Hēla: Rotaļlietām un apkārtējai videi jārosina bērna motivācija

Hēla: Rotaļlietām un apkārtējai videi jārosina bērna motivācija

23. Sep 2011, 16:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veikalu plaukti ir pilni ar dažnedažādām rotaļlietām. Tās skan, spīd, mirgo, spēlē pašas no sevis un it kā izklaidē bērnu. Bet vai zināji, ka bērnam daudz interesantāk būs rotaļlieta, kas ir pēc iespējas vienkāršāka un rosina bērna fantāziju? Par rotaļlietu izvēli mazuļiem stāsta fizioterapeite Klaudija Hēla.

 

 

Foto: Māris Lapiņš

 

Mājās nav jābūt veselai rotaļu kastei pilnai ar dažnedažādām krāsainām un neko neizsakošām rotaļlietām, kas spēlē, dzied, dejo pašas no sevis. Bērnam šādas rotaļlietas ātri vien apnīk, jo tās visu izdara pašas un, kamēr rotaļlieta darbojas pati, bērnam nav interesanti, jo tā nemotivē bērnu. nerosina fantāziju un nerada bērnā interesi kaut ko darīt.

 

Neticami, bet fakts- bērni priekšroku dotu katliem, bļodām, lakatiņiem, vienkāršiem kociņiem, kastēm un citām drošām sadzīves lietām, nevis krāsainām rotaļlietām! Pamēģini un Tu būsi pārsteigta!

 

Tāpat plašā rotaļlietu klāstā mazuļi apjūk, nezina, ko izvēlēties un ko darīt ar visu šo mantu kalnu. Pareizāk būtu atstāt pāris rotaļlietas un pārējās nolikt nostāk, tādējādi bērns vairāk pievērsīs uzmanību konkrētām rotaļlietām un mēģinās izdomāt, ko ar tām darīt.

 

Veidojot rotaļu vidi bērnam, jāvadās pēc principa- jo lielāks bērns, jo lielāks rotaļu laukums. Piemēram, jaundzimušajam nav vajadzīga vesela ar mantām, jo tāpat viņš tās visas nevar aptvert. Tieši otrādi. Jaundzimušajam nepieciešama ierobežota vide, ko var panākt ar pakaviņu vai spilveniem, izveidojot tādu kā ligzdiņu kāda bija mammas puncī un radot bērnā drošības sajūtu.

 

Augot bērnam lielākam, vide ir jāpaplašina un jāļauj bērnam brīvi kustēties, tādējādi nebūtu pareizi, ja bērns tiktu „iesprostots” sētiņā vai pusi dienas bērns atrastos ratos. Bērnam jāizveido piemērota vide uz grīdas, kur mazais var iepazīt pasauli, sevi un rotaļāties.

 

Kā Tu izvēlies mazulim rotaļlietas? Kā iekārto vidi rotaļām?

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Piesakies uz nodarbībām pie fizioterapeites Klaudijas Hēlas!