Kā gāja zēnam, kas pakļuva zem vilciena?

Kā gāja zēnam, kas pakļuva zem vilciena?

15. Dec 2010, 21:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Latvijas Avīze: Steigties bija pārgalvīgi

Zem vilciena pakļuvušais zēns atkal varēs sportot


"Dēlam ir ļoti, ļoti veicies. Tiks cauri ar rētu uz kājas, ko rādīt saviem bērniem un mazbērniem par brīdinājumu," teic cietušā zēna tēvs, kurš vēlējās palikt anonīms.

 

"Latvijas Avīze" jau rakstīja par nelaimes gadījumu 15. februārī, kad Zasulauka stacijā 12 gadus vecs zēns smagi savainoja kāju, pakļūstot zem vilciena. Kamēr glābējiem izdevās zēna kāju atsvabināt no vilciena riteņa, pagāja stunda. Zēns ar gūtajiem ķermeņa sasitumiem, nobrāzumiem, kā arī ievainoto kāju ar dziļu mīksto audu bojājumu ārstējās Bērnu klīniskās slimnīcas 22. nodaļā. Jau nelaimes gadījuma dienā bērnam tika veikta operācija.

 

Bērnu slimnīcas pārstāve Romēna Namniece informē, ka zēna ārstēšanās process stacionārā noritējis veiksmīgi. Zēns turpinās ārstēšanos ambulatori ģimenes ārsta uzraudzībā un jau atsācis apmeklēt skolu. Drīz varēšot piedalīties arī sporta nodarbībās. "Pie ceļgala vēl ir brūce. Jāgaida, kamēr sadzīs," stāsta tēvs.

 

Televīzijā izskanējusī versija, ka pirms nelaimes gadījuma zēns rotaļājies ar vēl diviem puišiem, skraidot pa staciju, neesot patiesa. Tēvs apstiprina "Latvijas Avīzē" izteikto versiju, ka dēls steidzies uz vilcienu, kas pretējā virzienā brauca uz Rīgu. Uz šo vilcienu pēc mācībām skolā zēns skrēja kopā ar diviem skolasbiedriem no vecākām klasēm. Vilciens tajā brīdī stāvēja stacijā ar vaļā durvīm. Skolasbiedri gājēju pāreju nemēģināja pārskriet, jo saprata, ka nepaspēs, bet divpadsmitgadīgais uzskrēja uz pārejas priekšā vilcienam tieši brīdī, kad tas sāka braukšanu virzienā uz Tukumu. Skolasbiedru saucienus ar brīdinājumu apstāties zēns neesot dzirdējis. Vilciens aizķēra mugursomu, tādēļ zem vilciena pakļuva puiša kāja. Līdzīgos gadījumos sekas parasti ir letālas.

 

"Tie ir daži mirkļi, kad pārdomā visu savu dzīvi – to, kas ir svarīgs un kas nav," par pirmo šoku, kad uzzināts par notikušo, stāsta zēna tēvs. Viņš tobrīd atradās otrā Rīgas pusē. "Es nevienam neko tādu nenovēlu piedzīvot," saka tēvs. "Ļoti liels paldies glābšanas dienesta vīriem un ātrās palīdzības un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķiem, kuru ātrā un ļoti profesionālā rīcība glāba puiša dzīvību."

 

Notikušais tēvam gan radījis arī jautājumu, vai dzelzceļniekiem nevajadzētu vairāk padomāt par saraksta plānošanu, lai divi vilcieni vienlaikus nesāk kustību pretējos virzienos.

 

AS "Pasažieru vilciens" sabiedrisko attiecību speciālists Egons Ālers informē, ka attiecīgajā gadījumā Zasulauka stacijā Rīgas un Jūrmalas vilcieniem stāvēšana Zasulauka stacijā pārklājās 30 sekundes. Tā kā līdzīgas situācijas veidojas daudzās stacijās, tad tas netiek uzskatīts par kaut ko ārkārtēju, lai no tā izvairītos, plānojot vilcienu sarakstu. "Nav tādas pasažieru stacijas, kurā vilcieni nesastaptos," stāsta E. Ālers. Lielās satiksmes intensitātes dēļ pat teorētiski nav iespējams pārplānot vilcienu sarakstu. Daudzi no vilcieniem, kas brauc pretējā virzienā, ir kravas vilcieni, kuru saraksts pasažieru vilcienu mašīnistiem nemaz nav zināms.

 

Ja kāda vilciena atiešanu par pāris minūtēm pārceltu vēlāk vai agrāk, tad krustošanās būtu neizbēgama kādā citā stacijā. Risinājums varētu būt vienīgi likt vilcienam gaidīt, kamēr otrs vilciens aizbrauc, bet "tad vilcienu satiksme kļūtu neadekvāti lēna", teic E. Ālers. Tāpēc mašīnistu uzdevums, piebraucot stacijā, ir nevērt vaļā durvis, kamēr garām nav aizbraucis vilciens pa blakus sliedēm.

 

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Sigita Pildava informē, ka pēc negadījuma izmeklēšanas noskaidrojies, ka nelaime notika zēna neuzmanības dēļ. Vilciena mašīnists kļūdas nav pieļāvis.


AIJA VOLKA 
Latvijas Avīze 
16. Mar 2010, 15:03

wildberry-
taisība arī Tev. Gribas jau tiem bērniem iemācīt visu,lai neka slikts nenotiktu....
Un īstenībā mēs jau arī nezinam visu 100% kā viss notika.

16. Mar 2010, 14:22

Nu man šķiet,ka vairāk vecākiem jāparūpējas par bērnu drošību.