Kā tas ir - dzīvot dzīvi apzināti?

Kā tas ir - dzīvot dzīvi apzināti?

24. Jul 2012, 20:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko nozīmē dzīvot savu dzīvi apzināti, jautā Kundalinī jogas skolotāja Agnese Guļāne. Turpinājumā uzzini, kā tas ir, kādiem paņēmieniem to iemācījusies un kā tas dzīvē var palīdzēt! 


Manuprāt, dzīvot savu dzīvi apzināti nozīmē dzīvot šeit un tagad - būt klāt katrā savas dzīves mirklī, aktīvi tajā piedalīties, izdzīvot to! 

 

Man tas nozīmē arī to, ka es cenšos dzīvot saskaņā ar savu iekšējo būtību un visu laiku esmu kontaktā ar to. Praktiski tas nozīmē to, ka es zinu savas vērtības, zinu to, ko vēlos un ko nē, tāpat arī to - ko spēju un ko ne.

 

Es, piemēram, zinu, ka milzīgā un pārpildītā veikalā, kurā dārd skaļa un agresīva mūzika, es kļūšu kreņķīga un visticamāk nenopirkšu neko no tā, ko man vajag, jo nespēšu sakopot domas jeb nonākt kontaktā ar savu iekšējo būtību. Tagad esmu tajā vecumā, kad es zinu, ka šādā situācijā es nenopirkšu nevajadzīgu lietu, jo es sevi vienkārši pazīstu.

 

Kāds no tā visa ir labums? - Mājās nekrājas nevajadzīgas mantas un nevajadzīgiem pirkumiem netiek tērēta enerģija un nauda. Ar šo banālo piemēru es gribu parādīt, ka burzmā, troksnī un haosā nav iespējams ieklausīties savā intuīcijā, izdomāt, sajust un saprast, kas tev ir vajadzīgs. Dzīve lielākoties arī ir kā šis murdošais veikals un mums ir jāspēj tomēr tikt kaut kādā skaidrībā.

Kundalinī jogā ir iespējams iemācīties daudz maz vadīt savu prātu, tāpat arī distancēties no apkārtējā un nodibināt kontaktu ar savu iekšējo Es, savu būtību. Mūsu prātu Jogi Badžans ir aprakstījis ar šādu alegoriju - iedomājies istabu, kas pilna ar vairākiem mērkaķiem, kas visi vienlaicīgi kustas un lēkā uz visām pusēm. Tāds ir mūsu prāts. Informācijas apjoms, tās nospiedumi, tēli un ietekmes ir neaptverami. Bet labā ziņa ir tā, ka var iemācīties paraudzīties uz šiem trakojošajiem mērkaķiem no malas, vēsu prātu, un šis efekts ir grandiozs! Rodas tāda tīra brīvības sajūta, it kā telpā pēkšņi ienāktu svaigs gaiss. Un tā telpa ir tava galva.

 

Piemēram, mēs bieži sūdzamies, ka mūs slikti ietekmē kāda vide. Ar meditācijas palīdzību ir iespējams iemācīties distancēties no ārējās vides, kas nepatīk. Ja nevari mainīt ārējo vidi, maini iekšējo! Un to ir pavisam vienkārši izdarīt - kaut vai sāc elpot! Apzināti, elpu pēc elpas... un tu jutīsi, ka, esot joprojām šajā nepatīkamajā vidē, esi mainījusi savu attieksmi pret notiekošo. Tu joprojām esi klātesoša, tomēr šī situācija nespēj tevi ietekmēt, tai pār tevi vairs nav varas.

 

Kundalinī joga arī piedāvā gan vingrojumus, gan meditācijas, kas stiprina nervus "in general". Es to saprotu tā, ka šī joga veic zināmu nervu "norūdīšanas" darbu, tu vienkārši garīgi kļūsti stiprāka. Un jaukākais ir tas, ka tevi sāk mazāk uztraukt (un pat interesēt!), ko citi par tevi padomās! :)


Es zinu, ka ir tādas stipras sievietes, kuras "nekas nevar izsist no sliedēm" un man par viņām prieks! Bet ir arī tādas, kurām lielāki vai mazāki kreņķi nozīmē ne vien galvassāpes un negulētas naktis, bet reizēm arī reālas panikas lēkmes ar aukstiem sviedriem un elpas trūkumu. Tām jūtīgajām joga var palīdzēt sevi saudzēt un pasargāt, vienlaikus nezaudējot brīnišķīgo dabas dāvanu - smalki just, līdzi just, iedomāties sevi otra ādā, atbalstīt, palīdzēt. Savukārt dažkārt tās stiprās jogā atklāj, ka tās bruņas, ko viņas ap savu sirdi ir uzbūvējušas, tomēr var jaukt nost, jo, kad sirds grib atvērties pasaulei, emocijām un piedzīvojumiem, tai šajās bruņās kļūst par šauru.


Apzināti dzīvot nozīmē arī uzņemties atbildību par savu dzīvi, par saviem lēmumiem. Tomēr tas nenozīmē, ka tagad tu dabūsi "biļeti" pret kļūdām, sāpēm un ievainojumiem. Tas viss noteikti arī būs, bet es ticu, ka "sagremot" apzināti pieņemtu kļūdainu lēmumu ir vieglāk un mazsāpīgāk - no tā var mācīties. Bet nav nožēlas, dusmu un aizvainojuma, ja esam sava lēmuma pieņemšanā sekojušas kādai maldugunij, kura tagad atbildību par mūsu kļūdaino lēmumu uzņemties negrib. un pat ja gribētu - ko tas vairs dod?!



Kundalinī jogas piedāvātās meditācijas ir arī kā garīgā higiēna - tu vari mērķtiecīgi strādāt ar kādām sev nevēlamām ietekmēm vai dvēseles nosēdumiem, tu vari no kaut kā atbrīvoties un iemācīties kaut ko no jauna. Iedomājies, ka tev iedod slotu, ar kuru tu vari izslaucīt visas vecās, nevajadzīgās, mazliet sabojājušās un slikti smakojošās drazas no savas zemapziņas? Tieši tik vienkārši. Vai arī - tev iedod instrumentu, ar kura palīdzību, tu vari atbrīvoties no bailēm, kas smacējušas jau no bērnības. Bet tas prasīs dzelžainu disciplīnu, apņemšanos, gribasspēku apņemšanos pildīt, izturību un drosmi sākt atkal visu no jauna, ja pirmajā reizē pēc brīža tomēr būsi metusi plinti krūmos. Tas viss te ir, tev tikai atliek atnākt, paņemt un lietot.


Ja tas viss izklausās pēc reklāmas un sludināšanas, tad es tūlīt steidzu turpināt ar nepatīkamiem "blakusefektiem". Pateikt "es nezinu" ir daudz vieglāk, nekā lauzīt galvu, kā tad īsti ir un kā ir labāk. Sieviete, kas izvēlas dzīvot dzīvi apzināti, veidot apzinātas attiecības, neteiks "es nezinu". To teikt ir reizēm izdevīgi, jo tad nav jāskatās patiesībai acīs. Dažu vīriešu acīs sieviete, kas saka "es nezinu" ir nereāli seksīga (tas, protams, nāk komplektā ar "pieskaņotu" ķermeņa valodu). Es saku "nereāli", jo šajā situācijā reāla patiešām nekā nav, tā ir tāda apzināta vai neapzināta sevis mānīšana, jo tā ir vieglāk. Vai seksīgāk, ja vēlaties.



Dzīvojot dzīvi apzināti, nākas atteikties no visādām spēlītēm (es nezināju, es nepamanīju) un sevis un apkārtējo mānīšanas (man tā sanāca). Mazliet arī zūd jēga tai brīnišķīgajai sajūtai, kad sapņo, ka iekāpsi kādam klēpī, izsūdzēsies un pažēlosies, un šis Kāds visas tavas problēmas atrisinās.

 

Kamēr tas ir kā sapnis, viss ir forši, bet, ja nu gadījumā izdodas arī tikt līdz tā īstenošanai, ātri sapratīsi, ka tas vairs nav Tas. Tas nozīmē, ka no upura, kurš reaģē uz dzīves piespēlētām situācijām, tu pārvērties par radītāju, diriģentu un orķestri vienlaicīgi. Tu nosaki toni, kādu dzīvi gribi dzīvot un kādas (un ar ko) attiecības veidot. Bet tas nozīmē dzīvot disciplinētāk. Bārbijām disciplīna nepatīk, to es zinu. Bet, ja tas padara Bārbiju veiksmīgāku, stiprāku un laimīgāku?... :)

 Agnese Guļāne, Kundalinī jogas skolotāja

Ko tev nozīmē dzīvot savu dzīvi apzināti? Vai tev tas izdodas?  

 

Vairāk par jogas centru lasi šeit!>>