Jauns gripas vilnis nebūs!

Jauns gripas vilnis nebūs!

14. Dec 2010, 21:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
 Aizvadītajā nedēļā saglabājās zema gripas aktivitāte un Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) tika reģistrēti tikai divi pandēmiskās A(H1N1) gripas gadījumi, un šā gada pavasarī pretēji iepriekš izskanējušajām bažām jauna pandēmiskās gripas viļņa, visdrīzāk, varētu tomēr nebūt, aģentūru LETA informēja LIC Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs.
{smallpic:1}
Epidemiologs Jurijs Perevoščikovs

Viņš paskaidroja, ka 10% populācijas ar šīs gripas simptomiem jau ir vērsušies pie ārsta, kas nozīmē, ka šiem cilvēkiem jau izveidojusies imunitāte un līdz ar to jaunam gripas vilnim ir mazāk iespēju vērsties plašumā.

 

Tai pat laikā viņš atzina, ka nākamajos gados pandēmiskā gripa atgriezīsies, tāpēc arī nākamās sezonas gripas vakcīnā tiks iekļautas arī šīs gripas komponentes.

 

Pagaidām arī sezonālās gripas aktivitāte Eiropā ir zema, Latvijā reģistrēts tikai viens gripas saslimšanas gadījums, kas atšķīrās no pandēmiskās gripas. Pacients bija inficējies ar B gripas vīrusa paveidu.

 

Vērtējot reģistrētos nāves gadījumus, LIC speciālists uzsvēra, ka šogad reģistrācija notikusi īpaši rūpīgi, tāpēc arī reģistrēto nāves gadījumu skaits esot liels. Viņš tāpat norādīja, ka nav iespējams pateikt, cik rūpīgi nāves gadījumu reģistrācija notikusi citās valstīs, tāpēc arī nevar spriest, vai patiesi Latvijā ir bijis lielākais reģistrēto nāves gadījumu skaits. Par to, visdrīzāk, varēšot spriest jau pēc šī gada gripas sezonas beigām, pieļāva Perevoščikovs.

 

Kā ziņots, Latvijā no pandēmiskās gripas radītajām komplikācijām ir miruši 35 cilvēki, kas ir lielākais mirušo cilvēku skaits no gripas komplikācijām, kāds Latvijā pēdējo gadu laikā ir reģistrēts. Piemēram, 2006./2007.gada gripas sezonā bija desmit nāves gadījumi, 2007./2008.gada sezonā - trīs gadījumi, bet iepriekšējā gada gripas sezonā - divi nāves gadījumi.