Izvēlamies maisījumu mazulim!

Izvēlamies maisījumu mazulim!

09. Oct 2010, 16:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mums tikai tā var šķist, ka izvēlēties piena maisījumu ir vienkārši. Mēs ieejam veikalā un nopērkam to, kura bundža mūs uzrunā. Taču tā nevajadzētu darīt.

 

Ir ieteicams padomu jautāt sava bērna ārstam un noteikti papētīt dažādu piena maisījumu saturu. Vērtīgāki būs tie, kuri satur visus nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas un maisījumi, kuros ir omega 3 un omega 6 taukskābes, kas palīdz attīstīties mazuļa smadzenēm un domāšanai. Tomēr ir jālūko, lai bērnam neparādās alerģiskas izpausmes.

 

Alerģija no piena maisījuma var izpausties dažādi. Gastroenteoloģe Inita Kaže stāsra, ka tā var būt kā šķidra vēdera izeja ar nepatīkamu smaku, var būt izsitumi, pumpas uz ādas, apsārtuši vaigi, fēces ar asins stīdziņām un gļotu piejaukumu, kas ir raksturīga pazīme arī govs piena alerģijai. Var būt arī atgrūšana pēc ēšanas.

 

Bērniņam pie piena laktozes nepanesības ir šķidra vēdera izeja ar tādu skābu smaku, ar gāzes piejaukumu un var nāk arī ar strūklu. Taču, ja bērniņš attīstās labi un svarā pieņemas optimālā daudzumā, šī problēmiņa parasti pazūd pēc 5-6 mēnešu vecuma, kad ir pilnveidojies zarnu trakts, ir pietiekami fermenta, kas sašķeļ piena cukuru un nerada šķidro vēdera izeju.

 

Ja mazajam veidojas vēdera aizcietējums, būtiski ir atcerēties, kad mazulim pirmo reizi izgāja vēders – pirmajās 24 stundās pēc dzimšanas vai vēlāk. Ja puncis ir izgājis pirmajās 24 stundās, tas liek domāt, ka tā nav ļoti nopietna pataloģija, ja otrajās 24 stundās pēc dzimšanas, tas liek domāt par nopietnu pataloģiju, saslimšanu vai saistīts ar kādu iedzimtu vielmaiņas saslimšanu.

 

Ja barojat mazo ar krūti, taču bērniņam parādās alerģija, jāmēģina izslēgt no savas ēdienkartes tos produktus, kuri sagādā problēmas. Tomēr jālūko, lai nav tā, ka ēdat vien griķus un rīsus, jo arī māmiņai ir jāsaņem pilnvērtīgs uzturs.

 

Ja Tavam mazulim nav alerģijas pret piena maisījumu, ieteicams to nemainīt, mainot maisījumus, var rasties bērnam veselības problēmas.

 

Mainot maisījumus, vienmēr ir jākonsultējas ar ārstu, tad patiešām izlems vai jāmaina maisījums vai nav jāmaina.

 

Bērna pilnvērtīgai attīstībai, pieniņš jāsaņem vismaz līdz 3 gadu vecumam. Ja mazais ir alerģisks, tad tas noteikti nedrīkst būs govs piens, mazāk alerģisks ir kazas piens vai arī gatavs piena maisījums. Līdz gada vecumam mēs noteikti iesakām lietot piena maisījumu, līdz 3 gadu vecumam iesaka dot specializēto pienu, kurš tiek tehnoloģiski apstrādāts, lai nerastos citas veselības problēmas bērnam tālākajā dzīvē.

 

Būtiski ir piena maisījumu pareizi pagatavot – vispirms pudelītē ieliet ūdeni un tad bērt nepieciešamo daudzumu piena maisījuma, jāseko līdzi, lai ir atbilstoša ūdens temperatūra un maisījumam nav beidzies lietošanas termiņš.

 

Māmiņ, atceries, ja reiz esi atradusi piena maisījumu, kurš mazulim labi iet pie dūšas un neveidojas alerģijas, pie tā arī pieturies, jo nevajadzētu bērnu pārvērst par eksperimenta trusīti un izmēģināt visus maisījumus pēc kārtas.

 

1

Kā Tu atradi īsto piena maisījumu savam mazulim? Pēc kādiem kritērijiem vadījies?

18. Jan 2010, 10:16

Mēs jau uzreiz pēc dzemdībām sākām piebaroties, bija problēmas ar pašas pienu. Pirmais bija Nestle maisījums, pēc tam iemēģinājām un kādu laiku lietojām Aptamil, tagad esam apstājušies pie Milumil. Ar Aptamil bija viena nepatīkama lieta - bēbis daudz atgrūda, Nestle nelabprāt ēda.