Izvēlamies piemērotāko kožamo mantiņu mazulim zobiņu nākšanas laikā

Izvēlamies piemērotāko kožamo mantiņu mazulim zobiņu nākšanas laikā

30. Oct 2011, 21:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai atvieglotu bērniņa sāpes zobiņu nākšanas laikā, lieti noder kožamās rotaļlietas. Par to, kā izvēlēties zobu riņķi tieši Tavam mazulim, lasi turpinājumā!

Zobu riņķi bieži vien ir pats labākais līdzeklis, ko vari piedāvāt savam mazulim laikā, kad nāk zobiņi. Tie ir izgatavoti no dažādiem materiāliem - metāla, gumijas vai plastmasas, atliek vien izvēlēties piemērotāko tieši Tava mazuļa vajadzībām.

Vienkāršākie zobu riņķi ir arī visuzticamākie - tie parasti izgatavoti no viengabalaina materiāla, kas līdz minimumam samazina aizrīšanās risku ar kādu no detaļām.

Par to, kuri - metāla, plastmasas vai gumijas – zobu riņķi ir labāki, viedokļi atšķiras. Metāla riņķi parasti ir izgatavoti no sudraba, kas tiek uzskatīts par augstākas klases materiālu, un tādējādi šīs rotaļlietas izpelnās lielāku uzticamību. Tā kā sudrabs ir reaktīvs netoksisks metāls, tas nerada nekādus draudus bērna veselībai un dzīvībai. Vēl jo vairāk - metāla zobu riņķus var daudz ātrāk atvēsināt ledusskapī, kas paaugstina to efektivitāti.

Kad mazuļa smaganas saskaras ar auksto zobu riņķi, bērniņš jūtas labāk, jo aukstums atvieglo sāpes, pazeminot smaganu temperatūru un bloķējot sāpju receptorus. Tāpat aukstums var remdēt piepampumu un niezi, kas rodas, kad mazie zobiņi mēģina „izlauzt” sev ceļu caur smaganām.

Plastmasas zobu riņķu lielākais trūkums ir dažādu ķīmisku vielu esamība to sastāvā. Protams, veikalu plauktos nonāk pārbaudīti un kvalitatīvi produkti, tomēr, pirms iegādāties plastmasas riņķus, vienmēr vajadzētu pievērst uzmanību instrukcijai un pārbaudīt, no kā tie izgatavot, vai materiāli ir hipoalerģiski. Tāpat jāpievērš uzmanība, lai šī materiāla zobu riņķiem nebūtu asu malu, kas varētu savainot mazuli.

Latvijā visbiežāk tiek iegādātas tieši gumijas kožamās rotaļlietas. Gumijas izstrādājumiem ir tā priekšrocība, ka tie nav ne par cietu, ne par mīkstu – tie ir ideāli piemēroti mazuļa zobiņu nākšanas laikam, turklāt no šī materiāla izgatavotas rotaļlietas ir viegli kopjamas. Vienīgais, no kā jāizvairās, ir zobu riņķa nolietošanās. Ja mazulis ar zobiņiem atkodis kādu kožamās rotaļlietas gabaliņu, tas nekavējoties jāizmet, lai novērstu aizrīšanās risku.

Gumijas zobu riņķu ražotāji savā attīstībā ir gājuši tālāk un radījuši triju līmeņu kožamo rotaļlietu sēriju, kas paredzētas tieši tām smaganām, kas ir jūtīgas - priekšzobu (1.līmenis), acu zobu (2.līmenis) un dzerokļu (3.līmenis) nākšanas laikā.

Priekšzobu kožamā rotaļlieta veidota tā, lai tā derētu mazāko bērniņu rociņām un mutītēm un remdētu sāpes priekšējo zobu nākšanas laikā. Acu zobu kožamajām rotaļlietām ir gan cietā, gan mīkstā kožamā virsma, turklāt šo rotaļlietu atvēsināšanas nolūkos var ievietot arī ledusskapī. Savukārt dzerokļiem paredzētajiem zobu riņķiem ir vairāki rotaļīgi elementi, kas palīdz mazulim novērst uzmanību no sāpēm, ko rada zobiņu nākšana. Arī šīs kožamās rotaļlietas drīkst atvēsināt, ievietojot ledusskapī.

Atgādinām- Ne visi zobu riņķi paredzēti sasaldēšanai. Saldējot zobu riņķi, kas nav paredzēts šādam mērķim, palielinās iespēja, ka mazulis var saindēties ar tā materiālu vai zobu riņķī iepildīto šķidrumu.

Pastāsti, kā Tu atvieglo sāpes sava mazuļa zobu nākšanas laikā? Kādas kožamās rotaļlietas izmantoja Tavs mazulis?

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

NUK Kožamais riņķis astotnieks

NUK aukstais kožamais riņķis 

NUK Kožamais riņķis PLUG+PLAY