Kā no puikas izaudzināt īstu vīrieti?

Kā no puikas izaudzināt īstu vīrieti?

05. Aug 2013, 08:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās īstā vīrieša audzināšanas jautājums ir īpaši aktuāls. Jo mēs pašas zinām, cik kaitinošs var būt apņēmības trūkums, kā arī nespēja pieņemt lēmumu, vai slēpšanās no problēmām.

Visi uzvedības pamati tiek ieaudzināti vēl bērnībā! Un jau no pašiem pirmiem dzīves gadiem, vajag sākt mācīt puisi būt drosmīgam un apņēmīgam, lai ar laiku viņš izaugtu, un pārvērstos par spēcīgās dzimtas izcilo pārstāvi.

Kā to izdarīt?


Lai par piemēru kalpo vīrieši – īsti, vai izdomāti

Ideālais variants – ja bērnam apkārt būtu daudz vīriešu. Tēvs, tēvoči, vectēvi, paziņas. It īpaši svarīgi tas ir, ja bērnam nav tēva un māte viņu audzina vienatnē. Šajā gadījumā viņš centīsies būt līdzīgam tiem piemēriem, kuri ir viņu acu priekšā.

Vērsiet uzmanību arī tām, kā mazuļus audzina tēvi. Ko atļauj, ko aizliedz. Atšķirībā no mātēm, tie daudz atļauj bērniem, nevar bieži sadzirdēt – „ tur nelien, tur neej”. Tieši otrādi, viņi vecina dēlu ziņkārību un palīdz pārvarēt grūtības.

Protams, tas ir tikai vīriešu uzvedības piemērs. Jau tagad ne visi tēvi ir tādi, jo izsakās vientuļo māmiņu un stipru sieviešu nepareizā audzināšana.

Audzināt dēlu var arī ar grāmatu un filmu palīdzību. Mājas kolekciju izvēlēties vajag ļoti rūpīgi. Lai varoņi ir bruņinieki, musketieri un citi tēli, kuri cīnās ar netaisnību. Mūsdienīgie komiksi un filmas diez vai var kalpot par labu piemēru.

Lai zēns sajūt sevi kā vīrietis

No 3-4 gadiem ir jāpērk vairāk zēnu rotaļlietu. Tām nav jābūt košām. Jāizvēlas mierīgus toņus,  košus atstāsim meitenēm.

Lai no zēna iznāktu īsts vīrietis, jau no 5-6 gadiem var sākt mācīt viņam vīrišķīgas lietas – piemēram palīdzēt tēvam iesist naglu. Iemācīt kaut ko sameistarot. Protams, zem vecāku uzraudzības. Jo agrāk puisis sāks palīdzēt pieaugušiem vīriešiem, jo labāk. Tas pacels viņa pašvērtējumu, zēns jutīs savu piederīgumu „vīriešu” sabiedrībai.

Pirmskolas un skolas vecumā ir jāpieradina zēnu cienīgi apieties ar meitenēm : palaist pa priekšu, palīdzēt nest smagas somas.

Pusaudžu vecumā ir labāk dot mazliet vairāk brīvības. Lai viņš pats izvēlas draugus un pieņem savus lēmumus. Tā viņš ātrāk iemācīsies atbildēt par savām darbībām un kļūs patstāvīgs.

Slavē viņu

Katru reizi, kad bērns pārvar kādu grūtību, vajag viņu uzslavēt, pievēršot uzmanību viņa vīrišķīgumam: „Malacis! Tā rīkojās īsti vīrieši!”

Vispār ir biežāk jāslavē puika. Teikt viņam, cik viņš ir spēcīgs, drosmīgs, pacietīgs un apņēmīgs. Pat ja zēnam ir tikai gadiņš, jau tad viņš zemapziņas līmenī saprot, cik vīrišķīgs viņš ir.

Esi sieviete!

Protams, cik mamma negribētu būt spēcīga, audzinot īstu vīrieti, nedrīkst aizmirst ka viņā, pirmkārt ir vienkārši sieviete.

Lai dēls viņu redz maigu, mīļu, mīlošu un dažreiz vāju. Tā zēns iemācīsies žēlot un just līdzi, būt atklātam, atbalstīt māti, un palīdzēt viņai. Kas viņam pašam palīdzes atklāt sevī tādas īpašības kā stipram, pārliecinātam vīrietim, kurš spēj aizstāvēt sevi un sievieti.

Ko nevajadzētu darīt?

Nedrīkst apspiest viņa iniciatīvu

Tagad diezgan bieži var dzirdēt māmiņu „mīļās” balstiņas, - „Kur tu lien, sīkais??!! Kam pateicu neej tur!!  Nav ko raudāt, pats vainīgs!! Kur tu esi ielīdis?? Kas par neciešamu bērnu!!!”

Saprotams, ka mammas pārdzīvo, lai ar bērnu nekas nenotiktu. Bet dažreiz viņas neļauj bērnam izteikt iniciatīvu, izbaudīt bērnību. Pirmkārt tāpēc, kas tas nav ērti mammai. Jo, lai puika varētu saprast, kāpēc ir bīstams tas vai cits – ar viņu ir jārunā! Ir jāpaskaidro! Bet cik ērti ir apsēsties uz soliņa un neskraidīt ar bērnu kopā turpu-šurpu, tajā vietā – patērzēt ar draudzenēm. Un ja bērns būs nepaklausīgs – piedraudēt vai arī uzbļaut. Tā arī māte audzina bērnu savām ērtībām, nepalīdzot bērnam kļūt vīrišķīgam un patstāvīgam. Tā arī izaug „vīrieši” – vārguļi un memmes dēliņi.

Nelutini pārlieku

Audzinot vīrieti, ir jāsaprot, ka nedrīkst viņu pārāk lutināt. Nepareizs ir arī viedoklis – „Ir labi, ja viņam būs viss tas, ka nebija man”. Tādi vecāki grib visus lēmumus pieņemt bērna vietā, neļaujot viņam kļūt individuālam un patstāvīgam.

Neaudzini bērnu „pēc sistēmas”

Nevajag bērnu audzināt „pēc sistēmas”, kā to dara dažas mātes. Baro viņu tikai noteiktā laikā, liek gulēt vienā un tajā pašā laikā, spēlē tikai noteiktas spēlēs. Ne pa labi, ne pa kreisi. Ignorē bērna raudas... Tāds puisis izaugs ieslēgts sevī, vājš, un pat dažreiz var ienīst visu sieviešu dzimtu.

Mammas! Vislabāk būtu pieturēties zelta vidum. Un audzinot īstu vīrieti, atcerieties šos padomus!

Māmiņu Klubs