Kā veicināt bērnos iejūtīgumu un gādīgumu?

Kā veicināt bērnos iejūtīgumu un gādīgumu?

25. Sep 2010, 12:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzīvot sabiedrībā nozīmē veidot attiecības ar citiem. Bez iejūtīguma, gādīguma un izpratnes par vispārpieņemtajām normām tas nav iespējams. Protams, maziem bērniem ne vienmēr savā starpā pastāv iejūtība un līdzpārdzīvošana, taču pamatlietas saviem mazuļiem var iemācīt vecāki.

 

Kā veicināt bērna iejūtīgumu, gādīgumu un veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā?

 

Lai mazie veidotu pēc iespējas veiksmīgākas attiecības ar apkārtējiem, ir ļoti svarīgi, lai viņi spētu būt iejūtīgi. Empātija ir spēja ne vien izjust otra emocionālo stāvokli, bet arī pašam sajusties tāpat, lai spētu just līdzi. Mēs, pieaugušie, taču zinām, cik svarīgi ir grūtā brīdī saņemt atbalstu no tuva cilvēka, kas uzliek roku uz pleca un pasaka, ka arī viņš reiz ir juties tāpat. Mazajiem cilvēkiem ir ļoti būtiski, ka situācijās, kad viņam ir smagi ap sirdi, vecāki pārdzīvo un jūt līdzi, kā arī mēģina panākt, lai bērniņš sajustos labāk.

 

Lai gan sabiedrībā nereti valda teiciens Kas man par daļu, tā nav mana problēma, taču kā uzskata bērnu centra Dardedze psiholoģe Laura Ļebedeva: Ja mēs dzīvojam sabiedrībā kopā ar citiem cilvēkiem, tad ir tikai normāli, ja mēs jūtam līdzi un gādājam, lai labi ir citiem, jo, ja labi ir citiem, tad labi ir arī mums.

 

Tieši tāpēc tik būtiski vecākiem iemācīt saviem bērniem piedalīties ar savu ieguldījumu ģimenes labā. Tad arī nākotnē vecāki sagaidīs, ka bērni būs tie, kuri sabiedrībā ir ar apziņu par ne tikai ņemšanu, bet arī došanu.

 

Sociālā kompetence, iejūtīgums un gādīgums ir lietas, kuru attīstība ir ļoti nozīmīga, lai bērns viegli iekļautos un labi justos gan bērnudārzā, gan skolā, gan sabiedrībā kopumā un lai viņš spētu veidot veiksmīgas attiecības ar citiem. Bērniem, kuri ir pārāk kautrīgi, agresīvi vai ar vāju sociālo kompetenci, biežāk ir zems pašvērtējums, kas īpaši traucē uzsākt bērnudārza vai skolas gaitas.

 

Iejūtīguma, gādīguma un sociālās kompetences attīstība

 

Pētījumi liecina, ka bērniem jau ļoti agrā vecumā patīk atrasties citu cilvēku sabiedrībā, jo mazie no tā gūst prieku. Zīdaiņiem jau kopš dzimšanas labāk patīk skatīties uz cilvēku sejām nekā uz dažādām lietām, kas ir ap viņiem. Sākumā bēbītis ar smaidu atbild ikvienam, kurš uzsmaida viņam un tikai apmēram septiņu mēnešu vecumā bērniņš sāk cilvēkus iedalīt – kam smaidīt pretī un kam – nē. Šajā vecumā zīdaiņi jūtas satraukti, ja viņi tiek atstāti vieni ar svešiniekiem. Turklāt – vai esat pamanījuši, kā uz citu zīdaiņu raudāšanu reaģē bēbītis? Visbiežāk viņš sāk raudāt līdzi, kas jau liecina par empātijas jeb līdzi jušanas aizmetnīšiem.

 

Viena līdz divu gadu vecumā bērni arvien vairāk izrāda līdzjūtību, kaut arī spēlējoties vēl neprot sadarboties ar rotaļu biedru.

 

Sadarbošanās, saskarsmes veidošana un konfliktu risināšana rotaļājoties attīstās divu līdz trīs gadu vecumā. Bērni arvien labāk saprot un atšķir citu emocijas arī tad, ja paši jūtas citādi. Šajā vecuma posmā mazie jau ir spējīgi izrādīt gādīgumu un mierināt citus, ja redz, ka tas kādam nepieciešams.

 

Interesanti, ka divu, trīs gadu vecumā bērni daudz vairāk mēģina mierināt otru nekā četru, piecu gadu vecumā, bet divu gadu vecumā daudz līdzjūtīgāki ir zēni nekā meitenes, kas mainās uz pretējo piecu, sešu gadu vecumā.

 

Ceturtajā dzīves gadā bērni jau spēj veidot tuvu draudzību ar citiem! Ja bērniņa draugs pārceļas dzīvot citur, mazais par to skumst. Šajā vecumā bērni spēj saprast, ka citi var domāt savādāk nekā viņi, mazie spēj uzklausīt arī citu viedokli un reaģēt uz to.

 

Kā veicināt bērnu iejūtīgumu, līdzjūtību, gādīgumu un iekļaušanos sabiedrībā

 

Tas, cik bērni būs gādīgi un uzmanīgi pret citiem, lielā mērā ir atkarīgs no ģimenes tradīcijām, pieaugušo nostājas un tā, kādu piemēru viņi rāda saviem bērniem. Vecāku loma līdzjūtības un gādīguma attīstībā ir svarīga, taču šīs arī ir lietas, kas lielā mērā bērniem piemīt pašas no sevis un ir dabiskas. Turklāt, dzīvojot sabiedrībā, nerūpēties par citiem pilnīgi nemaz praktiski nav iespējams. Ir svarīgi veicināt šo īpašību attīstīšanos ar pozitīviem piemēriem dažādās dzīves situācijās, piemēram, ja kāds skumst, jūtot viņam līdzi un mierinot, ja kāds ir paklupis, pasniedzot roku un palīdzot piecelties. Tas, ka vecāki citiem palīdz, kad tas nepieciešams, ir vislabākais piemērs, lai attīstītu bērnos tik nepieciešamās gādīguma, līdzjūtības un sociālās kompetences spējas! Te noteikti bērniem noderēs populāra spēle Dakteros vai Mājās, kur bērni ieņem vecāku lomu un sniedz gādīgumu, rūpējas par lāčiem un lellēm.

 

Ļoti svarīgi ir iesaistīt mazos savam vecumam atbilstošos mājas darbos, caur ko bērni jūtas piederīgi ģimenei un līdz ar to arī sabiedrībai. Ir taču tik daudz lietu, kurās bērni vecākiem var palīdzēt, kas arī pašiem vecākiem liek justies labi – sakrāmēt veļu veļas mašīnā, nomazgāt traukus, noslaucīt putekļus vai rūpēties par istabas augiem. Šīs ikdienišķās nodarbes palīdzēs bērnos attīstīt gādīgumu pret apkārtējiem!

 

Dzīvot sabiedrībā nozīmē veidot attiecības ar citiem, kas bez iejūtīguma, gādīguma un izpratnes par vispārpieņemtajām normām nav iespējams. Tāpēc labākais, ko mēs varam, ir sagatavot savus bērnus tam, ka pasaulē ne vienmēr notiek tikai labas lietas! Tomēr neskatoties uz to, mēs cenšamies bērnam iemācīt  uzticēties citiem un izjust, ka pasaule ir laba un droša vieta, lai mazajiem vienmēr būtu iekšējā drošība un ticība pašiem sev!

 

2
DVD "Bērnu emocionālā audzināšana"

Cena- 4,99Ls

DVD veidots vecākiem, kuri auklē bērniņus no 0-7 gadu vecumam.

 

Šajā filmā vienkopus skaties 10 audzināšanas soļus jeb sērijas:

1.sērija "Temperaments" - kā iepazīt sava bērna temperamentu un kādu audzināšanas modeli pielāgot?

2.sērija "Ķermeņa kontrole" - kā iemācīt bērnam apzināties un kontrolēt savu ķermeni;

3.sērija "Droša piesaiste" - kā izveidot emocionāli ciešas un drošas attiecības starp vecākiem un bērnu;

4.sērija "Rotaļāšanās un fantāzija" - kā attīstīt bērnā radošumu un kāpēc tas vajadzīgs;

5.sērija "Valoda un komunikācija" - pamati veiksmīgai komunikācijai un valodas attīstībai;

6.sērija "Pozitīvs pašvērtējums" - kā veidot bērnam pozitīvu pašvērtējumu, kas ir veiksmīgas personības veidošanās priekšnoteikumus;

7.sērija "Disciplīna" - sodīt vai nē? Piemērotākie disciplinēšanas paņēmieni bērnam;

8.sērija "Emocijas" - kā izprast un tikt galā ar bērna emocijām;

9.sērija "Koncentrēšanās un problēmu risināšana" - kāpēc bērnam jāmāca koncentrēties un kā tas vēlāk noder, ja bērnam jātiek galā ar dažādām dzīves situācijām;

10.sērija "Iejūtība un gādīgums" - kā izaudzināt iejūtīgu, labu cilvēku?

 

Pērc šeit>>>

 

DVD vari pasūtīt uz mājām vai saņemt Māmiņu Kluba redakcijā Rīgā, Vīlandes ielā 1-9 (ieeja no Elizabetes ielas)!