Kā bērnam iemācīt lasīt

Kā bērnam iemācīt lasīt

26. Feb 2010, 19:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvija atrodas pēdējā vietā starp 41 pasaules valstīm, bērnu nevēlmē lasīt. Mums, vecākiem ir galvenā loma tajā, lai atvases ne tikai iemācītos burtiņus, bet arī apgūtu lasītprasmi un lasītu ar prieku. Vairāk par to stāsta Rūta Mīlgrāve Burtiņu skolas vadītāja un burtu apmācības skoliņas Burtu pasaulīte vadītāja Sarma Dreimane.

To, ka bērni Latvijā vismaz līdz 4. klasei lasīšanu ir apguvuši un šī prasme ir labi attīstīta, pierāda pētījums, kurā piedalījās 41 pasaules valsts. Šajā pētījumā bija iesaistīti 4. klašu skolēni: tie bija vairāk nekā 4 tūkstoši bērnu. Latvijas skolēni ierindojās augstajā 13 vietā. Izrādās, meitenes lasītprasmi apgūst labāk nekā zēni, turklāt Latvijā tā ir diezgan izteikta parādība. Satraucoša ziņa ir tā, ka Latvijas skolēni lasa, tāpēc, ka vajag, nevis tāpēc, ka patīk: starptautiskā ranga tabulā mūsu skolēni ieņem pēdējo vietu intereses ziņā, ar kādu viņi ķeras pie grāmatu lasīšanas.

To var skaidrot dažādi – piemēram, mācot lasīt ir piemērotas nepareizas metodes, kas nav veicinājušas nekādu interesi šo procesu apgūt dziļi pamatīgi un ikdienā pielietot biežāk, nekā tikai izlasot teksta uzdevumus matemātikas grāmatā.

Kad sākt mācīt burtiņus?

Pieeja katram bērnam ir ļoti individuāla – ar burtiņiem mazuļi jāsāk iepazīstināt agri. Burtiņu skolās tas notiek 3,5-4 gadu vecumā, bet mājās vecāki bērnus ar burtiņiem var droši sākt iepazīstināt jau ātrāk.

Lai bērns pat nenojaustu, kas vecākiem „aiz ādas”, burtu apmācība jāsāk rotaļu veidā un grāmata būs pats pēdējais mērs, ko ņemt talkā, tos mācoties.

Pirmajiem burtiņiem jābūt lieliem un krāsainiem: tos var zīmēt smiltīs un ar pēdiņām izstaigāt, var uzšūt no auduma un pēcāk iztaustīt, izgriezt no kartona un izkrāsot, tos māmiņa kopā ar bērnu var izcept no mīlas un kopīgi notiesāt. Galvenais, lai burtu apguves procesā būtu iesaistītas visas maņas. 

Vecākiem jāmāca bērnus arī burtiņus cienīt – ja pagatavotie burtiņi saplīst tie jālabo, jāciena un jāmīl.

Vai var nokavēt lasīt mācīšanu?

Dažbrīd vecākiem var šķist-  ka tikai nenokavējam lasīt mācīšanos, pēc tam negribēs vispār lasīt! Lasīt mācīšanu pēc ekspertu domām no vienas puses var nokavēt, no otras nē. Bērns varētu pretoties lasītprasmes apgūšanai, ja vecāki vai pedagogi pielieto nepareizas metodes. Ja mācīšanos pārvērš par rotaļu un izmanto to, kas bērnam interesē, mazais pat nepamanīs, kā iemācīsies lasīt.

Ja tas ir puika, kuram patīk spēlēties ar mašīnām, kādēļ gan vienā neiesēdināt „t” un otrā „ū”? Sabraucot auto kopā, iznāk „tū”!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv