Kā novērst elkoņu plaisāšanu?

Kā novērst elkoņu plaisāšanu?

09. May 2012, 09:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzzini, kādu faktoru dēļ mēdz plaisāt elkoņu āda, kā to novērst un kāda ir profilakse! Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, „Ulmaņu privātklīnikas” ārste – dermatoloģe Džuljeta Ulmane!

 

Elkoņu plaisāšanas cēloņi

 

1.Viens no iemesliem, kādēļ plaisā elkoņi, var būt sausa ķermeņa āda kopumā.

 

2.Vēl viens plaisājošas elkoņu ādas cēlonis varētu būt nepietiekama vai neatbilstoša kopšana.

 

3.Dažkārt arī grūtniecības laikā sievietes āda kļūst sausa un uz elkoņiem un var veidoties plaisas.

 

4.Tāpat elkoņu āda var sprēgāt ādas slimības, piemēram, atopiskā dermatīta dēļ.

 

 

Atšķirībā no ādas citās ķermeņa daļās, elkoņu un ceļu āda atjaunojas daudz lēnāk. Tādēļ ādas atjaunošanās process šajos ķermeņa laukumos notiek, aptuveni, divu, trīs mēnešu laikā.

 

Elkoņu ādas nolobīšana un bagātināšana

 

Lai āda neplaisātu, regulāri jālieto līdzekļus, kas vispirms ādu noloba un pēc tam treknu krēmu vai ziedi, kas to pabaro.

 

Ādu lobošos krēmus dermatoloģe iesaka lietot vienreiz nedēļā. Šim nolūkam var izvēlēties vai nu aptieku produkcija, vai izmantot ādas skrubjus.

 

Šo līdzekli biezā slānī uzklāj uz elkoņu ādas un viegli masējot, kādas desmit minūtes ļauj tam iesūkties. Kad ādu lobošais līdzeklis noskalots, elkoņiem jāuzklāj treknu krēmu.

 

„Man pašai labāk patīk ziedes, tomēr lielākā daļa cilvēku to lieto tikai vakarā. Tas tādēļ, ka ziede ādā iesūcas lēnāk. Tad, ja vakarā elkoņiem uzklāta ziede, no rīta tos var sasmērēt ar treknu krēmu, kas ādā iesūksies ātrāk,” iesaka Džuljeta Ulmane.

 

Elkoņu plaisāšana grūtniecības laikā

 

Topošajām māmiņām, grūtniecības laikā āda var kļūt sausāka. Tostarp, arī sievietēm, kurām līdz šim nav bijušas sausas ādas problēmas! Tas saistītas ar hormonu izmaiņām organismā.

 

Arī šajā situācijā jāievēro līdzīgs princips: vispirms sauso ādu jānoloba un tad jāieziež elkoņus ar treknu krēmu! 

 

Maska un zivju eļļa

 

Vasaras laikā ļoti efektīva ir maska, ko vari pagatavot pati! Sajauc sāli ar saldo krējumu un uzklāj to uz sausās elkoņu un arī ceļgalu ādas. Pēc desmit minūtēm noskalo. Šāda maska ādu vienlaikus gan nolobīs, gan kops!

 

Rudens un ziemas sezonās, savukārt, ļoti labi palīdz zivju eļļa! Vienīgi jāatceras, ka grūtniecības laikā, par tās lietošanu sievietēm noteikti būtu jākonsultējas ar savu ginekologu! Īpaši tad, ja tiek lietoti kādu papildus medikamenti.

 

Ādas slimības

 

Tad, ja elkoņi plaisā kādas ādas slimības dēļ, tad tā novēršanai jālieto speciālus krēmus!

 

Ja bērnam ir bijušas atopiskas reakcijas, tad parasti 90% gadījumu tās pāriet līdz pusaudža vecumam. Tomēr, ja šī problēma joprojām pastāv arī pieaugušā vecumā, noteikti jākonsultējas ar dermatologu, kurš ieteiks speciālus līdzekļus (tie parasti ir recepšu medikamenti). Šajā gadījumā elkoņu ādas plaisāšanu nav ieteicams mēģināt novērst paša spēkiem, mājas apstākļos!

 

 Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

Kā tu novērs elkoņu plaisāšanu?

 

Rubriku atbalsta