Ieteikumi bērnistabas iekārtošanai

Ieteikumi bērnistabas iekārtošanai

07. Jun 2010, 14:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Interjera dizainere Anna Butele stāsta, kā iekārtot istabu bērniem un kādus pamatprincipus ņemt vērā, izvēloties apdares materiālus.

 

Galvenais pamatprincips, ko ņemt vērā, iekārtojot mazuļa istabu, ir- iekārtot istabu tā, lai bērns tur gribētu uzturēties un lai telpa būtu aktuāla šim bērnam. Tā kā bērns izaug ātri, tad, iekārtojot vidi, vajadzētu domāt uz priekšu un netaisīt istabu bērnišķīgi naivu ar kaķiem un zaķiem, jo šī tēma pavisam drīz zaudēs aktualitāti.

 

Protams, izvēloties krāsas bērnistabā var izvēlēties bērnu krāsas, tomēr būtu jābūt labam krāsu salikumam, piemēram, nekrāsot visu istabu rozā, bet pieskaņot melnus aksesuārus, jo, kā zināms, melns piestāv visam. Šādi dažādu krāsu salikumi padara telpu mūsdienīgu un visbiežāk tā spēs kalpot ilgāku laiku.

 

Vecumposmi, iekārtojot istabu

 

Interjera dizainere Anna Butele uzskata, ka 3 gadnieka un 8 gadnieka istabas interjers īpaši neatšķiras, vienīgi mēbeļu lielums ir atšķirīgs. Dizainere iesaka neizcakināt istabu un neizvēlēties mēbeles ar noapaļotiem stūriem, jo bērnam ir jāiet, jādarbojas un jāiepazīst pasaule. Turklāt bērnu attīstību rosinās nevis bēbiska istaba, bet gan tāda istaba, kurā bērns vēlas darboties un dzīvoties.

 

Ierasts, ka bērns dzīvo istabā, kuru pati mamma ir iekārtojusi, nejautātot bērnam, ko viņš vēlētos. Tādēļ pēc iespējas vajadzētu izzināt bērna vajadzības un vēlmes, jo jau sākotnēji tā ir bērnistaba, tāpēc, lai bērns vēlētos tur uzturēties.

 

Materiālu izvēle

 

Ļoti pateicīgs materiāls bērnistabas mēbeļu izveidei ir koks, jo to var kaut 100 reižu pārkrāsot. Anna Butele bilst, ka arī skapis nav gadsimta pirkums, tāpēc labāk izvēlēties visas mēbeles no tāda materiāla, ko var pārkrāsot vai atjaunot. Tas ir īpaši svarīgi, ja mājās ir bērns, kurš vēlas radoši izpausties uz sienām un mēbelēm. Vecākiem tiks aiztaupītas galvassāpes par sabojātajām mēbelēm, bet bērnam tiks prieks par paveikto.

 

Racionālākais grīda segums arī būtu koka grīda vai linolejs, kas būtu viegli kopjams. Izvēloties paklāju kā grīdas segumu visā istabā, jārēķinās, ka noteikti parādīsies pleķi un skats vairs nebūs īpaši glīts. Tādēļ, ja vecāki vēlas apvienot racionālu izvēli ar taustei patīkamu materiālu, tad vislabāk visā istabā ieklāt koka, korķa vai linoleja segumu, kur kāda daļa būtu segta ar paklāju.

 

Krāsu izvēle

 

Istabas krāsas vajadzētu izvēlēties uz ūdens bāzes veidotās. Ja runā par toņiem, tad Anna Butele iesaka izvēlēties visa spektra krāsas un istabu sadalīt kā zonās. Zināms, ka pasteļtoņi nomierina, savukārt spilgtas rosina uz darbību, tāpēc šo sakarību var izmantot savā labā. Var izvēlēties sienas spilgtās krāsās un mēbeles- mierīgos toņos vai otrādi, bet istabā noteikti kaut kam vajadzētu būt spilgtam un aktīvam, kas piesaistītu uzmanību.

 

Istaba- vieta bērna attīstībai

 

Anna Butele bērna attīstībai iesaka veidot interjeru tā, lai bērns istabā varētu darboties. Kā to izdarīt? Piemēram, vienu sienu atstāt baltu un ļaut viņam radoši izpausties ar krāsām, zīmuļiem, flomāsteriem. Ja nepatīk doma par paliekošiem zīmējumiem, tad labs risinājums ir arī piestiprināma tāfele pie sienas. Viennozīmīgi- bērniem, kas aug un attīstās, viena A4 lapa ir par mazu!

 

Bērni mēdz būt haotiski un nekārtība bērnistabā ir pavisam ierasta parādība, tāpēc, izvēloties mēbeles un interjera priekšmetus, izvēlēties tādus, kas nerada „atvērtības”  efektu- skapji, grozi utt, lai viss liekais būtu viegli paslēpjams. Turklāt kastes arī palīdzes sistematizēt rotaļlietas, kas kļūst arvien vairāk.

 

Lai veicas izveidot skaistu interjeru!