Kā atgūt savu ES pēc dzemdībām?

Kā atgūt savu ES pēc dzemdībām?

21. Apr 2010, 12:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Psiholoģe Sanita Aišpure stāsta, kā atgūt ES pēc bērniņa piedzimšanas.

Jautājums:

Kā atgūt savu ES pēc mazuļa piedzimšanas? Bērniņš iet jau bērnudārzā, bet esmu zaudējusi savu ES, jo visu būtību veltu tikai ģimenei un mazulim, atstājot sevi novārtā.

Psiholoģe Sanita Aišpure atbild:

Šādi gadījumi ir bieži sastopami, kad sastopoties ar „mātes lomu”, sieviete pazaudē it kā sevi, savu Es, „sievietes lomu”, pilnīgi un pat vairāk kā 100 %+ identificējoties un realizējoties tikai un vienīgi kā māte. Dabā visam ir jābūt līdzsvaram un šāds lomu sadalījums nekad nespēs sniegt pilnīgu labsajūtu, kā arī pēc kāda laika, kad mazulis būs paaudzies – viņa emocionālā pasaule, veselības stāvoklis, uzvedības reakcijas u.c. – signalizēs, ka viņa apkārtējā un tuvējā pasaulītē kaut kas nav tā, kā varētu vēlēties.Un nonākot šādai ģimenei pie psihologa, parasti „uzpeld” jautājums par mātes pašsajūtu.

Pamatā šeit ir runa par sievietes pašvērtējumu, paštēlu, sevis pašas izjūtu, savām vērtībām, sociālajām lomām – par kurām viņai ir pozitīvs priekšstats, veiksmīga pieredze un informācija, pretstatā dzīves jomā – par kurām trūkst pozitīvs priekšstats, pieredze, pozitīvi piemēri un personīgā veiksmīgās pieredzes. Kā rezultātā sieviete ļoti labi zina, kā funkcionēt kā mammai, bet sevi pašu , savu ES ir nolikusi kaut kur tālu, tālu un baidās tam tuvoties, jo tur ir kaut kas viņai biedējošs, apgrūtinošs. Būtu jāaizdomājas par savu sievišķību, seksualitāti, attiecībām ar partneri, apmierinātību ar sevi, savu ārieni, attiecībām ar vecākiem u.c. Šis ir nopietns jautājums, bet, ja saņemas un meklē uz to atbildi tad tas ieguvums pēc kāda laika ir tik svētīgs un neatsverams, ka maina ļoti daudz ko pašā sievietē un pasaulē ap viņu, viņas attiecībās. Sevi mēs mēdzam laiku pa laikam nozaudēt, bet dzīve, notikumi...mums laiku pa laikam signalizēs un norādīs, ka pirmkārt ir jāmīl sevi, jāizglābj sevi un tikai tad var ziedoties apkārtējiem. Lai Jums izdodas atrast sevi.Un parasti psihologs kalpo  kā bāka, kas norāda – kur ir meklējams tas ceļš , kas ved pašam pie sevis.

Kā jau senā leģendā ir vēstīts, tad radot cilvēku, Dievs radīja arī visas bagātības, kas cilvēkam varētu būt vajadzīgas, lai viņš būtu laimīgs....un atslēgu uz šīm bagātībām Dievs paslēpa  - vistālāk, t.i., cilvēkā pašā, jo kā jau viņš zināja, tad ceļš pašam pie sevis ir visgarākais, bet...vissvētīgākais, jo spēj sniegt vislielākās bagātības.

Kā mainās pāra attiecības pēc bērniņa piedzimšanas