Kā vannot mazuli, kuram ir paniskas bailes no ūdens?

Kā vannot mazuli, kuram ir paniskas bailes no ūdens?

03. Nov 2010, 19:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā rīkoties, ja mazulim ir bailes no ūdens? Vannošanās taču ir mazuļa ikdienas neatņemama sastāvdaļa! Konsultē pediatre Gerda Lielause.

 

Māmiņa jautā:

 

Ģimenē aug trīs bērniņi ar vecākajiem bērniem zīdaiņa vecumā un arī vēlāk ar vannošanos problēmu nebija. Jaunākajai meitiņai tagad ir 9 mēneši un kopš dzimšanas ir problēmas ar vannošanu , varētu teikt, ka bērnam ir panika no ūdens sākumā likām vanniņā ar visu lielo raudāšanu. Domāju, pieradīs, būs labi, bet nekas nemainījās.  Tad nolēmu bērnu nespīdzināt. Gribētu zināt, ko domā speciālisti un kādi būtu ieteikumi. Zinu arī, ka ir māmiņas ar līdzīgām problēmām. Vai dzemdību process ietekmē arī bailes no ūdens?

1

 

Atbild bērnu ārste Gerda Lielause:

 

Dzemdību process bailes no ūdens neizraisa. Bērna vannošana ir ikdienas rituāls, tieši tāpēc vannā iešanai jābūt patīkamai gan bērna, gan vecākiem. Parasti bērniem ļoti patīk ūdens, tā taču ir bērnam pierasta vide.

 

Gadās tomēr, ka bērns vannā ejot bieži raud. Ļoti bieži bērns raud ne tāpēc, ka baidās no ūdens, bet gan tāpēc, ka kaut kas viņam nepatīk vai kaut kas satrauc. Varbūt ūdens ir par aukstu vai par karstu, varbūt māmiņa ir sastresojusies un bērns šo nervozitāti jūt un arī uztraucas, bet varbūt bērns ir pārāk noguris, lai ietu vannā. Ar pacietību un mīlestību varam katru bērna vannošanās reizi pārvērst ļoti patīkamā rituālā, kas dos prieku gan bērniņam, gan vecākiem.

 

Vislabāk, protams, ja bērnu vanno abi vecāki. Sevišķi svarīgi tas ir vannojot pavisam mazus bērnus, jo bērns vanniņā ir jātur, viņš pats nesēž. Turklāt vanniņa ir slidena, tieši tāpat kā slapja bērna ādiņa. Tāpēc, lai izvairītos no nevajadzīgas nervozitātes un vannošana būtu vienkāršāka, jaunā tēva palīdzība ir ļoti vajadzīga vannošanas rituālā.

 

Vannojot jau lielākus bērnus, viss vienkāršojas - bērns pats sēž, var spēlēties ar spēļmantiņām un vannas putām un tā bērnam ir vēl papildus izprieca. Bieži vien grūti ir beigt vannošanu, jo bērns vienkārši negrib kāpt no vannas laukā.

Daži padomi jaunajiem vecākiem, vannojot zīdaini:

 

1. Bērna vannošanai izvēlies laiku, kad bērns nav vēl pavisam noguris. Nevanno bērnu tūlīt pēc ēšanas. Vislabāk bērna vannošanai izvēlēties laiku pirms vakara ēšanas un gulētiešanas.

2. Pirms vannošanas sagatavo visu nepieciešamo, kas būs vajadzīgs. Pārbaudi, vai visi logi ir aizvērti, un vanno bērnu siltā istabā. Ja vanno bērnu vannas istabā un tad nes ģērbt uz guļamistabu, uzmanies, lai temperatūras atšķirība nebūtu stipri jūtama.

3. Zīdaiņa vannošanai ielej vanniņā ūdeni apmēram 10cm. Pārbaudi temperatūru ar elkoni. Ūdenim ir jābūt tikai nedaudz siltākam par ķermeņa temperatūru.

4. Izģērb bērnu, atstājot autiņbiksītes, un ietin bērnu dvielī, vai apsedz. Ar vates piciņām nomazgā actiņas (velkot ar vates piciņu no ārpuses uz iekšpusi), sejiņu un kaklu. Mazgājot zīdaiņa sejiņu, izmanto pārvārītu ūdeni.

 

2

Veselības centrs "ASCLEPIUS",
Gaujas iela 11-6 (Ādažu terases),
Ādažu novads,
Rīgas rajons.
e-pasts: siainfocentrs@inbox.lv
Tālr.: 26610243

11. Feb 2010, 23:19

Mūsu meitiņai ļoti patīk vannoties un plunčāties pa ūdeni - mazgājamies katru vakaru, bet matiņus retāk, jo viņai nepatīk, ja ūdentiņš līst acīs...Bet tā, nemaz nevar viņu dabūt no vannītes ārā - spiedz un nekāpj laukā - ir jāizceļ....😀😀😀

09. Feb 2010, 19:14

mums pagaidām ar vanošanos nav baigās problēmas,bet redzēs kā būs vēlāk😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 08. Feb 2010, 11:24

Vita, mēs arī ilgi ar šo lietu mocījāmies,bet tagad pat matu mazgāšana ir rotaļa! Noteikti ņemam vannā Baby Born lelli,kurai arī pirms tam tiek izmazgāti mati. Tad lelle tiek noguldīta uz muguras un it kā vannojas un skalo matus. Mana meitiņa atliec galvu un ieguļas ūdenī tā, lai mati būtu ūdenī. Šādi ātri saslapinām un pēc mazgāšanas arī izskalojam.

Mums iepriekš nepatika, ja ūdens līst actiņās, bet tagad, kad atliec galvu atpakaļ, viss ir ok 😀

Meitiņai tūlīt būs 2,5 gadiņi!