Jau augustā Bērnu slimnīcas vecāku mājā plānots piedāvāt naktsmājas slimo bērnu vecākiem

Jau augustā Bērnu slimnīcas vecāku mājā plānots piedāvāt naktsmājas slimo bērnu vecākiem

25. Nov 2010, 15:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavasarī pabeidzot Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vecāku mājas celtniecību un laikus sākot tās aprīkošanu, jau augustā tajā varētu sākt dzīvot pirmie vecāki, kuru bērni ārstēsies slimnīcā, aģentūru LETA informēja kustības "Lielie bērnu slimnīcai" pārstāvis Kaspars Līcītis.

 

Kā pastāstīja Līcītis, ar šobrīd savāktajiem līdzekļiem pietiekot mājas celtniecības pabeigšanai pavasarī. Saziedoti tika 340 000 latu projekta "Saulainas dienas mūsu bērniem" laikā, kurā līdzekļu vākšanā aktīvi iesaistījās arī "Lielie". Tāpat šodien Bērnu slimnīcas fondam vēl trūkstošos 21 000 latu nodeva "Rimi".

 

"Rimi" līdzekļi tika savākti, pārdodot kustības "Lielie bērnu slimnīcai" pērn izdoto kalendāru. Tāpat uzņēmuma pārstāve Zane Eniņa aģentūrai LETA pastāstīja, ka no 21 000 latu, kas šodien tika nodots fondam, aptuveni puse ir paša uzņēmuma ziedojums vecāku mājas celtniecībai. Eniņa arī norādīja, ka vecāku māja ir ļoti nepieciešama, tāpēc uzņēmums, iespējams, arī nākotnē varētu iesaistīties mājas izveidē.

 

Līcītis pastāstīja, ka, visticamāk, mājas iekārtošanai tiks uzsāktas sarunas ar mēbeļu un sadzīves tehnikas ražotājiem un izplatītājiem par nepieciešamo lietu iegādi, tāpat tiks turpināta arī ziedojumu vākšana, jo paralēli mājas labiekārtošanai ir nepieciešami aptuveni 150 ērti krēsli, kurus varētu izvietot pie slimo bērnu gultiņām slimnīcā. Ne visi vecāki vēlēsies atstāt savu bērnu, tāpēc viņu ērtai atpūtai būtu nepieciešami šādi krēsli, skaidroja Līcītis.

 

Viņš arī atzina, ka pēc pēdējiem notikumiem Bērnu slimnīcā, kad tika apšaubīta iepirkumu likumība iestādē, ziedotāju aktivitāte bija mazinājusies, taču kustība pārbaudīja, vai savāktā nauda nonāk tiem mērķiem, kuriem tā ziedota. Ņemot vērā, ka par vecāku mājas projektu atbild Bērnu slimnīcas fonds, kustība ir pārliecinājusies, ka viss notiek likumīgi un nauda nonāk projekta īstenošanai.

 

"Grūti noticēt, ka lielākais darbs jau paveikts. Vecāku māja, iespējams, ir visvērienīgākais projekts Latvijas vēsturē, kas pilnībā realizēts par saziedotiem līdzekļiem," stāsta Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa. "Mēs centīsimies, lai grūtos brīžos bērnu vecāki te justos kā mājās," solīja Dambiņa.

 

Plānots, ka vecāku mājā vienlaicīgi varēs uzturēties aptuveni 25 vecāki. Viņu ērtībām šeit būs virtuve, kā arī iespēja izmazgāt veļu, atpūsties.

 

Vecāku māja nepieciešama ģimenēm, kam nākas slimnīcā pie sava bērna pavadīt nakti vai garāku laika posmu. Šī problēma īpaši skar tos, kam dzīvesvieta ir ārpus Rīgas un kas pagaidām spiesti meklēt naktsmājas pie radiem vai paziņām Rīgā. Vecāku māja dos iespēju mātēm un tēviem diennakti būt mazā slimnieka tiešā tuvumā, tas ļoti nepieciešams pacienta drošības sajūtai. Vecāku mājā būs pārnakšņošanas iespējas, vannas istabas, virtuve un cits sadzīvei nepieciešamais. Tajā kaut uz brīdi varēs atvilkt elpu atpūtas istabā, jo tikai atpūtušies un līdzsvaroti vecāki palīdzēs bērnam ātrāk izveseļoties un labāk justies slimnīcas apstākļos.

25. Feb 2010, 21:25

Ļoti laba un atbalstāma ideja !!!!
Tiešām prieks, ka par to ir padomāts.