Jaunā gripa un grūtniecība. Ko darīt?

Jaunā gripa un grūtniecība. Ko darīt?

22. Jul 2010, 12:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pandēmiskās gripas vīruss H1N1 šogad cirkulēs kopā ar sezonālās gripas vīrusu 2009/2010 gada mijā.

 

Grūtnieces vienmēr gripas sezonas laikā atrodas riska grupā, jo bērniņa gaidīšanas laikā samazinās māmiņas imunitāte.

 

Ja topošai māmiņai parādās pirmie gripas simptomi, uzreiz ir jāzvana ģimenes ārstam, lai noskaidrotu nepieciešamo ārstēšanās terapiju. Pretvīrusa līdzekļi palīdz tikai pašā slimības sākumā, tāpēc svarīgi ārstēšanos uzsākt nekavējoties.

 

Ģimenes ārsti iesaka grūtniecēm vakcinēties pret sezonālo gripu (vakcīnas Latvijā pret šo gripu ir pieejamas).

 

Ko darīt, ja esmu stāvoklī un man ir H1N1 gripa?

 

Pirmkārt, zvani ārstam, ja Tev ir šādi simptomi:

 

-       paaugstināta temperatūra

-       rejošs klepus

-       sāpošs kakls

-       lauzoša sajūta kaulos

-       galvas sāpes

-       slikta dūša

-       vemšana

-       caureja

 

Risks pieaug, ja pēdējā laikā ir bijis kontakts ar kādu inficēto personu.

Diemžēl tieši jaunās gripas vīruss noris diezgan smagi tieši grūtniecēm. Tas var izsaukt priekšlaicīgas dzemdības vai pneimoniju, tāpēc slimības pašā sākumā ir ļoti svarīgi sazināties ar ārstu!

 

Ko es varu darīt, lai aizsargātu sevi, savu bērniņu un ģimeni?

 

Pagaidām nav efektīvāka veida, kā aizsargāties no saslimšanas kā vakcinācija – gan pret sezonālo gripu, gan pandēmiskās gripas H1N1 vīrusu.

Grūtniecēm rekomendē abas potes jau šogad, kamēr abi gripas vīrusi cirkulē apkārt. Sezonālās gripas pote aizsargā gan māti, gan bērnu no saslimšanas.

Pretvīrusa līdzekļi – tādi kā Tamiflu vai Relenza var palīdzēt tikt galā ar jauno gripu, taču to lietošanu grūtniecei ir noteikti jāsaskaņo ar ārstu (tie ir recepšu medikamenti), jo devas ir atšķirīgas kā parastiem pacientiem.

 

Vai grūtniecei ir droši saņemt pretgripas poti?


Sezonālās gripas vakcīnas ir bijušas pieejamas un lietotas grūtniecēm jau vairāku gadu garumā un neizraisa bīstamas blakusparādības ne mātei, ne gaidāmajam bērnam.

Arī pandēmiskās gripas potes ir izstrādātas ciešā kontrolē, un dažas no tām ir droši lietojamas grūtniecēm (jautājums – kādu poti iepirks Latvijā?)

Jaunās pretgripas potes ir lietojamas arī bērniem no 6 mēnešu vecuma.

 

Vai ir pretgripas vakcīnas, kas grūtniecēm nav paredzētas?

Ir vairāku veidu pretgripu vakcīnu, gan pret sezonālo, gan jauno – pandēmisko gripu – gan injicējamas, gan kā nazālais sprejs (inhalējamas caur degunu).

Grūtniecēm paredzētas injicējamās vakcīnas, kuras parasti injicē rokas muskulī (nazālais sprejs nav piemērots topošajām māmiņām, taču ASV to lieto bērniem no 2 gadu vecuma un arī ar krūti barojošām mātēm, pēc dzemdībām).

 

Vai sezonālo pretgripas poti var saņemt vienā laikā ar H1N1 vakcīnu?

 

 Jā, šīs abas potes grūtniece var saņemt vienā dienā, bet tās injicē dažādās ķermeņa vietās (piemēram, vienu labā rokā, otru – kreisā).

 

Vai H1N1 vakcīnas ir drošas grūtniecēm?

 

Nav pierādīts, ka tās ir nedrošas. Pētījumi, kuros tiek pārbaudīta šo vakcīnu drošība, tika veikti uz veseliem bērniem, pieaugušajiem un arī grūtniecēm, notiek tagad un tie nav vēl pabeigti.

 

Iepriekš tika pārbaudīta šo vakcīnu drošība uz veseliem pieaugušajiem un bērniem, bet ne uz grūtniecēm. Katrā ziņā, šo pētījumu rezultāti uzrādīja līdzīgu efektivitāti kā sezonālās gripas vakcīnu pārbaudēs.

 

Vai H1N1 vakcīnās ir bīstamas vielas, kas varētu nodarīt kādu ļaunumu grūtniecei?


Adjuvanti vai skvelēns – tās ir vielas, kas pievienotas vakcīnai, lai padarītu tās iedarbību efektīvāku. Šīs vielas ir sastopamas pretgripas potēs, bet jājautā ārstam pēc potes instrukcijas un jāizrunā iespējamās blakusparādības.

Grūtniecēm nepieciešama 1 vakcīnas deva.

 

Ģimenes ārstam ir jāpalūdz vienkārša analīze, kas uzrādītu, slimības simptomiem sākoties, tā ir gripa vai nav? Un vai tā ir t.s. cūku gripa! 


Ko vēl var darīt, lai pasargātos no gripas?

 

Ievēro dažus higiēnas pasākumus:

 

-       lieto aizsargmasku, lai izvairītos ieelpot inficētus gaisa pilienus (gripa ir gaisa pilienu infekcija!);

-       kad šķaudi vai izšņauc degunu, aizklāj muti un degunu ar salveti, lai neinficētu pārējos;

-       izlietotos kabatas lakatiņus izmet atkritumu kastē;

-       bieži mazgā un dezinficē, ja iespējams, rokas (Māmiņu Klubs rekomendē lētu, bet efektīvu uz spirta bāzes veidotu dezinfekcijas līdzekli Septivon. Tas nopērkams aptiekās!)

-       rokas mazgā ar siltu ūdeni un antibakteriālajām ziepēm;

-       neaizskar ar nemazgātām rokām muti vai acis. Vīrusu baktērijas izplatās caur gļotādu;

-       izvairies no cieša kontakta ar slimiem cilvēkiem.

-       Nekrīti panikā! Šī nav bīstamāka gripa par jebkuru citu gripu! Neklausi mediju saceltai ažiotāžai!

-       Ēd veselīgi un domā labas domas! Lieto pārtikā daudz vitaminizētu dabisku dzērienu!

 

Kamēr skaidrības par jaunās gripas vakcīnām nav, VM aicina vakcinēties pret sezonālo gripu

Kā aģentūru LETA informēja VM pārstāve Egita Pole, speciālisti ir vienisprātis, ka jāvakcinē bērni, grūtnieces, hroniskie slimnieki un medicīnas personāls.

 

 

12. Nov 2009, 19:24

Līdz šim brīdim , neviens speciālists nav atbildējis- kādas sekas uz manu grūtniecību var atstāt vīrus H1N1? Pneimonija-plaušu karsonis var arī būt sekas pie lielākas saaukstēšanās, bronhīta, parastāsgripas. Priekšlaicīgas dzemdības- kapēc? Kas tieši ir izraisītājs? Kāpēc uz konkrētiem jautājum nav konkrētu atbilžu?
Man personigi vēl interesantāku šo visu padara fakts, ka sabiedrībā augsti stāvoša persona, kas vēl nesen televīzijā stāvēja un krita par pretgripas potēm, bet nepilnus 10 gadus atpakaļ, stāvēja un krita pret obligātajām potēm jaundzimušajiem un savus bērnu nevakcinēja. Kā arī neieteica to darīt citiem.
Runājot par vakcīnu drošibu un piemērotību grūtniecēm- esmu dzirdējusi 3 variantus. 1. Visas trīs vakcīnas ir drošas un piemērotas grūtniecēm; 2. tikai viena no vakcīnā ir paredzēta grūtniecēm; 3. Neviena nav droša. (??????)
Masu mēdijos izskanēja info, ka par to vai labaratoriski pārbaudīs vai pacientam ir H1N1,izlems ģimenes ārsts, bet vispār to darīs hospitalizētajiem un smagiem gadījumiem. Man kā grūtniecei , kas ar visu ģimeni priekšgalā ir izslimojuši mistisku vīrusu, kura pazīmes ir tuvu H1N1 vīrusam, pat nepiedāvāja , kā riska grupas pārstāvei, veikt analīzes. Bet iesaka pie pirmās iespējas vakcinēties. Ja es to izdaru, bet izrādās, ka esmu vīrusu jau izslimojusi? Ko tad? Kādas sekas tad tas atstās uz augli un manu veselību?
Kā var gaidīt, ka (ja vispār pote parādīsies) es iešu potēties?

Kā arī jautājums un lūgums Māmiņu Klubam. Es ļoti labprāt gribētu dzirdēt cien. Ivara Kalviņa kunga viedokli par vīrusu, poti, grūtniecību. Vai tas būtu iespējams? I.Kalviņa kungs ir Latvijas Zinātņu akadēmijas Organiskās sintēzes institūta direktors, ķīmijas zinātņu doktors.