Kādas ir gripas slimības izraisitās komplikācijas?

Kādas ir gripas slimības izraisitās komplikācijas?

12. Dec 2011, 16:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gripa ir ļoti viltīga slimība, tieši tās bieži izraisīto komplikāciju dēļ, jo attīstas ļoti ātri un smagās formās.Gripas komplikācijas var iedalīt divās grupās: plaušu un ārpusplaušu komplikācijas.

 

Plaušu komplikācijas


1.Krups – elpceļu obstrukcijas(nosprostošanās) parādīšanās, kas izpaužas ar skaļu elpošanu – pārsvarā attīstās maziem bērniem, jo viņu elpceļu diametrs ir neliels. Gripas vīrusa izraisītā bojājuma rezultātā rodas gļotādas tūska, kas samazina elpošanas ceļu diametru vēl vairāk, un bērnam attīstās krupa klīniskā aina.

 

Krups var parādīties jau pirmajās saslimšanas dienās, tādēļ ir nepieciešama neatliekama medicīniska palīdzība, bieži vien – stacionēšana. Jo mazāks bērns, jo šī patoloģija var noritēt smagāk.

2.Primāra gripas vīrusa izraisīta pneimonija

 

Šī patoloģija gripas gadījumā attīstās diezgan reti, taču tās norise var būt ļoti smaga. Pirmajās saslimšanas dienās ir strauji progresējošs elpas trūkums, var parādīties krēpas ar asins piejaukumu, , rentgenoloģiski var konstatēt daudzus atsevišķus perēkļus plaušu audos. Tieši šiem pacientiem ir augsts mirstības risks.

3.Sekundāra bakteriāla pneimonija

 

Šo plaušu audu iekaisumu rada mikroorganismi, ar ko cilvēks inficējas pirmajās divās nedēļās pēc saslimšanas ar gripu; tie ir Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus un Haemophilus influenzae. Pēc gripas simptomu mazināšanās atkal parādās augsta temperatūra, klepus kļūst intensīvāks un parādās krēpas.


4.Citas

 

No elpošanas orgānu komplikācijām gripas gadījumā vēl var pievienoties bronhīts, sinusīts (deguna blakusdobumu iekaisums) vai otīts. Šīs patoloģijas biežāk pievienojas to pacientu slimības ainai, kuriem jau agrāk bijuši šo elpošanas ceļu daļu iekaisumi, jeb pacientiem, kuriem šīs ir tā dēvētās vājās vietas. Vidusauss iekaisums gripas gadījumā biežāk sastopams bērniem.

5.Ja pacientam ir hroniskas plaušu slimības( piemēram, bronhiālā astma), tad, saslimstot ar gripu, klepus pēc gripas simptomu izzušanas var saglabāties ilgstoši, bieži ar krēpām, var būt ilgstoši paaugstināta temperatūra līdz pat +38 grādiem. Bronhiālās astmas slimniekiem var ilgstoši pastiprināties elpas trūkums, kas liek mainīt, koriģēt astmas terapiju.
 

 

Ārpus plaušu komplikācijas

1.Miokardīts


Sirds muskuļa iekaisums var izpausties gan ar subjektīvām, gan objektīvām parādībām. No subjektīvajām parādībām pacientiem var būt aizdusa, sirdsklauves, smaguma sajūta krūšu kurvī, ko pavada objektīvās parādības – iespējami dažādi sirdsdarbības ritma traucējumi un asinīs laboratoriski  konstatējamas sirds muskuļa bojājuma izraisītas izmaiņas.


2.Raja sindroms

Pārsvarā attīstās bērniem, ja terapijā tiek lietots aspirīns. Klīniskajā ainā vērojams smags aknu un centrālās nervu sistēmas bojājums. Šīs iespējamās komplikācijas dēļ bērniem  ir aizliegts lietot aspirīnu (līdz 14 gadu vecumam) kā prettemperatūras līdzekli.



3.Gijēna-Barē sindroms .

Šī sindroma pamatā ir iekaisīgs perifēro nervu bojājums, kas var rasties ne tikai kā komplikācija pēc gripas, bet arī pēc citām infekcijām – infekciozās mononukleozes, vīrusu izraisītām gastrointestinālām infekcijām, kampilobakteriozes.


Tas izpaužas kā perifēras parēzes. Pacientam parādās nespēks un tirpšanas sajūta roku un kāju pirkstos. Šis sindroms var radīt atšķirīga apjoma kustību traucējumus, sākot no viegliem un beidzot ar smagām parēzēm, kas var skart gan elpošanas, gan rīšanas muskulatūru.