Ieteikumi ceļojumiemi visai ģimenei

Ieteikumi ceļojumiemi visai ģimenei

23. Jan 2011, 17:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Krīze Latvijā lielā mērā ietekmē cilvēku dzīvi, BET cilvēki joprojām turpina ceļot. Lai gūtu prieku, aizmirstos, piedzīvotu jaukas un neaizmirstamas emocijas. Padomos, par ceļošanu ar bērnu, dalās Reval Hotel Latvija pārstāve Aiga Lapiņa, Impro ceļojumu konsultants Uldis Kleperis, māmiņa Ieva Cīrule.

 

Pirms skatīties uz tālām ārzemēm, der izpētīt tās iespējas, ko dod Latvija.

 

Māmiņa Ieva iesaka, novērtēt, cik ilgu laiku bērns var nosēdēt mašīnā, bez liekiem kašķīšiem. Jāsāk būtu ar īsākiem maršrutiem, 40 minūtes gariem. Pēc tam laiku palielinot. Šādi mazulis arī vienmērīgāk pieradīs pie pārvietošanās auto.

 

Ceļojumu iespējas Latvijā:

 

Takas. Dažādas piedzīvojumu vai pastaigu takas var būt kā vienojošais elements starp dažādām paaudzēm, kurām ir atšķirīgas intereses.

 

Mazākiem bērniem, 4-5gadi, interesanta ir Tērvetes dabas taka, ar pasaku tēliem, rūķīšiem. Bērnu aizrauj iespēja pašam pētīt karti, meklēt to vietu, kur esam un kur vēlamies nokļūt. Šīs takas piedāvā arī īpašas programmas bērniem. Jauka vieta, kur rīkot pikniku, ir arī Zaķīšu pļaviņa, Vilcē.

 

Vecākiem bērniem interesantākas jau ir atraktīvākas un ekstrēmākas takas, piemēram, „Mežakaķis”, tas bērniem sākot no 12. gadiem. Tāpat rodeļu trases ir iemīļotas. Izvēloties izklaides bērniem, jārēķinās, ka viņi grib iet un lēkt, takām jābūt aktīvām. Diez vai bērna uzmanību piesaistīsiet ar muzeja apmeklējumu, ja vien tas nav Motormuzejs.

 

Interesanta gan maziem, gan lieliem varētu būt leģendām apvītā Minhauzena taka, Duntē.

 

Svarīgi, pirms izvēlēties galamērķi, ir noskaidrot kādas ir attiecīgās vietas iespējas. Vai ir kāda vieta, kur paēst, siltajā laikā lielāka interese ir par piknika vietām.

 

Informāciju par takām, atpūtas vietām, piknika vietām var uzzināt internetā. Latvijas Valsts mežu sakoptās teritorijas atzīmētas www.mammadaba.lv, tāpat var skatīties arī rajonu mājas lapas, piemēram, www.talsi.lv, vai www.cesis.lv.

 

 

Gulēšana

 

Gan ceļojot pa Latviju, gan braucot uz ārzemēm svarīga ir vieta, kur nakšņot. Ja pieaugušie var gulēt mašīnā vai teltī, tad mazākiem bērniem vajadzīgs komforts un siltums.

 

Pirms rezervēt numuriņu viesnīcā, svarīgi noskaidrot vai tiek piedāvāta bērnu gultiņa, krēsliņš, ūdens sildītāji. Tas viss ir ļoti būtiski, jo ne vienmēr mēs varam visu vajadzīgo paņemt līdzi.

Viesnīcas Reval Hotel Latvija pārstāve uzsver, ka viņu viesnīcās ir īpaši piemēroti numuriņi ģimenēm ar bērniem, kur ir gan bērnu gultiņa, atpūtas stūrītis, krēsliņš, arī ūdens sildītājs. 

 

Reval Hotel tīkla viesnīcas ir patīkams izņēmums, Impro pārstāvis norāda, ka lielākoties viesnīcas nav piemērotas bērnu uzņemšanai, kas ļoti apgrūtina viesnīcas izvēli.

 

Ko ņemt līdzi garākos ceļojumos (māmiņas Ievas pieredze)

 

  • gultiņa
  • tējkanna( ar iespēju uzsildīt ūdeni dažādās temepratūrš)
  • piena konteineri, kur ēdiens jau sadalīts pa porcijām
  • drēbītes,
  • autiņbiksītes

 

Vislabāk pirms ceļojuma sastādīt sarakstu, lai vieglāk paņemt visu līdzi un nebūtu nekas jāpērk. Sastādot šādu sarakstu, jāatceras, ka noteicošais ir bērns un viņa vēlmes.

 

Ceļojumi uz ārzemēm

 

Protams, ka ceļojuma maršrutu un galamērķi nosaka cena, kā arī tas vai dosimies ceļā ar auto, vai lidmašīnu.

 

Ja ir iespēja, tad, protams, ka ērtāk ceļot ar lidmašīnu, bērnam šī lidojuma cena nav augsta, turklāt pieredze rāda, ka bērns lidojumu pārcieš daudz vieglāk nekā pieaugušie.

 

Kurp doties?

 

Impro pārstāvis iesaka sākt ar kaimiņvalstīm. Lai arī tik līdzīgas, bet tai pat laikā, TIK atšķirīgas. Ir vērts apskatīt Igaunijas dabu- salas, ūdenskritumus. Tāpat skaistās un sakoptās pilsētas. Lielākajās pilsētās, Hāpsalā, Pērnavā, Tallinā, ir iespēja izīrēt divriteņus un doties jaukā braucienā pa veloceliņiem. Vai baudīt Lietuvas piedāvātās iespējas, Jūras muzeju, Kuršu kāpu. Lai arī tā būtu nedēļas nogale, atpūta un jauni iespaidi garantēti.

 

Vecāki, pēdējos gados, ir iecienījuši eksotiskas un siltas zemes, bet vai bērnam būtu interesanti 9 dienas plunčāties par baseinu? Izvēloties ceļa mērķi, ceļojumam ar bērnu, tomēr jāņem vērā viņa vēlmes, tad būs prieks gan vecākiem, gan bērnam.

 

 

Pediatre Anna Birka, uzsver, ka pirms ceļojuma būtu jākonsultējas ar ģimenes ārstu, par to, kādi medikamenti būtu jāņem līdzi, jo ārzemēs zāles ir daudz sarežģītāk nopirkt. Uz atsevišķām valstīm vajadzīga arī īpaša vakcinācija, vai kādas zāles, lai izvairītos, piemēram, no malārijas.

 

 

Lai arī valstī ir krīze, tomēr jādomā, kā izrauties no ikdienas, lai neslīgtu depresijā un iegūtu spēkus darboties tālāk!

 

Vai arī Tava ģimene šajā gadā plāno kādu izbraucienu? Neaizmirsti par to pastāstīt, iesūtot savu stāstu un bildītes šeit!