Kā rīkoties māmiņai, kura jūtas vainīga, ka viņa strādā?

Kā rīkoties māmiņai, kura jūtas vainīga, ka viņa strādā?

15. Mar 2010, 15:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņa Rūta jautā:

 

Manai meitiņai 1,5 gadiņš un jau 2 mēnešus kā esmu atgriezusies darbā. Viss ir labi - meitiņa ir laimīga ar auklīti, man ir darbs, kurā varu sevi pilnveidot un ir nauda, ar ko nodrošināt ģimeni. BET...es jūtos vainīga par to, ka nevaru pavadīt ar bērnu tik daudz laika kopā kā gribētos.. Kā man rīkoties, ja jūtos vainīga, ka man ir jāstrādā un jāatstāj mazā "it kā" svešam cilvēkam.

 

Psiholoģe Sanita Aišpure atbild:

 

Ja vainas sajūta klauvē pie sirdsapziņas un jau ilgāku laiku nedod mieru, tad būtu prātīgi apstāties, no visa norobežoties – un patiešām ieklausīties sevī un pajautāt sev: kas man liek tagad būt nevis ar savu mazo, bet gan darbā. Neapspriedīsim finansiālo pusi, kas tagad ir sabiedrībā ļoti aktualizējusies.Ja tas ir iemesls( finanses) un cita varianta nav, tad vienkārši sevi jānomierina ar to, ka tādi ir apstākļi.

 

Bet visticamāk, ka tas , kas liek agri atgriezties darbā – ir trauksme, nedrošība par to, vai es būšu „pietiekami vērtīga/novērtēta”, ja es būšu tikai māmiņa? varbūt tā ir nedrošība, apjukums no jaunās sociālās situācijas ( mātes lomas)?varbūt manis pašas vērtību sistēmā – sieviete= karjera – kotējās augstāk nekā sieviete= māte? Cik ātri mana māte atgriezās darbā? Kādas ir manas attiecības ar manu bērna tēvu? Cik stabils ir mans pašvērtējums? Sievietes bieži vien jūtas daudz novērtētākas darbā – nevis mājās un tieši tāpēc nolemj agri šķirties no mazuļa, lai būtu tajā vidē, kas ļauj izjust emocionālo komfortu.Bet, lai ko nepopularizētu masu mediji, lai ko nedomātu visa pasaule....pašvērtējuma sakne ir katrā sievietē pašā un tieši tur...sevī pašā...arī var atrast atbildi uz šo jautājumu.

 

Parasti šis pašanalīzes ceļš pašai sevī – visraitāk padodas tandēmā kopā ar speciālistu, psihologu, psihoterapeitu.

{smallpic:2}

Ja arī Tevi nomāc kāda problēma, dodies pie attīstības studijas "Bambino" speciālistiem! Vairāk: www.studijabambino.lv

{smallpic:1}

 

Uzdod savu jautājumu speciālistiem, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

27. Aug 2009, 22:49

es pagaidām nesateidzos uz darbu...😀

27. Aug 2009, 22:49

es pagaidām nesateidzos uz darbu...😀

25. Aug 2009, 09:14

Man vēl priekšā atgriešanās darbā, bet baidos, ka tas būs ļoti grūti, domas būs vairāk pie bērna nekā darbā.