Kādas var būt bērna reakcijas uz vidi?

Kādas var būt bērna reakcijas uz vidi?

01. Aug 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Psiholoģe Diāna Zande, kas Māmiņu Kluba Vecāku skolā vada "Bērnu psiholoģiskās audzināšanas" lekciju ciklu, pastāstīs mums par to, kāda ir bērna normāla reakcija uz vidi, un kādas vispār var būt reakcijas. 

Jaunākā temperamenta definīcija skan šādi – „Temperaments ir reakcija uz vidi, un šīs reakcijas kontrolējošie jeb regulējošie mehānismi,” atgādina psiholoģe.

Reakcija ir tas, kā reaģējam uz jebko, kas notiek, vai ne?

Vide var būt gan ārēja, gan iekšēja.

Kas ir ārējā vide?

"Viss, kas notiek  ārpus mūsu ķermeņa. Piemēram, tas, ka ārā spīd saule un man kļūst karsti, ir ārējais stimuls. Iekož ods – ārējais stimuls. Čīkst grīda – arī ārējais stimuls. Mēs reaģējam uz to, kas notiek apkārt, un ja padomājam, - nepārtraukti kaut kas notiek ap mums, pat tad, kad mēs guļam! Piemēram, spīd mēness, rej suņi un troksnis traucē gulēt," paskaidro psiholoģe Diāna Zande.

Un kas ir iekšējā vide?

„Mums ir jāreaģē uz to, kas notiek mūsos, mūsu ķermenī, un šo reakciju izraisa iekšējie stimuli," tā stāsta psiholoģe. "Elpošana, sirdsdarbība, gremošana. Ja mums kaut kas iesāpas, mēs reaģējam, vai ne? Bada sajūta, - reaģējam, nogurums – arī reaģējam”.

Un tas vien pierāda to, ka mūsos nemitīgi notiek reakcijas, kuras paši neapzināmies.

Liela ir māksla saprast, kas ar mums pašiem notiek - kas noteik ar ķermeni, kas - ar mūsu domām,  un kāpēc tā notiek, kas to izraisa.

Viena no temperamenta pamata lietām ir reakcijas! 

Reakcijas var mērīt ne tikai ārējās un iekšējās, bet arī trīs dažādos līmeņos:

1) Cik mazs stimuls ir vajadzīgs, lai bērniņš vai pieaugušais reaģētu? Respektīvi, cik zems ir slieksnis – tas nozīmē – vienam, lai viņš reaģētu un iztrūktos, pietiks ar knapu pieskārienu, kādam citam, lai viņš reaģētu, savukārt var būt nepieciešams pat spēcīgāks knipis. Vienam gulēt traucēs pat minimāls troksnis, kamēr citam nebūs problēmas gulēt pie skaļas mūzikas.

Ir bērni, kuri pat jūtot lielu izsalkumu, uzvedas mierīgi, kamēr cits pret to jau skaļi protestē. Tātad ir bērniņi, kuri, piemēram, sāpju gadījumā – ļembastu netaisa. Bet ir arī tādi, kuri izjūtot kaut mazāko diskomfortu, reaģē asi – ar kliegšanu, raudāšanu. 

2) Hormonālais līmenis. Vai stresa gadījumā paaugstinās ķermeņa temperatūra?

3) Emocionālais līmenis. Cik emocionāla ir reakcija uz kaut ko?

Ir bērni, kuri var izturēt diezgan daudz stimulu, jo viņi vienkārši ir pacietīgāki.

"Ar bērniņu, kam emocionālais slieksnis nav zems, ir vieglāk. Viņš nenogurst, piemēram, pēc lekciju apmeklēšanas, viņš mierīgi guļ arī troksnī, spēj izturēt visu teātra izrādi utml," stāsta psiholoģe.

Un, līdz ar to „otrais gadījums”, kad bērniņš ir ar zemu emocionālo slieksni un nespēj nedz troksnī mierīgi pagulēt, nedz ilgāk uzturēties sabiedriskās vietās, uzvedoties mierīgi, vecākiem šķiet sarežģītāks.

Kā atšķirīgā vidē reaģē tavs bērniņš?

Māmiņu Klubs

PIESAKIES UZ MK VECĀKU SKOLAS NODARBĪBĀM PIE DIĀNAS ZANDES!