Kā iemācīt bērniņu staigāt?

Kā iemācīt bērniņu staigāt?

06. Jun 2011, 12:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā iemācīt bērniņu staigāt? Kādi ir priekšnoteikumi, lai tas notiktu? Konsultē fizioterapeite Vita Lakša.


 

Fizioterapeite Vita Lakša

 

Bērniņu nevajag mācīt staigāt. Vispirms viņam ir jānostiprina gūžas, plecu josla, mugura. Principā bērns pats sāk mācīties staigāt aptuveni 7 mēnešos, kad bērniņš sāk šūpoties celīšos, nostiprinot plecu joslu, gūžas, muguru. Tad bērniņš sāk celties kājās. Viņš sāk nostiprināt vertikālo pozīciju un mugurkaulu, lai mazulis vispār mācētu noturēties kājās.

 

Tad nākamais posms ir, liekot soli pa labi vai pa kreisi, kad bērns mācās pats noturēties. Pēc tam šie soļi tiek sperti ar pagriezienu, staigājot un ar vienu roku pieturoties, bērniņš staigā gar mēbelēm. Kad bērns ir gatavs staigāt, viņš atlaiž abas rokas un aiziet no viena priekšmeta pie otra.

 

Vecums, līdz kuram bērniņam būtu jāsāk staigāt, ir 16 mēneši. Ja bērniņš šajā vecumā jau mēģina staigāt gar mēbelēm un attīstīt savas spējas, tad staigāšana nekur nepazudīs un tā būs, BET vecākiem ir jāļauj bērnam tas darīt pašam. Ja mēs pieliekam savu pirkstu, tad bērns sasprindzinās. Protams, bērnam gribēsies staigāt, bet viņam ir mazāka interese staigāt pašam, jo bērns redz, ka ir rokas, kas palīdz.

 

Ja bērniņu ved pie rokas, viņam veidojas asimetriska mugura, viens plecs augstāk kā otrs, ķermenis gāžas it kā uz priekšu, kas atstāj sekas uz visu mūžu. Tas, kā ir jāstaigā, nogulsnējas bērna smadzenēs, kuras pakāpeniski nobriest, un, ja bērns jau no sākta gala dara to nepareizi, tad arī veidojas šī asimetrija un stājas problēmas. Otrs variants, ka bērns gāžas it kā uz atpakaļ, mēģinot noturēt šo pozu.

 

Kā Tavs mazais iemācījās staigāt? Dalies tepat komentāros vai iesūti ziņu šeit!

 

 PIESAKIES UZ MAZO STAIGĀTĀJU KLUBIŅA NODARBĪBU!

13. Aug 2010, 14:57

manējiem ir 9,5 mēneši un jau staigājam turoties pie rokām.. staigā pa gultiņu turoties aiz redelītēm un turoties pie sienas.. Žanete vairs ceļās neturoties.. 😉

13. Aug 2010, 14:41

mums tagad 8 mēneši, drīz būs deviņi un tikai tagad sāk mēģināt celties pieturoties kur vien var 😀

princesemince princesemince 13. Aug 2010, 14:31

mans gribēja celties kājās 7,5 mēnešos, bet kaut kā lēnām novilkām līdz 8 mēnešiem, kad sāku pa īstam ļaut celties kājās. 9 mēnešos sāka staigāt gar mēbelēm. 11 mēnešos aizgāja pats, izlaižot to posmu, kad bērns atlaiž abas rokas un stāv. mēnesi pastaigāja mierīgi, tad palaidām laukā patstāvīgi staigāt un uzreiz sāka skriet! tā nu vēl joprojām skrien līdz saviem 1g4m, gaidu, kad sāks vienkārši iet 😀 pie rokas nenāk nepakam...

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 13. Aug 2010, 14:23

piecēlās kājās 7 mēnešos,staigāt kar malām sāka 7,5mēneši,patstāvīgie solīši 11 mēnešos 😀

taschinka taschinka 13. Aug 2010, 14:14

Piecelas kajas 9,staigaja turoties 10 un patsavigi spera pirmos solisus 11 menesu vecuma.