tie nodrošina dažādas organisma funkcijas. Tomēr bērniem, kad viņi strauji aug, ļoti svarīgi ir saņemt kalciju un D vitamīnu pietiekamā daudzumā. Kalcijs galvenokārt rūpējas par to, lai bērniem būtu stipri zobi un kauli, taču piedalās arī organisma šķidruma līdzsvara uzturēšanā, kā arī veicina nervu un muskuļu darbību. Savukārt D vitamīns palīdz labāk uzsūkties kalcijam, tāpēc, lai arī nepieciešams visu laiku, periodos, kad mazajam veidojas zobi un kauli, tas ir īpaši svarīgs.  Un tā kā organismā nekas nerodas pats no sevis, tad nepieciešamie vitamīni un minerālvielas jāuzņem ar uzturu.

Tā kā mēs dzīvojam tādā klimata joslā, kur ir salīdzinoši maz saules, mums jāseko, lai bērni sākot no mēneša vecuma ik dienu saņemtu pilienu D vitamīna. Papildus to ir iespējams uzņemt ar dažādiem vitaminizētajiem produktiem. Ārste iesaka, cik vien iespējams, uzturēties svaigā gaisā pat, ja saulītes nav. “Starp citu visi aizsargkrēmi, ko mēs lietojam bērniem pret sauli vasarā, aizsargā mūsu mazos arī pret D vitamīnu,” atzīst Anna Birka.

Pastiprināta svīšana ir viena no pazīmēm, kas liecina – bērnam trūkst D vitamīna. Pirmā, kas cieš no šī vitamīna trūkuma, ir nervu sistēma, bet pēc tam – kauli, muskuļi un citi orgāni. Izplatītākā kaite, kas var rasties D vitamīna trūkuma dēļ, ir rahīts jeb kaulu deformācija.

Trausli nagi un mati, sausa āda, pastiprināta zobu bojāšanās, plaisājoši lūpu kaktiņi, bālums, bieža slimošana, nogurums un slikta apetīte var liecināt par vitamīnu trūkumu. Šādos gadījumos noteikti jākonsultējas ar sava bērna ārstu, lai noteiktu, vai mazajam nav nepieciešams vitamīnus uzņemt papildus.

Pirmajā dzīves gadā lielākā daļa mazuļu pārtiek no māmiņas piena, ar ko arī tiek saņemti visi nepieciešamie vitamīni un minerālvielas. Un kamēr māmiņa baro mazuli ar krūts pienu, viņai jārūpējas, lai arī viņa pati saņemtu pietiekami daudz kalcija un D vitamīna. Taču, kad māmiņa mazo beidz zīdīt, jāsāk rūpīgāk sekot tam, lai mazais saņemtu visu nepieciešamo.

Tā kā izrēķināt pašiem, cik daudz vērtīgo vitamīnu un minerālvielu mazie saņem, ēdot, piemēram, dārzeņus ar zivi, ir diezgan sarežģīti, liela daļa vecāku bērniem vecumā līdz trīs gadiem izvēlas specializēto bērnu pārtiku, uz kuras iepakojuma parasti ir norādīts, kādus vitamīnus un minerālvielas tā satur.

Taču sabalansētam, daudzveidīgam un veselīgam uzturam, protams, ir liela nozīme. Un lai cik vilinoša šķistu doma, pēc darba atnākot mājās, uzvārīt bērnam vakariņās cīsiņus, mazajiem ir ļoti svarīgi mazajiem piedāvāt, piemēram, treknas zivis, aknas vai olas dzeltenumu, kur ir tik vērtīgais D vitamīns vai piena produktus, kas nodrošinās bērnu ar kalciju.

Ir ārsti, kas saviem pacientiem ziemas periodā nozīmē speciālos vitamīnus, taču tikpat labi bērna un arī pieaugušo uzturā var ieviest vitaminizēto pārtiku.

“Ja māmiņa pati nav ēdusi pareizi, ir vārga un slimīga, tad nevajag gaidīt, ka viņai piedzims bērniņš, vesels un sārtiem vaigiem, kuram nevajadzēs papildus dot kādus vitamīnus,” stāsta Anna Birka. Lai mūsu mazie būtu stipri un veseli, liela nozīme ir tam, cik daudzveidīgu un veselīgu pārtiku viņi ikdienā saņem, cik daudz laika pavada svaigā gaisā un fiziskās aktivitātēs. Vasarā ēsto ogu un augļu vitamīni organismā, protams, uzkrājas, taču visai ziemai ar šiem labumiem vien nepietiks.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Kādus vitamīnus šajā ziemā lieto Tavā ģimenē?

11. Jan 2014, 12:54

Hm, kā lai mazuli nodrošina ar kalciju, ja visi piena produkti,ko es lietoju, sapūš viņa vēderiņu! mana ģim.ārste nespēj atbildēt uz šo jautājumu.
Ceru,ka Birkas kundze tiks aicināta uz raidījumu vēl un vēl.
Šīs sievietes teiktajā nudien ir vērts ieklausīties!