Homeopātija ārstē nevis slimību, bet slimnieku: homeopātijas vēsture

Homeopātija ārstē nevis slimību, bet slimnieku: homeopātijas vēsture

24. Feb 2012, 22:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Homeopātija kā oriģināls klīniskās medicīnas virziens ir izveidojusies 18.gadsimtā vācu ārsta Zāmuela Hānemaņa pūliņu rezultātā. Homeopātiskā ārstniecības metode ļoti drīz iekaroja Eiropu un turpmāk kļuva ļoti populāra arī visā pasaulē.

 

Vēl karalienes Viktorijas laikā, pārliecinājusies par homeopātiskās ārstniecības efektivitāti, angļu karaliskā ģimene par savu ārstu izvēlēties ārstu homeopātu, nevis tradicionālo ārstu. Jau vairāk nekā 150 gadus par karaliskās ģimenes veselību rūpējas ārsts homeopāts.

 

19.gadsimta vidū Hānemaņa idejas sasniedza arī Latviju. 1833. gadā tika atvērta homeopātiskā aptieka Rīgā, kas bija pirmā ne tikai Baltijā, bet arī Krievijā.Rīgā radās pirmie ārsti homeopāti, bet nebija iespējams pagatavot zāles, jo Z. Hānemanis vienlaikus ar jauno ārstēšanas metodi bija izstrādājis speciālu zāļu pagatavošanas tehnoloģiju.

 

Homeopāti vadījās pēc principa "līdzīgs jāarstē ar līdzīgu" (similia similibus curantur), no šejienes arī radies nosaukums (gr.homois- līdzīgs, tāds pats, pathos- slimība). Mūsdienu izpratnē homeopātija ir mikrodevu sistēma, kas iedarbojas uz slimnieka (slimā organisma) pašregulācijas mehānismiem un stimulē pašizārstēšanos. Pats Z. Hānemanis to aprakstīja tā: mikrodevās lieto līdzekļus, kas lielās devās izraisītu šīs slimības simptomus.

 

Homeopātijas pieaugušā popularitāte saistīta ar diviem apstākļiem: pirmkārt, tās pilnīgs nekaitīgums un ideāla homeopātisko preparātu panesamība salīdzinājumā ar tradicionālās medicīnas līdzekļiem; otrkārt, mūsdienu homeopātija nebūt nenoliedz tradicionālās  medicīnas līdzekļus, bet gluži pretēji- sekmīgi tos izmanto. Tādējādi homeopātiskie ārstnieciskie preparāti un tradicionālās medicīnas līdzekļi viens otru papildina.

 

Šobrīd visa pasaule ir noraizējusies par ekoloģijas problēmām. Mēs sākam domāt ne tikai par apkārtējās vides ekoloģiju, bet arī sava organisma ekoloģiju. Šis jēdziens ietver gan veselīgu dzīves veidu, gan ārstniecības līdzekļus, kas nekaitētu cilvēka organismam, tāpēc homeopātiskie preparāti kļūst arvien populārāki.

 

Ja jums ir problēmas ar veselību, palīdziet savam organismam pašam uzveikt slimību, lietojot dabiskas zāles, kas radītas pēc divus gadsimtus eksistējošas klasiskās homeopātijas kanoniem.

 

Viena no homeopātijas ražotnēm ir DHU jeb Vācijas Homeopātiskā savienība, kas tika dibināta 1961.gadā un pašreiz ir viena no vadošajām homeopātisko preparātu ražotājām Vācijas tirgū, kuras idejas autors bija Vilmārs Švābe (Willmar Schwabe), kas ir viens no Vācijas homeopātijas pionieriem. Viņš vēlējās ieviest homeopātijas produkcijas standartus un viņa darbs ir cieši saistīts ar DHU izveidošanos mūsdienās.

 

Jau 19.gadsimta vidū bija liels pieprasījums pēc homeopātiskiem preparātiem, tomēr ražotās produkcijas kvalitāte reizēm bija pat ļoti apšaubāma, tāpēc Vilmārs Švābe, kurš bija neapmierināts ar šo situāciju attīstīja analītiskas metodes un definēja kvalitātes kontroles un organizēja, lai tas tiktu īstenots arī dzīvē.

 

1866.gadā, 2 gadus pēc tam, kad viņš ieguva farmaceita kvalifikāciju, viņš dibināja pats savu kompāniju- "Homöopatische Centralofficin Dr. Willmar Schwabe" (Central Homeopathic Dispensary Dr. Willmar Schwabe). Šī uzņēmuma dibināšanai bija jākļūst par pavērsiena punktu visā medicīnas vēsturē.

 

Saskaņā ar viņa stingrajiem kvalitātes kritērijiem, homeopātiskie līdzekļi tika ražoti rūpnieciskos daudzumos. 

 

1872.gadā viņš izstrādāja vadlīnijas "Pharmacopoea Homoeopathica Polyglottica" homeopātisko līdzekļu ražošanai, kas bija homeopātijas vēstures pavērsiena punkts.

 

Pavisam drīz Švābe izpelnījās vispasaules atzinību un viņa darbs tika iztulkots vairākās valodās. 1934. gadā jaunais izdevums tika oficiāli nodēvēts par Vācijas homeopātisko ārstniecības grāmatu "Deutsches Homöopatisches Arzneibuch" (German Homeopathic Pharmacopoeia).

 

1946.gadā Švābes kompānija mainīja atrašanās vietu no Leipcigas uz Karlsruhi. Šodien jau ceturtajā paaudzē tiek turpinātas ģimenes tradīcijas augu produkcijas un homeopātisko līdzekļu ražošanā un līdz ar to 1961. tika izveidota DHU, kas ražo arī bērnu homeopātisko preparātu sēriju, kas piemērota mazuļiem no dzimšanas brīža līdz 6 gadu vecumam.

Avots: www.mitela.lt

{fotoblog:1996}