Govs piena lietošanai agrā zīdaiņu vecumā ir arī priekšrocības!

Govs piena lietošanai agrā zīdaiņu vecumā ir arī priekšrocības!

01. Jul 2010, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunākie pētījumi rāda, ka govs piena pagaršošana pirmajās divās dzīves nedēļās var pasargāt bērnu no govs piena nepanesamības attīstības.

 

Govs piena olbaltuma nepanesamība ir visbiežākā un visbīstamākā no piena alerģijām. Tā var izpausties kā izsitumi, elpošanas ceļu, gremošanas sistēmas problēmas, vai pat šoks un nāve.

 

Telavivas pētnieks Dr. Yitzhak Katz nonāca pie pārsteidošiem secinājumiem- govs piens ļoti agrā vecumā var mazināt govs piena nepanesamības attīstību. Viņš un kolēģi vienkārši vēlējās noskaidrot aplēses par bērnu skaitu, kas sirgst ar alerģiju un noskaidrot, cik bieži šī alerģija ir saistīta ar soju. "Mums pat nebija doma meklēt riska faktorus," viņš pastāstīja Reuters Health.

 

No 13'000 bērniem, kas piedalījās pētījumā, eksperti atklāja, ka 66(0,5%) ir piena alerģija - daudz mazāk kā bija iepriekš domāts.

 

Tāpat pētnieki atklāja, ka nav saistība starp govs piena un sojas alerģijām, par spīti iepriekšējiem pētījumiem, ka viens no 3 bērniem, kuram ir piena alerģija, ir arī alerģija pret soju.

 

"Soja ir diezgan saprātīga barošanas alternatīva bērniem ar govs piena alerģiju," norāda Katz.

 

Tas, ko ekspertu komanda konstatēja tālāk, vēl jo vairāk viņus ieinteresēja. Zīdaiņi, kas pirmo reizi tika baroti ar govs pienu 15 dienās vai vēlāk bija 19 reizes lielāks risks govs piena alerģijas attīstībai nekā tad, ja bērns bija barots ar govs pienu pirmajās divās dzīves nedēļās.

 

Nu ir arī pierādījumi govs piena labajām īpašībām agrārā vecumā. "Ir labi zināt, ka, ja Tu mazos daudzumos dod bērnam govs pienu, ir iespēja pasargāt imūnsistēmu no govs piena alerģijas vēlākā vecumā, tādējādi dabiski uz to reaģējot," atzīst ārste Kari Nadeau no Stenfordas Universitātes Kalifornijā.

 

Tāpat Nadeau norādīja, ka ir nepieciešami tālāki pētījumi, lai noteiktu labāko laiku,kad govs piens būtu vēlams un tāpat vērtīgi būtu pētīt, kā tas atsaucas uz bērniem, kad viņi aug lielāki.

 

Viņa brīdināja, ka agrāra barošana ar govs pienu nav garantija, ka bērnam nebūs alerģija. "Vienmēr, kad bērnam ir izsitumi vai sākas vemšana pēc kāda ēdiena, viņš ir jāparāda ārstam un jāpārbauda uz alerģijām."

 

Katz norāda, ka pētījums nav jāuzskata par krūts barošanas noliegumu, drīzāk viņš iesaka to miksēt ar govs pienu agrārā vecumā.

Avots: www.reuters.com

Kādā vecumā Tavs mazais pirmo reizi pagaršoja govs pienu? Ja vēl neesi devusi, pastāsti, kad plāno to darīt! Kādas ir Tava bērnu ārsta rekomendācijas šajā jautājumā?

01. Jul 2010, 20:27

Vai es samelojos bija Rodrigo alerģija, kad tante 9 mēnešos iedeva jogurtu Oga, visa mute kājiņas palika ar tādu sausu ādiņu un sarkanīgu. Tāpēc jogurtu dodu tikai Laktio balto vai taisu no kefīra un augļiem😀

01. Jul 2010, 20:25

Es devu no 8 mēnešiem lauku pienu, jo mums veda krustēvs no laukiem un no šī piena taisijām arī biezpienu, kuru Rodrigo ēda un viss bija labi!

01. Jul 2010, 18:32

Alise arī nav alerģijas,un lauku pienu nav dzērusi jo tādu Rīgā tiešām grūti dabūt !!
Jo cik stāstu un gadījumu ir dzirdētu ka lauku pienu pārdot atšķaidītu ar ūdeni,bet tas tā..

01. Jul 2010, 16:27

Mums nekādas alerģijas nebija!

taschinka taschinka 01. Jul 2010, 16:15

Mans dels ta ka dzima ar keizeru,tad pirmo pagarsoja Aptamil no pudelites un viss ar ti pietika.Kruti vairs nenema.Ta nu baroju ar Aptamil un izsitas pumpas jau pirmajas dzives dienas.arsti sakuma mineja no ka,tad pateica ka alergija no laktozes,lika dzert soju,bet dels to nedzera,pargajam uz Milumil un it ka viss bija labi.Bet tad atklajas,ka alergija no olas baltuma,visi produkti,kas satur to jaizsledz no edienkartes.Lietojam piena produktus,visus iespejamos un tie ir vismilakie.

taschinka taschinka 01. Jul 2010, 14:59

bet ja ta padoma,mes bijam mazini un mus tacu baroja ar govs pienu,auzuparslu tumi,jau no pirmajam dzives dienam un mums tacu nav alergijas.

taschinka taschinka 01. Jul 2010, 14:23

Varot putras no 6 menesu vecuma,bet svaiga veida no kadiem 8 menesiem.Un ta tagad jau 2,9 gadi un dzer katru dienu gan govs pienu gan maisijumu.Aptuveni 1 piena diena izdzer.