Kā atbaidīt odus un lapsenes?

13. Mar 2011, 12:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasarā paaugstinās iespējamība, ka bērnu sakodīs bite, kamene, lapsene vai cits kukainis. Daži kodieni var izraisīt alerģisku reakciju vai arī izrādīties dzīvībai bīstami.

Lai pasargātu savus mazos no iespējamajām kukaiņu briesmām, ikdienā var izmantot jau sevi pierādījušus padomus un līdzekļus.

Kā atbaidīt odus un lapsenes?

•    Vasarā labāk atturieties brīvā dabā ēst saldumus un sulīgus augļus. Katrā gadījumā ieteikts ir pēc ēšanas nomazgāt bērna rokas un seju, notīrīt no apģērba ēdiena paliekas. Dzērieni nedrīkst būt vaļēji – gan krūzes, gan pudeles jānosedz ar vāciņiem. Bērnam ieteicams dzert no salmiņa, jo tādejādi var pasargāties no lapsenes iedzeršanas.

•    Lapsenēm patīk nokrituši augļi, tādēļ tās uzturas zem kokiem. Bērniem šādās vietās vajadzētu skraidīt tikai ar slēgtiem apaviem. Ja dārzā zālīte ir nogriezta pavisam īsa, tad gan vecākiem, gan bērniem ir vieglāk ieraudzīt pa zemi ložņājošus kukaiņus un no tiem izvairīties.

•    Ja pamani uz bērnu pusi lidojošu lapseni, saglabā mieru, pat, ja tas ir pavisam grūti! Tas, kurš histēriski sāk vicināties ar rokām, tikai provocē kukaini uzbrukumam. Vislabāk aizdzīt prom lapseni ar kāda laikraksta palīdzību.

•    Bites lido uz visu, kas ir dzeltenā krāsā, atceries to, izvēloties bērnam apģērbu. Tāpat nevelc mugurā mazulim drēbes, kas ir ļoti raibas vai ar lieliem ziedu motīviem.

•    Odi bērnam neko nevarēs nodarīt, ja apģērbsi bērnu biksēs, krekliņā ar garām piedurknēm un zeķēs. Apģērbs var būt arī pavisam plāns – no lina vai plānas kokvilnas. Vislabāk izvēlēties apģērbu gaišās krāsās, jo tumšas pievilina odus.

•    Insektiem ir izteikta oža, tādēļ izvairies lietot krēmus, ziepes un citu kosmētiku ar smaržu.

•    Lapsenēm nepatīk neļķu eļļa - ap bērna ratiņiem vari salikt trauciņos salietu neļķu eļļu!

•    Bērni guļ daudz ciešāk nekā pieaugušie, tieši tādēļ viņus biežāk arī sakož diendusas vai nakts miega laikā. Moskītu tīkls pāri ratiņiem un gultiņai un mušpapīrs pie bērnistabas loga garantēs mazulim mierīgu miedziņu. Svarīgi! Moskītu tīklu jānostiprina zem matrača, lai insektiem nebūtu iespēja atrast kādu caurumiņu, pa kuru iespraukties pie bērna.

Pastāsti, kā Tu pasargā mazo no odu kodumiem, iesūtot ziņu šeit!

Huggies® Natural Fit - augstākās klases autiņbiksītes, jaunums Latvijā!

1

ONLINE TV: videosaruna ar pediatri Annu Birku par mazuļa vasaru