Kā nepagurt no diētām? Jautājam uztura speciālistei

Kā nepagurt no diētām? Jautājam uztura speciālistei

02. Apr 2012, 20:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēlies iegūt ideālo ķermeņa formu, bet atkal un atkal kādu iemeslu pēc pagursti no diētām un atmet visam ar roku? Ieskaties, kādus praktiskus padomus iesaka veikt Māmiņu Kluba eksperte Inese Siksna, uztura speciāliste.

 

Parasti jau cilvēks maina savu ēdienkarti kāda iemesla dēļ. Vienam tā ir mūžīgā cīņa ar kilogramiem, citam kādas veselības problēmas, vēl citam interese eksperimentēt. Tomēr lai no diētas nepagurtu - tai jākļūst par daļu no Jūsu dzīvesveida. Visātrāk pagurstam no lietām, kas ir sarežģītas un prasa lielu piepūli, vai arī nesniedz gandarījumu un labsajūtu.
Ar diētām ir līdzīgi - vismaz piekopjot kādas īpaši ekstrēmas monodiētas, jo parasti jau tik ļoti gribas ko citu, nevis to, kas diētā paredzēts. =) Un rezultātā no ēdienreizes nav nekāda prieka.

 
Diētai/ēdienkartei ir jābūt pēc iespējas dažādākai un krāsainākai, lai ēdot būtu ko darīt gan acīm (baudot krāsas un noformējumu), gan garšas kārpiņām, gan arī žoklim un zobiem, kuri veidojot kumosu tiek pietiekami aktīvi nodarbināti, ja piedāvājam tiem ne tikai sasmalcinātu barību, bet arī kaut ko stingrāku un cietāku ( piemēram, nevis rīvētu burkānu, bet sagrieztu strēmelītēs).
 
Ēdienkartei būtu jābūt sezonai atbilstošai - tātad, ja ir gurķu un salātu laiks - tad arī ēdam tos iespējamoi daudz. Un zemeņu laikā, protams, var atļauties zemenes vai katrā ēdienreizē. =)

 
Un protams, svarīga ir arī ēdiena pagatavošana. Tām dāmām, kam nepatīk gatavot (vai arī liekas, ka nepatīk, dažādu iemeslu dēļ) vasara varētu kļūt par brīdi, kad paeksperimentēt un sākt ar vienkāršām lietām - kaut vai sablenderētām ogām un saplēstām salātu lapām milzīgā bļodā, un varbūt arī kādu eļļiņu vai etiķīti no garšvielu veikaliņa. Un jau pierastie salāti iegūs pavisam citu garšas niansi. Parasti šajos veikalos pirms pērkat varat arī pagaršot, ko pērkat un izvēlēties pēc savām tā brīža sajūtām.
 
Vasara noteikti vajadzētu atvēlēt kādu brīdi, kad  padomāt par ziemas krājumiem un to, lai ziemas ēdienkarte arī nebūtu garlaicīga.
 
Inese Siksna

Vēlies pieteikties uz individuālo uztura konsultāciju pie Ineses Siksnas? Spied šeit!

07. Jun 2011, 10:34

Iesaku paeksperimentēt ar garšaugiem, arī tie spēj izmainīt ēdiena garšu un ir veselīgi! Piemēram baziliks iznīcina nelabvēlīgus mikrobus mūsu organismā, jāgaida tik tomātu laiks lai pilnībā izbaudītu garšas buķeti! 😉