Kad mans mazais ir gatavs sākt likt puzles?

Kad mans mazais ir gatavs sākt likt puzles?

11. May 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Augot mazulim lielākam, vecāki piedāvā viņam arvien jaunas rotaļas un rotaļlietas. Kad mazulis ir gatavs sākt likt puzles? Konsultē Māmiņu Kluba eksperte psiholoģe Sandra Lase.

Tavs mazulis būs spējīgs salikt vienkāršas puzles aptuveni 16-18 mēnešu vecumā, kad viņam ļoti interesēs, kā lietas sader kopā. Tas nozīmē, ka viņš būs spējīgs salikt kopā, piemēram, augli vai kādu dzīvnieku.

Lielākajai daļai bērnu nav kognitīvās spējas vai pacietības līdz pat 3 gadu vecumam, lai liktu puzles ar maziem gabaliņiem, un arī tad visticamāk, ka būs nepieciešama Tava palīdzība.

„Tomēr nemet plinti krūmos un vari piedāvāt puzles mazajam jau ap gadiņa vecumu,” iesaka psiholoģe. „Mazuļiem ap 10-12 mēnešu vecumu patīk likt mazākas lietas lielākās un te lieti noderēs rotaļlieta, kur mantiņas pēc formiņām jāsaliek iekšā traukā. Šādas rotaļlietas attīsta bērnos spēju risināt problēmas un motoriku.”

Bērni parasti sāk ar apaļām formiņām un tad pakāpeniski apgūst arī sarežģītākas figūras, piemēram, četrstūris vai trapece. Pakāpeniski šī puzles likšanu nodarbe uzlabos bērna roku, pirkstu, īkšķa un plaukstu kustības, koordināciju, kā arī viņa spēju domāt telpiski. Tāpat puzles iemāca pacietību, koncentrēšanos un palielina pašapziņu.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Tavam mazulim patīk likt puzles? Kuras ir viņa iecienītākās?

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā
taschinka taschinka 11. May 2013, 16:08

Manam dēlam ļoti patīk puzles.Jau no 1,6 gadu vecuma.Sāka ar 24 kauliņiem un uz 3 gadiem jau lika ar 100 kauliņiem.Visvairāk patika ar iecienītierm mjulteņu varoņiem,bet lika arī ar citādiem zīmējumiem.Puzles vienmēr lika viens bez mūsu vecāku palīdzības un kaut jauna puzle vel nezināma,salika bez problēmām.

Kopumā dēls ir loti aktīvs,bet ja lika puzles,tad mierīgi bez trakošanas,jo tā lieta tiešām patik.