Jo vairāk rituālu, jo labāk

Jo vairāk rituālu, jo labāk

24. May 2010, 13:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērns jau vai simto reizi pieprasa, lai jūs lasāt pasaku par Sniegbaltīti un protestē ikreiz, kad izlaižat kaut vienu teikumu pierastajā darbības ritējumā? Bērnam vajag šo pasaku, jums – droši vien kādu citu tradīciju.

 

Bērnam šī tradicionālā pasakas lasīšana atgādina, ka dzīvē pastāv stabilas lietas. Kopīgi rituāli stiprina arī ģimeni un partnerību; piemēram, kopīga laiskošanās pa gultu svētdienas rītos, regulārais gājiens uz labāko kinofilmu vai teātra izrādi, kāda mīļa īsziņa ar jums vien zināmu terminoloģiju – tas ir kaut kas tāds, kas padara jūsu savienību atšķirīgu no visām citām: "MĒS tā darām." Tieši tas, ka jūs vienmēr, bez iepriekšējas norunas rīkojaties tāpat, rada neapzinātu drošības sajūtu.


Rituāli ir iedarbīgi, jo parasti tie sastāv no valodas un simbolikas, aktivizējot vienlaikus abas smadzeņu puslodes: kreiso, racionālo, kas atbild par verbālo uztveri, un labo, intuitīvo, kas uztver koptēlu. Šis spēcīgais savienojums iedarbojas uz dziļiem zemapziņas slāņiem.


Tomēr šīs atkārtojošās situācijas iedarbojas tikai tad, ja tās "režisē" sirds, nevis pieradums. Ja jūs vairs nesaista jūtas, tradīcijas burvīgums zūd. Tradicionālais kāzu gadadienas pušķis… ko sagādājusi sekretāre? Ierastais atvadu skūpsts… pēc niknas vārdu apmaiņas? Tas jau izskatās pēc farsa. Ja partnerim jūsu senie rituāli sāk likties pārspīlēti, pat smieklīgi, tas jau ir pirmais trauksmes signāls.


Tiesa gan, cilvēki un attiecības attīstās un ir normāli, ka mainās arī rituāli. Aizdomīgi būtu tad, ja tie pazustu pavisam. Ja jūtat, ka tradīcijas kļuvušas auksti automātiskas, jums derētu apspriesties par iespējamiem jaunievedumiem, izteikt katram savas idejas un tās izmēģināt. Diez vai jums liksies omulīgas kādreiz tik jaukās brokastis gultā, ja tajā ik rītu ierāpsies un uzmanību prasīs jūsu tikko staigāt iemācījies bērns. Taču tāpēc jau nav jāatsakās no pāra privātās dzīves akcentiem pavisam. Jūs varat, piemēram, aizstāt svētdienas intīmās brokastis ar sestdienas intīmām vakariņām, kad mazulis jau aizmidzis.

 

Ja atsakāties no kāda rituāla, pacentieties likt kaut ko tā vietā!